İngiltere'nin Manchester kentinde yer alan konser alanı Manchester Arena'da patlama oldu.. 

Olayın ABD'li şarkıcı Ariana Grande'nin konser salonundaki etkinliğin bitiminin hemen ardından gerçekleştiği belirtildi. Konser alanındaki binlerce kişi tahliye edildi.

Görgü tanıklarına göre birinci patlama konserin sonunda ve ikinci patlama konser salonunun dışında oldu.

Saldırısa 22 kişi hayatını kaybetti, 59 kişi ise yaralandı.

Manchester Arena'daki patlamanın nedeni araştırılıyor. İngiliz polisi olayı bir terör saldırısı olarak değerlendiriyor.

İçişleri Bakanlığı ve Manchester polisi acil toplantı halinde. Başkent Londra ve Manchester'da kriz masası oluşturuldu.

Manchester Arena'ya çok sayıda ambulans ve polis ekibi sevk edildi.

MANCHESTER POLİSİNDEN AÇIKLAMA

İngiliz polisi, Manchester kentinde bir konser salonunda yaşanan olayda 19 kişinin hayatını kaybettiğini, yaklaşık 50 kişinin yaralandığını bildirerek, olayın terör saldırısı çerçevesinde ele alındığını duyurdu.

Manchester polisinden bölgedeki gelişmelerle ilgili yapılan açıklamada, kentin kuzeyindeki Manchester Arena konser salonunda ABD'li müzisyen Ariana Grande'nin konserinin bitiminde yerel saatle 22.35'te (TSİ 00.35) patlama yaşandığı iddiaları üzerine polisin olay yerine çağrıldığı belirtildi.

Polisin açıklamasında olayın nedenine ilişkin herhangi bir detaya yer verilmedi. Buna karşın açıklamada, "Şimdiye kadar 19 kişinin hayatını kaybettiği doğrulandı. Yaklaşık 50 kişi de yaralı. Polis, aksi bilinene dek bu durumu terörist olayı olarak ele alıyor" ifadeleri kullanıldı.

Daha sonra saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı 22 yaralı sayısı ise 59'a çıkarken çıkarken, polis kent merkezindeki katedralin bahçesinde bulunan şüpheli bir paketin de kontrollü şekilde patlatılacağını kaydetti.

Yetkililer, halkın kontrollü patlamayı duymaları halinde paniklememelerini ve Manchester Arena'dan da uzak durması istedi.

Patlamaların nedeniyle ilişkin bir açıklama yapılmadı. Konser salonunun altındaki Victoria tren istasyonunda da seferlerin durdurulduğu bildirildi.

LONDRA'DAKİ ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

Londra'daki ABD Büyükelçiliği, İngiltere'de yaşayan vatandaşlarını Büyükelçilik ile bağlantıya geçmeleri yönünde uyardı.

Bu arada, 21 bin kişi kapasiteli konser salonunun altındaki Victoria tren istasyonunda da seferler askıya alındı.

Olay yerine çok sayıda ambulans ve polis ekibi sevk edildi. İngiliz Guardian gazetesinin internet sitesinde yer alan haberde bir görüntü de paylaşıldı.

Herkes çığlık atıyordu

Paylaşılan videoda panikle konser salonundan çıkmaya çalışan insanlar gözüküyor. Paylaşımı yapan Hannah Dane, Guardian gazetesine "Manchester arenasında oldukça yüksek bir patlama duyuldu ve sallandı, sonra herkes çığlık attı ve dışarı çıkmaya çalıştı" dedi. 

Guardian gazetesine konuşan 26 yaşındaki Suzy Mitchell, mahalleyi sallanan büyük bir patlamanın yaşandığını bildirdi. Mitchell "(Ben sadece) yatağımdan büyük bir patlama duydum, dairemin önüne çıktım. Herkes kaçıyordu." diye konuştu. 

Görgü tanıklarından 18 yaşındaki Jade Baynes, Guardian gazetesine yaptığı açıklamada konser alanından ayrılmasının ardından silahlı polisler tarafından kaçmasının söylendiğini ifade etti. Baynes ve arkadaşı yüksek sesli patlamalar duyduğunu söyledi.

"Yerde ceketler ve cep telefonları vardı"

Bir diğer görgü tanığı Robert Tempkin "Herkes bağırıp çağırıyordu, kaçışıyordu. Yerde ceketler, cep telefonları vardı. Bazıları kan gördüklerini söylüyordu, bazılarıysa balon veya hoparlörün patladığını söyledi" dedi.

Manchester'da yayımlanan Evening Standart gazetesi muhabiri Scheerhout, Twitter hesabından bölgeye yakın Wysthenshawe hastanesindeki Acil Servis çalışanlarının 'çok sayıda yaralı beklediklerini' yazdı.

Guardian gazetesi muhabiri Frances Perrauding de sosyal medyada paylaştığı videoda, bomba imha ekiplerinin de bölgeye intikal ettiğini aktardı.

Başbakan May ile Corbyn'den açıklama

İngiltere Başbakanı Theresa May, Manchester Arena konser salonunda patlama yaşandığı iddialarına ilişkin açıklama yaptı.

Düşüncelerinin olayın kurbanları ve bundan etkilenenlerin aileleriyle olduğunu vurgulayan May, "Polisin korkunç bir terör saldırısı olarak gördüğü olayın tüm ayrıntılarının saptanması için çalışıyoruz." bilgisini paylaştı.

İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisinin lideri Jeremy Corbyn de olayla ilgili "korkunç" nitelemesinde bulunarak, "Düşüncelerim olaydan etkilenenler ve acil durum ekipleriyle birlikte." ifadesini aktardı.

Editör: TE Bilişim