TÜRKİYE'NİN PASAPORT DEĞERİ

Uluslararası ortamda, bir insanın bir CV (Öz geçmiş) değeri vardır bir de pasaport değeri. Bu iki değer birbirine çarpılır, kişinin global değeri bulunur.

İstediğiniz kadar kendinizi geliştirin, CV'inize yatırım yapın, eğer vatandaşı olduğunuz ülkenin pasaport değeri sıfırsa CV'inizin değeri de sıfır olacaktır.

170 milyonluk Bangladeş'te her insan topluluğunda olduğu gibi istatistiki olarak binde iki civarı dahi derecesinde zekaya sahip insan var. 300 bin civarı bir rakamdan söz ediyoruz. Bunca insandan hiç mi eğitim almış çıkmıyor? Elbette son derece yetişmiş, süper zeki hatta dahi derecesinde Bangladeş'liler var. Ama pasaport Bangladeş olunca, hiç bir uluslararası kuruluşun yönetim veya icra kurullarında göremiyorsunuz bir Bangladeş'liyi...

CV değerini kişi kendi ve ailesiyle yaratır. Pasaport değerini ise ülkesi. Türkiye'nin eskiden iyi, kötü bir pasaport değeri vardı. 2010'lara kadar durum böyleydi. Belli bir itibar vardı dünyada Türk pasaportlarına. 0.7 gibiydi Türk pasaportunun çarpanı dışarıda. 100'lük CV'niz varsa, 0.7 çarpanla 70'ler civarında itibar görürdü.

Şimdi, pasaport değerimiz 0.2'ler civarına düşmüş durumda gibi hissediyorum. Ülke imajımız çok kötü. Türkiye'de birşeyler başarmanın bir anlamı kalmadı. "Turkey experience" pazarlanabilecek ve CV'ye anlam katan bir unsur değil artık.

Türk tabiyetli olmanın da anlamı kalmıyor zira Türkiye pazarına girmeyi kimse düşünmüyor. Türkiye pazarına girmeyi kimse düşünmeyince de Türk yönetici istihdam etmek anlamsızlaşıyor...

Türklerin daha önceden etkin olarak faaliyet gösterdikleri pazarlardaki şimdiki halleri ortada olunca da TC vatandaşı yöneticilere bir talep daha önce faaliyet gösterdiğimiz dış pazarlar için de olmuyor.

Dünya çapında 100 üzerinden 100'lük CV'niz olsa, hiçbir uluslararası kuruluş için bir cazibeniz olmuyor. Zira pasaport değerimiz berbat. Ancak eskiden kurulmuş kişisel dostlukların üzerine bina edilmiş itibarlarımız devam ediyor.

İçe kapanmak ve dünyadan izole olmak işte tam da bu demek. Gençlerin pasaport değerlerinin sıfıra doğru yaklaşması... Dünyada bir itibarın olmaması.

Bu hazin vaziyetin bir an evvel değiştirilmesi gerekiyor. Bunca yetişmiş genci böylesine hızla büyüyen ve gelişen bir dünyada, köhne bir köye hapsedemeyiz. Bu sürekliliği olabilecek bir hal değildir.

Halil Ibrahim Bayrakçı

Editör: TE Bilişim