AP haber ajansı, ABD yönetiminin akıbetinin ortaya çıkarılabilmesi için İran'ın yardımını talep ettiği eski FBI ajanı Robert Levinson'un, İran'da kaybolduğu sırada CIA için çalıştığını ortaya çıkardıklarını bildirdi.

AP'nin araştırmasına göre, ABD yönetiminin "bir iş seyahati sırasında kaybolduğunu" ileri sürdüğü Levinson'ın CIA için istihbarat toplamak üzere İran'a gittiğinin açığa çıkması, CIA tarihinin en büyük skandallarından birine yol açtı.

CIA'in, dava açmamaları için Levinson'ın ailesine 2,5 milyon dolar ödediği, skandalla bağlantılı 3 CIA analistinin görevden alındığı, 7'sininse disiplin cezasına çarptırıldığını bildiren haber ajansı, Levinson'ın ABD hükümeti için İran'da istihbarat toplamaya çalıştığı sırada ortadan kaybolduğuna ilişkin belgelere ulaştıklarını ve yıllar içinde bu konuda çok sayıda Amerikalı ve yabancı yetkiliyle görüştüklerini kaydetti.

Levinson'ın şu an nerede olduğuna ilişkin kesin bilgi bulunmadığına işaret edilen haberde, AP'nin Levinson'ın CIA bağlantısını ilk kez 2010'da doğruladığı ve bu konuda daha önce hazırladığı bazı haberleri yayımlamayı, ABD yönetiminin isteği üzerine ve Levinson'ın evine dönebilmesine engel teşkil edebileceği düşüncesiyle, 3 kez ertelemeyi kabul ettiği belirtildi.

AP, haberin şimdi yayımlanmasının nedeniniyse, Levinson'ın ortadan kaybolmasının üzerinden neredeyse 7 yıl geçmesi ve onu evine getirebilmek için sarfedilen çabaların boşa çıkması olarak açıkladı.

Levinson'ın yaşadığına dair son kanıtların 2011'de ailesine gönderilen video kayıtları ve fotoğraflar olduğu, Tahran'ın ise Levinson'un akibeti hakkında bilgi sahibi olmadığını bildirdiği belirtildi.

FBI, Mart 2012'de Levinson'ın sağ salim evine dönmesini sağlayacak bilgi verene 1 milyon dolar ödül vaat etmiş ancak bundan da bir sonuç çıkmamıştı.

"İş seyahati sırasında kayboldu"

ABD yönetimi, geçen ay, İran'a Mart 2007'de düzenlediği bir seyahat sırasında kayıplara karışan ve  kendisinden hala haber alınamayan eski FBI ajanı Levinson'ın bulunması için İran'ın yardımını istediklerini bildirmişti.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Amerikan vatandaşı ve emekli FBI ajanı Robert Levinson'ın İran'ın Kiş Adası'na 9 Mart 2007'de gerçekleştirdiği iş seyahati sırasında kayıplara karıştığı hatırlatılarak, Levinson'ın, tarihte en uzun süre kendisinden haber alınamayan Amerikalılardan biri olarak kayıtlara geçtiğine işaret edilmişti.

ABD'nin, Levinson'ın yerini tespit etme ve sağ sağlım yakınlarının yanına dönmesini sağlamaya yönelik kararlılığının yinelendiği Beyaz Saray açıklamasında, "Bu konudaki araştırmada uluslararası ortaklarımızın yardımlarını memnuniyetle karşılıyoruz ve İran İslam Cumhuriyeti hükümetinden, Levinson'ın sağlığı ve sıhhatinin güvence altına alınması ve evine güvenli biçimde dönmesi için bize yardımcı olmasını rica ediyoruz" denilmişti.

Editör: TE Bilişim