Burdur'un yöresel tatlarından olan haşhaş helvası coğrafi işaret belgesi aldı.

Bora Kaplan davası müştekisi Muhammed Sağ Sinan Ateş'in neden öldürüldüğünü açıkladı Bora Kaplan davası müştekisi Muhammed Sağ Sinan Ateş'in neden öldürüldüğünü açıkladı

"Burdur Ticaret Borsası, 2021 yılında başvurusunu yaptığı haşhaş helvasının coğrafi işaret belgesini almanın sevincini yaşıyor. Uzun süren bir sürecin ardından sonuçlanan başvuru, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onaylandı. Bu belge, Burdur'un coğrafi işaret belgesi alan 14. ürünü oldu, böylece yöresel ürünlerin korunması ve tanıtılması yolunda önemli bir adım daha atılmış oldu.

Haşhaş helvasının coğrafi işaret belgesi almasının duyurulması için Valilik Toplantı Salonunda bir basın açıklaması düzenlendi. Basın toplantısına Vali Türker Öksüz, Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, Genel Sekreter Naile Ergün ve Ticaret Borsası yönetim kurulu üyeleri katılım gösterdi. Bu önemli adımın, Burdur'un kültürel ve ekonomik mirasının korunması ve tanıtılması için büyük bir fırsat sunduğu belirtildi. Haşhaş helvasının coğrafi işaret belgesiyle daha geniş kitlelere ulaşması ve yerel ekonomiye katkı sağlaması bekleniyor."

Toplantıda konuşan Vali Türker Öksüz, şunları söyledi:

"2021 yılında başvurusu yapılmış, 15.08.2023 tarihinde de tescili alınmış durumdadır. Yaklaşık iki yıllık bir sürede sonuçlandı. Bu süreçler zor ve meşakkatli süreçler elbette ama önemli olan coğrafi işaretin alınmasıdır. Şunu öncelikle ifade etmek istiyorum; şehrimiz tarım ve hayvancılık şehridir. Bunun hep birlikte bilincinde olmamız lazımdır. Bu bir yandan çok önemli bir şanstır bir yandan da çok önemli sorumlulukları yanında getiriyor. Şans çünkü üretmek, ülkemizin de ihtiyaç duyduğu zenginleşmenin, refaha ulaşmanın, kalkınmanın, gelişmenin tek yoludur. Şehir olarak üretmek zorundayız. Üretmek için özellikle tarımda hem bitkisel hem de hayvansal üretimde önemli bir potansiyele sahip olduğumuzu hepimiz biliyoruz ve görüyoruz. Sadece tabii potansiyele sahip olmak yetmez, önemli olan bu ürünlerimizi bir yandan üretirken, bir yandan da katma değere ve ekonomik değere çevirecek çalışmaları yapabilmektir. Şimdiye kadar şehrimizde 14 tane ürünümüzün coğrafi işaret alması sevindiricidir. Önemli bir sayıdır ama bunu daha nasıl artırabiliriz, başkanımız ifade etti, sırada başka ürünler de var. İnşallah onlarla da devam ederiz. Hammadde olarak ürünleri satmak yerine onları işlemek, işleyerek haşhaş helvasında olduğu gibi yani haşhaşı direkt satmanın yanında işleyerek satmanın bütün dünyada da ülkemizde de ekonomik değer olarak daha fazla anlam ifade ettiğini hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla bu ürünlerimizi artırmamız ama bir yandan da Avrupa Birliği coğrafi tesciline de girebilecek ürünlerimizin olması, o tescil belgesini de almamız, bir o kadar önem taşıyor."

Türk Patent ve Marka Kurumu'na haşhaş helvasının coğrafi işaret alması için 2021 yılı Nisan ayında müracaat ettiklerini bildiren Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, "Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında şehrimizin tescilli ürünlerine bir yenisini eklemek, bizim için mutluluk verici bir haber oldu. Ceviz ezmesi, Burdur şiş, Dirmil sipsisi, Karamanlı cevizi, Karamanlı kişnişi, Karamanlı rezenesi, Melli inciri, Bucak salebi, Tefenni rezenesi, Kabak helvası, Gölhisar kavurması, Kozağaç ikitelli curası ve İbecik bezinin ardından Burdur Ticaret Borsası'nın başvurusuyla, Burdur haşhaş helvasının da coğrafi işaret tescili alındı. Burdur Ticaret Borsası olarak haşhaş helvasının coğrafi işaret tescilini yaparak, Burdur'un tescilli ürün sayısını 14'e yükselttik. En kısa sürede AB coğrafi işaret tescili almak için başvuru yapacağız" diye konuştu. (DHA)

Editör: Habererk Haber Merkezi