Asabiyet... terim olarak, bir kimsenin baba tarafından olan akrabasını, yahut yaygın şekliyle kendi kabilesine mensup birini, haklı-haksız bütün meselelerde başkalarına karşı korumayı, ona destek olmayı sağlayan kabilevi his ve gayretlerini ifade eder.

Asabiyet kavramı bugün bir kimsenin, bir topluluğun, bir ideoljinin, bir yaşam tarzının, bir ırk ya da etnisitenin, bir topluluk cemaat ya da tarikatın, bir kavram yada kelimenin, bir siyasi parti veya bir spor kulübünün ya da bir sanatçının taraftarı, savunucusu, takipçisi, militanı ve holiganı olmak şeklinde daha geniş bir muhtevaya kavuşmuştur.

Asabiyet kavramını ideoloji ya da etnisite bağlamında ele alacak olursak; İMRALI'DA Kİ BEBEK KATİLİ CANİ'yi, PKK ve HDP li AYRILIKÇI - BÖLÜCÜ EMPERYALİZMİN TAŞERON UŞAKLARINI VE PENSİLVANYA'DA Kİ MÜRTED ŞEYTAN'ı örneklem bir model olarak gösterebiliriz. İmralı'daki Tağut, Kandil Sapkınları ve Pensilvanya'daki mürted mukim, intisaplılarınca, bağlılarınca yeryüzünün birer sahte ilahları konumuna getirilmişlerdir.

Asabiyet kavramının çeşitliliği, bereketliliği ve verimliliği noktasında en elverişli toprakların Türkiye coğrafyası olduğunu düşünüyoruz..!

Bu bağlamda bir yanda ideolojik, etnik ve kavmi asabiyetler, diğer yanda siyasi parti ve siyasi lider asabiyeti, bir yanda tarikat, cemaat, grup asabiyetleri, diğer yanda spor kulüpleri, sporcu, sanatçı asabiyetleri, bir yanda laiklik, modernite ve çağdaşlık asabiyeti , diğer yanda şekilciliğin ve ritüellerin kutsandığı kendinden başka herkesi dinsiz ilan ederek cehennemi adres olarak gösteren yobaz, bağnaz "din" anlayışı asabiyeti.

Öyle ki; bu Kuran dışı, akıl dışı, izan dışı  harici mantığı kendi hizbi, kendi meşrebi, kendi cemaati dışındakilerin tamamını fırka-i ifsat olarak tanımlayarak vakayı o şekil resmetmişlerdir.

Kur'an ve Sünnet asabiyetin en temel argümanı olan ırkçılığı, etnisiteyi , mezhep ve meşrep farklılıklarını yasaklayarak bütün insanların bir tarağın dişleri gibi eşit olduğunu, üstünlüğün ise takva'da olduğunu takvanın da kalpte (temiz, halim, selim bir kalp) bulunduğunu bildirir.

İslam dini insanların iki yönleri ile kardeş olduklarını, birinci kardeşliğin Adem (asv) peygamberden geldiğini, bu bağlamda geçmişten geleceğe bütün insnların ortak atasının Adem (asv) peygamber olması hasebiyle kardeş olduklarını naslar'la insanlığa ilan eder. İkinci kardeşlik bağı ise karındaşlıktan da öte din-iman kardeşliğidir ki...

... Kur'an... "Şüphesiz müminler birbiri ile kardeştirler." (Hucurat - 10) buyurarak tevile hiç bir biçimde kapı aralamadan son  noktayı koyar.

Şanı yüce olan Mevla'mız; bütün asabiyetlere kapıları kapatarak holiganlığı, mağandalığı, hodgam ve hodbinliği, militanlığı, her türlü bağnazlık ve yobazlığı, Kur'an'ın dışına iterek insanlara itidali, teenniyi, vasat bir ümmet olmayı, hakkı ve adaleti ayakta tutarak hakkın şahitleri olmalarını emir buyurmuştur.

Bugün ülkemizin asabiyet karnesi son derece üzüntü verici bir noktada olup baştan aşağı sıfırlarla doludur. Şöyle; herhangi bir siyasi parti müntesibi en iyi parti ve lidere kendilerinin sahip olduklarını ve diğer siyasi parti ve liderlerin de temelden hükümsüz ve geçersiz olduğunu çatışmacı bir biçimde ve şiddetli bir asabiyet içerisinde militanca dile getirmekte ve savunmaktadır.

Bu çatışmacı, şiddet yanlısı, militan, holiganca asabiyet memleketin her tarafında karşılık bularak her yere ve her zemine bir virüs gibi sirayet etmiştir. Öyle ki; insanların ideolojik asabiyeti, ırkçılık asabiyeti, siyasi parti ve lider asabiyeti, tarikat ve cemaat asabiyeti, futbol takımı asabiyeti, topçu - popçu asabiyeti Allah ve Rasulünün sevgisi önüne geçerek imanımızı, insanlık ve adamlığımızı, kardeşliğimizi, toplumsal ve sosyal yapımızı, birlikte yaşama ve duygudaşlığımızı tehlikeye düşürebilecek noktalara ulaşmıştır.

Bunun en canlı örneği dün yaşanmış ve bu ülkenin...  ilimli, irfanlı, münevver, barışı, kardeşliği, dostluğu, hakkı, adaleti, özgürlükçü demokrasi ve evrensel hukuk normlarını yaşamları pahası yaşamın her alanında savunan tüm namuslu, erdemli, faziletli, hikmetli insanları dehşete düşürmüştür.

ŞÖYLE Kİ... AKP Manisa İl Başkan Yardımcısı Ozan Erdem denilen ... bir "BEL HUM EDALL" (AKP Manisa İl Başkan Yardımcısı)  Referandumla ilgili bir değerlendirme yapıyor ve diyor ki... " Anayasa değişikliği referandumda hayır çıkması ihtimalini işaret ederek, "Bu referandum oylamasında başarısız olursak yani  "EVET" çıkmazsa iç savaşa çıkar, iç savaşa hazırlanın" .

Bu bağlam da... Kur'an bizlere çağlar gerisinden, çağlar üstü müthiş bir mesaj veriyor ve "AKP Manisa İl Başkan Yardımcısı Ozan Erdem gibileri bizlere... "ULÂİKE KEL-EN’ÂMİ BEL HUM EDALL" olarak ... (İşte bunlar hayvanlar gibi, hatta daha sapıktırlar) tarif ediyor, tanımlıyor.

Asabiyet bir maslahata binaen itidal, teenni, hayırda yarışma, cenneti kazanabilecek amel peşinde koşma, vasat bir ümmet olma, hakkı ve adaleti ayakta tutarak hakkın şahitleri olma, rıza-i bariyi kazanma noktasında gelişiyor ve ilerliyorsa işte istenen ve arzulanan asabiyet budur.

Bunun dışında her türlü asabiyet şeytandandır ve sonu da hüsrandır.