Deniyor ki: "İktidarın her seçimde manipülasyonu, hukuksuz ve kanunsuz manevraları nedeniyle, başkanlık seçiminde, Erdoğan muhalifi adayın, %60'ın üzerinde oy alması lazım ki, ancak %50+1'e tekabül edebilsin."

Bu söylem doğru olsa da biz demokratik düzlem içinde, Erdoğan'ın karşısında, başkan seçilmek isteyen kişiyi bekleyen teknik şartlara bir bakalım.

Ülkemizde referandumdaki oy dağılımı referans alınırsa, kaba olarak Erdoğan'ı destekleyen AKP+Bahçeli+Küsuratlar cephesinin %50 ve geriye kalan CHP+MHP tabanı+ HDP+Küsuratlar cephesinin de % 50 oyu var.Adaylardan biri, bu eşit durumdan bir fazla alarak başkan seçilecek.

Erdoğan cephesinin artısı, başkan adayı çıkarmayıp kendisini başkan yapmaya yemini olan Bahçeli'nin getireceği küsurat oylarla beraber, tüm oylarının, homojene yakın ve Erdoğan üzerinde tekrarlanabilecek bir durumda olmasıdır.

Oysa ki Erdoğan'ın karşısındaki kişi, homojen olmayan, bir biriyle bidayetten beri, siyasi arenada zıtlaşmış, üç ayrı dünya görüşüne mensup insanların, kendisini desteklemesini isteyecektir.

Bir defa HDP'li, HDP'ye yakın veya HDP dışından olup da HDP'nin oy verdiği kişiye, MHP tabanı oy vermekte zorlanır. Aynı şekilde MHP tabanından bir adaya, HDP oy vermez.

CHP'nin adayı olan bir CHP'liyi, HDP desteklediğinde, MHP tabanı, her ne kadar o kişiyi uygun görse de Balgat avenesinin kınamasından çekinerek ona sıcak bakmayacaktır. Bu aday Muharrem İnce olsa bile, sadece HDP'nin desteği yetmeyecektir.

Ayrıca sağ seçmen, sağda gördüğü mevcut cumhurbaşkanını, CHP'den gelen birinin devirmesini kabullenemeyeceği için, bu durumda yine Erdoğan'a oy verecektir.

Görüldüğü gibi, üç anlaşmaz bir aradadır ve istikballeri hiç de parlak görünmüyor.

Erdoğan ise, bu siyasi tabloyu kullanarak çok kolayca başkan seçilebilecektir.

Durum böyleyse, Erdoğan karşısındakiler ne yapmalı?

Problemim çözümü, HDP dışında aranırsa, bir ihtimal çözüm vardır.

HDP'nin oylarını bir kenara bırakırsak, AKP+Bahçeli cephesinden, kendisine on iki puanlık bir aktarma yapabilecek bir adaya ihtiyaç vardır. Bu aday, AKP'den oy alacağı için, doğal olarak CHP'nin önerdiği bir aday olamaz. Bu aday hem CHP, hem de AKP seçmenine hitap edebilecek, MHP tabanından bir aday olmalıdır.Bu kişinin Meral Akşener olması büyük ihtimaldir.

Maksat Erdoğan karşısında kazanmaksa, bütün olmazlarımızı unutacağız. Aksine, hala kendi nefsimize hoş geleni istersek, teferruatlara takılıp kalırsak ve maksadımız kendi adayımızın kazanması olursa Erdoğan yine seçilecektir.

Eğer her parti kendi adaylarında ısrar edip Erdoğan'ı yeniden başımıza dikecekse, boşuna koşturmaya gerek yoktur. O zaman bırakın, seçim tek adaylı olsun:Tek aday, tek adam, tek Erdoğan.