Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 11 günlük bir aradan sonra bugün, resmi ajandada yer almayan beklenmedik bir görüşme gerçekleştirdiler. Görüşmeden önce Erdoğan'ın, "Belli bir zümrenin çıkarlarını koruyan dar görüşlü anlayışların devlet kurumlarımızda yeniden yer edinmesine izin vermeyeceğiz" şeklindeki açıklaması ve Yargıtay'daki MHP'li başkan adayının adaylıktan çekilmesi, çeşitli spekülasyonlara yol açtı.

31 Aralık 2022'de Ankara'da öldürülen eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş ile ilgili hazırlanan iddianamenin kabul edilmesinin ardından, liderler arasında sürpriz bir görüşme yapıldı. Yaklaşık bir saat süren bu görüşmede, yeni anayasa, Sinan Ateş iddianamesi ve Osman Kavala'nın yeniden yargılanması gibi konuların ele alındığı düşünülüyor.

Erdoğan'ın "Zümre" Mesajı Kimin İçin?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün (10 Mayıs Cuma) İdari Yargı Günü ve Danıştay'ın 156. Kuruluş Yıldönümü Töreni'nde yaptığı konuşmada, "Ülkenin selameti yerine belli bir zümrenin çıkarlarını koruyan dar görüşlü anlayışların, adalet teşkilatımız da dahil olmak üzere devlet kurumlarımızda yeniden yer edinmesine izin vermeyeceğiz" dedi. Bu açıklama, Bahçeli ile olan görüşmeden önce dikkatleri üzerine çekti.

Yargıtay Başkanlığı Yarışından Çekilen MHP'li İsim

Yargıtay Başkanlığı için MHP'li aday Muhsin Şentürk'ün, liderlerin görüşmesinden önce adaylıktan çekildiği açıklandı. Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanı olan ve Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay kararını tanımayan Şentürk, "Yargıtayımızın kurumsal itibarını korumak amacıyla başkanlık adaylığından çekiliyorum" ifadesini kullandı.

Erdoğan-Bahçeli Görüşmesi Sürpriz miydi?

BirGün Gazetesi Ankara Temsilcisi Nurcan Gökdemir, Şentürk'ün çekilmesini "sürpriz" ve "jest" olarak değerlendirdi ve "Beştepe'deki görüşme öncesinde yapılmış bir jest olarak düşünüyorum" dedi. Gökdemir, "31 Mart yerel seçimlerinin ardından Cumhur İttifakı'nda büyük dalgalanmalar yaşanıyor. İki liderin 29 Nisan'daki görüşmesi hasar kontrolüydü. Bugünkü görüşme sürpriz değildi, çünkü ilk görüşmede bir sonuç alınmadığı biliniyordu" şeklinde konuştu.

Sinan Ateş İddianamesi Nedeniyle mi Tekrar Görüştüler?

Gökdemir, Sinan Ateş iddianamesinin MHP içinde rahatsızlık yaratmadığını, ancak Ülkü Ocakları'na ait olduğu iddia edilen plakaların sızdırılmasının MHP'de endişe yarattığını belirtti. "MHP'yi sıkıştırmaya yönelik bir atraksiyon olup olmadığı tartışılıyor" dedi ve Bahçeli'nin de bu durumu benzer şekilde değerlendirdiğini ve Erdoğan-Bahçeli görüşmesinin hızlanmasında etkili olduğunu düşündüğünü ifade etti.

Bahçeli'den Grup Toplantısında Sinan Ateş Çıkışı

Bahçeli, 7 Mayıs'ta yapılan MHP grup toplantısında, Sinan Ateş iddianamesine ve ailesinin eleştirilerine yanıt verdi. "İddianame hazırlandı, içi boş dediler. Davamızı yargılamak için kuyruğa girdiler" diyen Bahçeli, iddianamenin kabul edilip yargılama sürecinin başlatılmasını talep etti.

Yargıtay'ın MHP'li Adayı Başsavcılık Seçimlerinde Aday Olacak

Bahçeli Ülkücü Şehitler Anıtı'nı Ziyaret Etti Bahçeli Ülkücü Şehitler Anıtı'nı Ziyaret Etti

Muhsin Şentürk'ün, 13 Mayıs Pazartesi günü yapılacak olan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı seçimlerinde aday olacağını açıklaması dikkat çekti. Mevcut Başsavcı Bekir Şahin'in görev süresinin dolması nedeniyle yapılacak seçimlerde, Anayasa'ya göre en çok oyu alan 5 adayın ismi Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulacak ve Erdoğan, bu adaylardan birini Yargıtay Başsavcısı olarak atayacak. Şentürk'ün adaylıktan çekilip başsavcılığa aday olma kararının, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sürece müdahil olma ihtimali üzerine alındığı konuşuluyor.

Kaynak: Haber Merkezi