Yüzbinlerce üniversite adayının merakla beklediği 2017 LYS tercihleri başladı. Aday öğrenciler puan ve sıralamalarına göre üniversite tercihlerinde bulunacak. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) AİS üzerinden yapılacak LYS üniversite tercihleri 26 Temmuz'a kadar devam edecek.Doğru tercih ile ilgili açıklamalar yapan Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ, öğrencilerin kendi ilgi alanlarına, sevdikleri veya becerebildikleri konuya göre tercih yapmaları gerektiğini belirtti.

"PUANIM ZİYAN OLMASIN DİYE YAPILAN TERCİH HATADIR"

Tercih döneminde öğrencilerin bir kısmının etki altında kalarak tercih yaptığı izlenimini edindiğini aktaran Prof. Dr. Üçtuğ konuyla ilgili şunları söyledi:

"Fikirleri çevredeki kişilerden alabiliyorlar. Birde puanlarının etkisinde kalıyorlar. Bazı öğrenciler kendilerini puanlarına mahkûm hissediyor. Puanım ziyan olmasın düşüncesiyle tercih yapıyorlar. Bu bence bir hatadır. Çevre etkisi çok oluyor, burada birinci faktör aile, ikincisi arkadaşlar, daha sonra dershane ve öğretmenlergeliyor; gençlerin bunların etkisinde çok kalmamaları gerekir. Öğrenciler şu aşamada 30-40 yıllık yaşamlarında icra edecekleri mesleği seçecekler; bugün belli bir puan aldıkları için belli bir yeri kazanıyor olabilirler ama etkilenerek yazdıkları, istedikleri bölümü okumadıkları takdirde bütün yaşamları mutsuz geçebilir. O meslek onlara hiç de uygun olmayabilir. Aileleri, öğretmenleri ve arkadaşları bu kişilerin 30-40 yıl boyunca o mesleği icra ederken yanlarında olmayacak. Tüm bunları göz önüne aldığımızda esas yapmaları gereken şey severek icra edecekleri, o meslekte olmaktan mutluluk duyacakları bir alan seçmeleri. Bunun için herkesten tabi ki bilgi alsınlar ama etki altında kalmasınlar. Sonuç itibariyle o mesleğin nasıl beceriler gerektirdiğini anlamaya çalışsınlar, kendilerinde o becerilerin olup olmadığını algılamaya çalışsınlar. Asıl sevdikleri bir alana yönelsinler. Sevmedikleri mesleği seçerlerse beraberinde başarısızlık,dolayısıyla da mutsuzluk gelecektir.

"ÖĞRENMEYİ ÖĞRENEREK YETİŞMEK ÖNEMLİDİR"

Her mesleğin teknolojinin gelişmelerinden etkileneceğini ve şekil değiştireceğini dile getiren Prof. Dr. Üçtuğ "Önemli olan ana mesleklerde eğitim alıp temel bilgileri çok sağlam tutmak ve değişime açık olarak gelişmelere adapte olabilecek şekilde yetişmek. Öğrenmeyi öğrenerek yetişmek önemlidir. Yeni meslek arayışında olmak yerine geçerli mesleklere yönelmek ama kendilerini de geleceğin dünyasına hazır bir şekilde eğitmek gerekir. Burada tabi üniversite seçimleri ön plana çıkıyor.Öğrencileri geleceğe hazırlayacak üniversiteleri seçmekte fayda var" diye konuştu.

"DAHA ARAŞTIRMACI BİR ÜNİVERSİTE OLMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Ankara'da tanıtım günleri düzenlediklerini ve İstanbul'da da fuarlara katılıp kendilerini tanıtmaya gayret ettiklerini ifade eden Prof. Dr. Üçtuğ"Atılım Üniversitesi son 1 yıl içerisinde dünya sıralamasında çok üst sıralamalarda yer aldı. Dünyanın en iyi 500 üniversitesi içerisine girdi. Bunlar tabi ki bizim tercih edilebilirliğimize ve tanınırlığımıza oldukça olumlu katkılar sağladı. Bu yıl Sağlık Bilimleri Fakültesini açtık. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ve Beslenme ve Diyetetik bölümlerine ilk defa öğrenci kabul ediyoruz. Önümüzdeki dönemde sağlık alanında, belki tıp, belki sağlık bilimlerinin diğer alanlarında da gelişmeyi ön planda tutuyoruz. Üniversite olarak lisansüstü çalışmalara önem vermek öncelikli hedeflerimizden bir tanesi. Daha fazla araştırmacı üniversite kimliğimizi güçlendirme yönünde  çalışacağız." açıklamalarında bulundu.

"ÖNÜMÜZDEKİ YIL İNŞALLAH KENDİ UÇUŞ OKULUNA SAHİP BİR ÜNİVERSİTE OLACAĞIZ"

Prof. Dr. Üçtuğ "Bizim Sivil Havacılık Yüksekokulu bünyesindePilotaj bölümümüz var.Bu bölüme bağlı olarak bir uçuş okulu kurma çalışmalarımız devam ediyor. Eğer bu gerçekleşirse ki önümüzdeki yıl içerisinde gerçekleşeceğini ön görüyoruz, vakıf üniversiteleri içerisinde kendi uçuş okuluna sahip tek üniversite olmayı hedefliyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: dha