Binalara kurulacak güneş enerji sistemine 10 kilovata kadar ruhsatsız müsaade edildiğini belirten Odası Başkanı Seyfettin Atar, bu sayede apartmanların kendi enerjilerini üretme şansına sahip olabileceğini söyledi. Akdeniz'de yılın 365 gününün 300 gününde maksimum güneşe sahip olunduğunu kaydeden Atar, fotovoltaik panellerin elektrik üretimini gün ışığı olduğunda yaptığını göz önünde bulundurunca üretken sürenin 350 güne çıktığını belirterek, "Mersin'de güneşleme ortalama 7 saat oluyor. Biz binalarımıza 5 kilovatlık bir sistemi rahatlıkla kurabiliyoruz. Bu sistemin maliyeti ise 41 bin TL. Kurulu gücümüz olan 5 kilovat ile çarptığımızda her yıl yaklaşık 12 bin 250 saat enerji elde etmiş oluyoruz. Bunun karşılığı olarak da yıllık 5 bin 512 TL gelir elde etmiş olacağız" dedi.

7.5 YILDA AMORTİ, 23 YIL BEDAVA ELEKTRİK
Toplam 41 bin TL'lik sistemin yılda 5 bin 512 TL kazanç sağlayarak 7.5 yılda kendini amorti ettiğini belirten Seyfettin Atar, "Bu sistemin en az 30 yıl ömrü var. Hal böyle olunca yaklaşık 23 yıl bedava elektrik üretecek bu sistem. Bu sistemin yanına akü grupları koyarsanız enerjinizi depolayıp kesinti durumunda elektriksiz kalmazsınız. Apartman ve sitelerde kurulması halinde sağlanacak tasarruf ile aidatlar bile karşılanabilir" diye konuştu.

"NÜKLEER İKİNCİ PLANDA OLMALI"
Akkuyu Nükleer Santrali'nin, alternatif enerji kaynaklarının çok olduğu bu bölgede birinci planda düşünülmesinin çok yanlış bir tercih olduğunu söyleyen Mersin Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Seyfettin Atar bu konuda şöyle konuştu:
"Burada güneşimiz ve suyumuz varken, bölgede nükleer santralin dayatılması doğru bir tercih değil. Güneş enerji santralleri nükleer santralle mukayese edilmez ama temizlik, güvenirlilik ve yakıt temini konusunda artıları çok olan sistemlerdir. Amaç insan yaşamının konforunu arttırmak, yaşamı daha önemli noktada düşünmekse, yenilenebilir, doğa ve insan dostu enerji sistemlerinin ön plana çıkması gerekir. Nükleer santralde kaza yaptıktan sonra ve öncesinde sıkıntıları çok fazla olan sistemlerdir. İkinci planda tutulmalıdır."


 

Kaynak: dha