İdam tartışmalarının altında yatan gerçek neden?


Erdoğan ve AKP her fırsatta idam cezasının yeniden meclisten geçirilmesi gerektiğini gündemde tutup duruyor.  Erdoğan ''hadi'' dese idam cezası jet hızı ile meclisten geçirilecek durumda. CHP ve HDP ne derse desin, AKP ve MHP'nin blok oyları zaten hazır. Tam kadro evet diyecekler ve konu kapanacak. 


Anlayacağınız bütün şartlar olgunlaşmış durumda. Ama, işte aması var.


İyi de neden bu konu TBMM'ye bir türlü havale edilmez. Lafı eğmeden bükmeden direk söyleyelim. AKP bu idam tartışmalarının siyasi kaymağını yiyen tek parti. Kurulduğu ilk yılda APO'nun  idamına 'HAYIR' dedi AB'ci görünümü ile  demokrat oldu. MHP'nin ne dediği ise hala muamma. Kimine göre 'EVET' kimine göre 'HAYIR' dedi. Meydanlarda bu konu üzerinden çokca eleştiri alıp, halk nezdinde en fazla  itibar kaybeden parti oldu. 


AKP'nin bütün seçimlerde MHP'ye karşı en büyük kozu 'Neden APO'yu asamadın' oldu. MHP ise kamuoyunu bu konuda bir türlü ikna edemedi. Meydanlarda ip atma tiyatroları ile alaya alındı.

Peki AKP bu konuda neden adım atmıyor veya atamıyor? Bunun iki büyük nedeni var.


Birincisi; her fırsatta APO ile kürt seçmeni kontrol altına alması, ikincisi ise; MHP seçmenine karşı her zaman elinde bir done bulundurmak istemesi.


Bu iki nedenden sonra idam konusuna öyle bir neden daha eklendi ki, tabiri caizse 'körün istediği bir göz, Allah verdi iki göz.' 15 Temmuz ve FETÖ olayı. 

15 Temmuz darbe kalkışmasından sonra ise; FETÖ'nün iade talepleri bu konuda AKP için bulunmaz bir fırsat oldu. Zira AKP asla FETÖ terör örgütünün elebaşı Erneni asıllı GÜLEN'i ABD'den almak istemyor. Almak istiyormuş gibi siyasi hamlelerle Türk milletini oyalayıp, ABD karşıtı AKP taraftarı bir kitleyi kendi bünyelerinde toplamak ve yönlendirmek istiyor. Kısmende başarılı oluyor.  Gülen'in iade edildikten sonra söyleyeceği ve kayıtlara geçeceği AKP-GÜLEN ittifakının bir çok gizli kapaklı  işlerinin ileride yaratacağı hukuki sorunlar. 

FETÖ'nün Türkiye'ye iade edilmeyeceğini bile bile AKP'nin bu konuyu gündemde tutması Erdoğan için bulunmaz bir siyasi malzeme. AKP ve Erdoğan FETÖ, İDAM ve OHAL'ın kaymağını daha uzun yıllar yiyecek tek siyasi parti.


İşin ğerçeği AKP asla FETÖ'yü almak istemiyor. ABD'nin ise zaten vereceği yok. Sözün özü bu idam pazarı AKP için çok karlı bir siyasi alan.

Gelin bir beyin jimlastiği yapalım. 

İDAM ÇIKSA NE OLUR? 

Yine kısa net bir cevap. Hiç bir şey olmaz, kimsenin boynuna yağlı urgan geçirilmez. (Belki üç beş gariban adi suçlu dışında.) ABD'nin FETÖ'yü, AB ülkelerinin FETÖ'cüleri iade etmemeleri için  kanuni bir sebep doğar ve FETÖ konusu tamamen kapanır. Bebek katili rahatlar ve kürt seçmeni APO ile kontrol altına alamazlar. Ülkücüleri istedikleri gibi yönlendiremezler. Unutmayalım ki, Ülkücü geçinen dümenciler 'Yetmez ama Evet' hikayeleri ile AKP ve FETÖ'ye bir referandum kazandırmıştı.

Yapılacak Hukuki düzenlemelerin geriye doğru işlemediği gerçeğini de göz önüne alırsak AKP'nin ne kadar büyük bir siyasi  rantın üzerinde oturduğunu  hayal etmek hiçte zor değil. Unutmamak lazım ki; idam meselesi her dönem AKP'ye seçim kazandırmış ve şimdi de Erdoğan'ı başkanlığa taşıyacak referandumun anahtarı durumuna gelmiştir. 


Yani kısaca; ne idam meclise gelir ve yasalaşır, nede AKP ve Erdoğan böyle bir siyasi ranttan vazgeçer. Türkiye'de bu mesele daha yıllarca konuşulur durur ve konuşulanlarda konuşulduğu ile kalır. 

THE END
'İdam ve Bir AKP Dümeni'

Haberek - Analiz

Editör: TE Bilişim