Eğer ilkelerinden vazgeçmemişsen, dün kara dediğine bugün ak dememişsen, vefayı bilmişsen: başına ne gelirse gelsin, düştüğün durum ne olursa olsun, yine de hiç bir şey bitmemiştir.
*
Belki bugün gördüklerin, umudunu kırmış olabilir, ama bir ırmak gibi akıp giden hayatın doğasında, her şey birbirini dengeler. Aldığın sonucun yanında gelişen olgular, sana yeni bir yürüyüş öğretir. Her sonuç yeni bir durumdur ve her sonuçtan yeni davranışlar, her davranış karşısında, önceden aklına gelmeyen yeni düşünceler, yeni eylemler, yeni fırsatlar ve yepyeni başka sonuçlar doğar.
*
Yalnız olmadığımıza göre, hayat, olumlu veya olumsuz karşılıklı etkileşimlerden ibarettir. Başımıza gelenler, yaşadıklarımız, kazandıklarımız, kaybedişlerimiz hepsi birer etkileşimdir. İnsanın yaratıcı yeteneği bu etkileşimlerden beslenir ve gelişir. 
*
Başarmak, düşünceleri çürümüş insanların işi değildir. Fikrinde zikzaklar olan insan, başkalarını yanında götüremez. İnsanlığın, milletlerin hayatına damga vuran, dünyayı değiştiren insanlar, doğru gördükleri düşüncelerini ısrarla, gayretle ve inatla sürdürenlerdir. Bu yüzden zafer, kaz tüyü döşeklerde, güçlünün yanında yatanın değil, başına geleceklerden korkmayan, gelenlere de metanetle katlanan ve "Bu da geçer ya hu." diyerek yaşayanlarındır.
*
Yaşamaksa, direnmektir. Direnmek mücadelenin ilk adımıdır. Vatandaşlık haklarının, elinden alınmasına direnmek, devletin bütün güçlerini elinde toplayıp seni ezen vatandaşına direnmek, kendisine işletmediği OHAL yasalarına direnmek, üzerinden geçindiği din ve ahlak kurallarının, senin üzerinde yok edilişine direnmek, kanunsuzluğa direnmek, yolsuzluğa direnmek, hırsızlığa direnmektir yaşamak.Yaşamak bir süreçtir ve bu süreçte bitiş diye bir şey yoktur, sadece eskiden yeniye bir evriliş vardır.Yaşamak mücadeledir.
*
Mücadele ise,"Her şey bitti." diyenlere aldırmadan, hukukun üstünlüğüne inanarak "Hayır daha bitmedi, yeni başlıyor." diyebilmek, darbecilerin, diktatörlerin mapus damlarından çıkıp Başbuğ Türkeş olmaktır, Cumhurbaşkanı Demirel olmaktır, Mandela olmaktır.