Leiria bölgesindeki Pedrógão Grande ormanlık alanında çıkan yangın 6 farklı noktada hala sürüyor. Sabahın erken saatlerinden bin kişi ile yeniden başlayan yangın söndürme çalışmalarına katılanlar daha sonra 2 bin itfaiyeciye ulaştı.

İtfaiyecilerin yangın söndürme çalışmaları, 685 yangın söndürme aracı ve 7 uçak ile devam ediyor. Yangının söndürüldüğü noktalar yoğun duman ve sis altındayken sabah saatlerindeki kısa süreli yağmur heyecan yarattı.

Yetkililer 38 derece civarındaki yüksek sıcaklık ve rüzgarın yangın söndürme çalışmalarını zorlaştırdığını söylüyor. Yangını “trajedi” olarak tanımlayan Başbakan António Costa yangın söndürme çalışmalarını olay yerinde izliyor. Ülkede yangın nedeniyle 3 günlük yas ilan edildi.

Neden kuvvetli fırtına

Yerel medya polis kaynaklarına dayanarak ölü sayısının 62 olduğunu yazsa da İçişleri Bakanlığı yangında hayatını kaybedenlerin sayısını 61, yaralı sayısını 62 olarak açıkladı. 30 kişinin otoyolda seyir halindeyken alevlere yakalandıkları araçlarından çıkamadan karbon zehirlenmesi yüzünden öldüğü bildirildi. Yangının en çok zarar verdiği 30 kişilik Noderinho köyünde ise 4’ü çocuk 11 kişi yaşamını yitirdi.

Portekiz polisi yangına güçlü fırtınanın neden  olma olasılığının çok yüksek olduğunu söylüyor.

Portekiz’in bulunduğu İber Yarımadası'ndaki sıcak hava dalgası nedeniyle sıcaklık 42 derecelere ulaşmıştı.

10 dakikada  her şeyi yuttu

Görgü tanıklarına göre her şey çok hızlı gelişti, otoyolda seyreden araç sürücülerinin alevleri görmesiyle araçların bir anda alev alması bir oldu; yangın 10 dakika içinde bütün alanı yuttu.

İspanya ve Fransa yangın söndürme çalışmaları için Portekiz’e yangın söndürme uçağı ve destek ekibi göndermişti.

Ülkenin turistik alanlarından Madeira adasında geçen sene de yüksek sıcaklık yüzünden 5 bin 400 hektar orman yanmıştı. Yangında 3 kişi hayatını kaybetmişti. (Fotoğraflı)

Kaynak: dha