Türkiye’de çay içmek, toplumsal bir gelenek olmasına rağmen, dikkatli olunmadığında sağlık üzerinde olumsuz etkiler yaratabilecek ciddi sorunlara sebep olabilir. Çay demlemek için kullanılan çaydanlıklar, sağlık için ciddi bir risk oluşturan faktörler arasındadır. Çayın sağlık üzerindeki potansiyel etkilerini inceleyen araştırmacılar, çay severlerde sıkça görülen sağlık problemlerinin büyük bir kısmının, kullanılan çaydanlıklarla ilişkili olduğunu keşfetmişlerdir.

Parvovirüs B19'a dikkat! Parvovirüs B19'a dikkat!

Araştırma bulgularına göre, koyu renkli ve/veya soyulabilir malzeme ile kaplanmış çaydanlıklar, uzun süreli kullanımlarda mantar ve bakteri üremesine neden olabilmektedir. Gözle görülmesi zor olsa da, bu tür çaydanlıklarda demlenen çaylarda, çok miktarda bakteri ve mantar üreyebilir ve düzenli tüketim sonucunda, çay ile birlikte vücuda girebilir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler: Çaydanlığın demlik kısmı ile sıcak su ve çay bileşenlerinin teması sonucunda, mide ve böbrek fonksiyonlarına zarar verebilecek tanenler ve oksalat tuzları oluşabilir. Bu yüzden, çay demlemeden önce çaydanlığın ve demlik kısmının her zaman iyice yıkanıp durulanması büyük önem taşır.

Kaynak: Haber Merkezi