HER ŞEYE YENİDEN BAŞLAMALIYIZ !
Bir dönemin doğru ve yanlışları ile inşa edilmiş ideolojiler,yaşama biçimleri hayatın ve doğamızın gerekleri ve gerçekleri ile çatışıyor acı çekmemize neden oluyor ise,eğitimli bilimsel aklın yol göstericiliğinde,içinde bulunduğumuz çöküntünün farkına varmalıyız.Durumumuzu bilinçlendirmeliyiz.Davranışlarımızı anlamlandırmalıyız.Sosyal olguları ve hayatın gereklilik ve gerçekliklerini yok sayıp,yapay ve sahte kutsallıklara sığınmaktan vaz geçmeliyiz! kıymet ve değerlerimizi,ideallerimizi yeniden belirlemeliyiz!,"kökü mazide olan atı"olmanın yeni yollarını aramalıyız.
Evet,bağırıp çağırmadan,küfür etmeden,aşağılamadan,ötekileştirmeden,sevginin dilini geliştirip,birer şahsiyet abidesi olmaya ve oldurmaya çalışmalıyız.
Ülküsü çamura saplananların bugünü sağlıklı yaşayıp,geleceği kurgulamayı başarma şansının olamadığını bilmeliyiz!
Cehaletin sarmaladığı idealist hareketlere dışarıdan düşman gerekmediğini,zamanla cahil kendi kendine yönelerek kend kendisini imha etmesinin kaçınılmaz olduğunu tarihi örneklerden bilmeliyiz!
Ideoloji ve yaşama biçimimizi belirleyen"bedevi"kültür kodlarından,yapay kutsallıklardan kurtulup,Ahmet YESEVİ'nin ferasetini,Imam MATURiDİ'nın akılcılık ve irade anlayışını,Mevlana'nın kainat ve insanlığı kucaklayışını, Bektaşi'nin asude rahatlığını ve sükünetini,Yunus'un arı ve durulduğunu içselleştirip,insanlığın gönül ve ruh dünyasına, huzur, mutluluk bahşedecek eylem ve söylemler ortaya koymalıyız.
Yeniden dirilişimizin,sendelediğimiz ve batmakta olduğumuz noktadaki hezeyanlar ve garabetler olduğunu farketmemiz ve farkettirmemizle mümkün olacağını öğrenip öğretmeliyiz!
Kalvinist şakirtler gibi"inadım inat"anlayışından vazgeçmeli,Ortodoks papazlar gibi hakikat ışığını örtmemeliyiz!
Şeytanın el fenerinden sızan ışığı hakikat zannedip, yollara dökülenler,"Allah'ü ekber"deyip İslam adına,insanlığın boynunu vuran adaletsizliğe göz yummamalıyız!
Coğrafi şartlar ve bölge insanının yaşamında tarih boyunca gördüğümüz"bedevi vahşeti"ni ibret belleyip, aklın ve bilimin ışığında insanlığın önüne,sevginin kucakladığı,karanlıkları aydınlattığı yeni bir Manifesto ile çıkabilmeyi bir kez daha denemeliyiz!!
İnsan olmayı önceleyen ve yücelten,adaletin her zaman ve herkes için kutsal sayıp içselleştirmeliyız.Eğitimli aklın Limanı'na sığınıp herşeye yeniden başlamalıyız.
Hüseyin ÖZCİHAN