İKBU tarafından düzenlenen yarışmada öğrenciler 'Enformatik Bilimler ve Uygulamaları', 'Robot Teknolojileri' ve 'Fütüristik Kentler' alanlarında hünerlerini sergiledi. Törene öğrencilerin yanı sıra İKBU Mütevelli Heyet Başkan Vekili Mehmet Tahir Özsoy, İKBU Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Nuri Uçan, İKBU Rektör Danışmanı ve Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Oğuz Bayat, Huawei Türkiye’den Özcan Özay, KOSGEB KOBİ Uzmanı Özgür Gülmez ve Atak Madeni Yağ CEO’su Rıfat Kahraman katıldı.

'BİYONİK EL'E BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ

Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi 9'uncu sınıf öğrencisi Abdurrahman Ünal (16), ağabeyi Musa Sadık Ünal'da Enformatik Bilimler kategorisinde birinci oldu. İnternet ortamında teletouch yani uzaktan dokunma yöntemiyle biyonik el geliştiren Ünal, “ Bizim yapmış olduğumuz el robotu, internet üzerinden kontrol edilebiliyor ve biz bunu tanımladığımız için dünyanın her yerinde herhangi bir  alete ihtiyaç duyulmadan kontrol edilebiliyor . Biz bu projemizi yaparken uzaktan ameliyatlarda, uzay araştırmalarında özellikle günümüzde bomba imhalarında kullanılmasını amaçladık” dedi.

Yarışmada  Fütüristik Kentler dalında  ikinci olan Ayşenur Yüksel , “Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde üçüncü sınıf öğrencisiyim. Fütüristik Kentler yarışmasında lisans, yüksek lisans kategorisinde ikincilik ödülünü aldık. Biz, ‘dünya nereye gidiyor?’ tarzında bir çalışma yaptık. Dış dünyanın kayboluşu, insanların birbirinden kopması üzerinde değerlendirme üzerinden konuştuk”  diye konuştu.

“BU SADECE PROJE YARIŞMASI DEĞİL"

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Nuri Uçan yarışmanın Türkiye çapında gerçekleştirildiğini belirterek, “En önemlisi de sanayiyle iş birliği yapılan ve işverenlerin iş garantisi verdikleri bir proje oldu. Yarışmayı proje yarışması olsun diye yapmadık. Kemerburgaz Üniversitesi öğrencilerimizin iş bulacağını garanti edebileceği, patentli, faydalı modelleri ortaya koyabilecekleri bir proje yarışması yaptık. Yine ortaklarımızdan Atak Madeni Yağlar ile Ar-Ge merkezi kurulması yönünde karar aldık. Hepsi bu proje yarışmasının bir bütünü” dedi.

Yarışmaya özellikle lise öğrencilerinden ciddi katılım olduğunu dile getiren Prof. Dr. Uçan yarışmanın liseliler ve üniversitelilerin kucaklaşma zemini olduğunu da belirtti. Yarışmada proje sayılarına ilişkin bilgi aktaran Prof. Dr. Uçan,“125 mimarlık projesi geldi. Hepsini sergileme imkanımız yoktu. Çok sıkı bir incelemeden sonra 14 tane proje sergileme şansı yakaladı. Onları da eleyerek üç kişi seçtik. Robot yarışmalarında 14 tanesini yarışmaya uygun gördük. Enformasyonda da 19 başvuru oldu. Dört tanesini yarışmaya sunduk. Onun iki tanesi için patent kaydı teyidini aldık. Bu proje yarışmasında iki patent iki faydalı model var” ifadelerini kullandı.

ÇİZGİ İZLEYEN KATEGORİSİ

Öte yandan yarışmada Çizgi İzleyen Robot kategorisinde birincilik ödülüne layık görülen İstanbul Gelişim Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği son sınıf öğrencisi Umut Uz , “Çizgi izleyen kategorisinin yapmış olduğu robotları burada yarıştırdık. Üniversitelerin düzenlemiş olduğu yarışmalara katılarak eksiklerimizi görüyor, yeni insanlar tanıyor ve grup alışverişlerinde bulunarak kendimizi geliştirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Huawei, Altınbaş Holding ve Atak Madeni Yağ özel ödüllerinin verildiği törende ayrıca seçilen proje sahiplerine Altınbaş Holdingte staj imkanı ve Mühendislik ve Mimarlık Fakültesinin Mimarlık ve İnşaat/Yazılım laboratuvarında proje yapma imkanı da sağlandı. Huawei’nin cep telefonları ödül olarak ögrencilere verildi.

Kaynak: dha