İki yıl önce Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko'nun girişimiyle Ukrayna vatandaşlığına geçirilip Odessa valiliğine atanan, fakat Ukrayna yönetimine yönelik sert eleştirilerinin ardından görevden alınan ve Ukrayna vatandaşlığından çıkartılan Gürcistan eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin taraftarları, başkent Kiev'de polisle çatıştı.

Saakaşvili'inn Ukrayna vatandaşlığından çıkartıldığının ortaya çıkmasının ardından Kiev'in merkezinde toplanan yüzlerce gösterici, Cumhurbaşkanlığı Binası'nın önünde eyleme devam etti ve bahçeden içeri girmeye çalıştı. Polisin engel olmak istemesi üzerine, polis ile göstericiler arasında arbede yaşandı. Polis, sonunda göstericiler arasında milletvekili Yuriy Derevyanko'nun da aralarında bulunduğu on kişinin binanın bahçesinden içeri girmesine izin verdi.

Gürcistan Eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Ukrayna yönetimiyle sert tartışmalara girdikten sonra, geçen yılın sonlarında valilik görevinden alınmıştı. Bu olayın ardından Saakaşvili, muhalefete geçmişti.

Saakaşvili'nin Ukrayna vatandaşlığı alırken yanlış beyanda bulunduğu gerekçesiyle vatandaşlığının düşürülmesi, ülke genelinde yankılara uyandırdı. Muhalif siyasetçiler, görüşü ne olursa olsun bir muhalif siyasetçinin vatandaşlığının bu şekilde düşürülmesinin siyasi nedenlerden kaynaklandığını savunuyor. 


 

Kaynak: dha