Javelin, zırhlı araçlara yönelik kullanılan silahların en iyisi olarak biliniyor ve ABD ordusunda kullanılıyor. Türkiye, Rakka harekâtının YPG ile yapılmaması konusunda müttefiği ABD’yi ikna edemezken örgüte ağır silahlar verilmesi farklı boyutlara ulaştı. Askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre ABD’nin YPG’ye vereceği söylenen Javelin, zırhlı araçlara yönelik kullanılan en etkili silah olarak biliniyor. Bu silahtan geçmişte Türkiye de edinmek istedi. Bu amaçla Türkiye’den bir heyet ABD’ye görüşmelerde bulunmak üzere gitti. Ancak görüşmelerde, Javelinlerin Türkiye’ye verilemeyeceği dile getirildi. Silahtaki satış engeli nedeniyle Türkiye bu silahı alamadı.

Ancak gelinen aşamada, YPG unsurlarının IŞİD’e karşı kullanması için Javelin verileceği yönündeki haberlere herhangi bir yalanlama da gelmedi. IŞİD’in elinde çok sayıda zırhlı araç bulunmadığına dikkat çeken kaynaklar, “Var olanlar da kendilerince zırhlı hale getirdikleri birtakım araçlar. Bunlara karşı Javelin kullanmaya gerek yok” değerlendirmesini yapıyor. Lazer güdümlü olan ve personel tarafından taşınılabilen Javelin, “Fırlatunut” prensibine göre çalışıyor. Silah, bütün zırhlı kara araçları, düşük hızlı hava araçları, bina, siper ve koruganlara karşı kullanılabiliyor. Füzelerinin pahalı olması nedeniyle ABD ordusunun kritik noktalarda kullandığı Javelin, her türlü korumaya sahip bir tankı dahi imha edebiliyor.

Özel kuvvet eğitimi

ABD’nin YPG’ye yönelik yaklaşımında Türkiye’yi rahatsız eden konulardan birisi de bir grup militana özel kuvvet eğitimi verilmesi. PKK ile YPG’yi aynı örgüt olarak gören Türkiye, Rakka harekâtı gerekçesiyle militanlara verilecek eğitimin daha sonra kendisine yönelik saldırılarda kullanılabileceğini değerlendiriyor. Örgütün Rakka harekâtında kazandığı silah kullanma becerileri ve deneyimlerini kendisine yönelik saldırılarda kullanacağını savunan Türkiye, konuya ilişkin uyarılarını her temasta ABD’li muhataplarına iletiyor.

Editör: TE Bilişim