Besicilerin kent merkezine 33 kilometre uzaklıkta Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından açılan Hayvan Pazarı'na yönlendirilmesi tepkiye neden oldu. Yetkililerin bu istemine 'Hayır' diyen besicilerin hayvanlarını kapatılan canlı hayvan pazarına getirmemesi için polis ve zabıta ekipleri tarafından abluka altına alındı. Giriş noktalarını tutan güvenlik kuvvetleri hayvan geçişine izin vermezken Erzurum Hancı, Besici ve Sütçüler Esnaf Odası Başkanı Sabahattin Bingöl, "Bu bir zulümdür" dedi.

Merkez Yakutiye İlçesi'ndeki Kombina Caddesi'nde bulunan Canlı Hayvan Pazarı, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından merkez Aziziye İlçesi'ne bağlı Kayapa Mahallesi'nde yapılan canlı hayvan pazarı nedeniyle kapatıldı. Bu uygulamanın kendilerine büyük darbe vuracağını söyleyen besiciler, alınan karara tepki gösterdi. Topladıkları yüzlerce imzayı Cumhurbaşkanı ve Başbakana göndereceklerini belirten besiciler, Kurban Bayramı öncesi böyle bir uygulamaya geçilmesini protesto etti. 16 yıl öncede alınan bir kararla Palandöken İlçesi'nden Yakutiye İlçesi'ne getirildiklerini hatırlatan Hancı, Besici ve Sütçüler Esnaf Odası Başkanı Sabahattin Bingöl, yapılanları bir zulüm olarak nitelendirdi. Ruhsat alabilmek için Valilik, Belediye ve Ticaret Borsası'na defalarca başvurduklarını hatırlatan Sabahattin Bingöl, şunları söyledi:
"2001 yılında biz besicileri apar, topar buraya getirdiler. Bu 16 yıl içinde canlı hayvan pazarı ruhsatını alabilmek için defalarca ilgili kurumlara müracaat ettik. Kimse yardım etmedi. Şimdi devlet büyüklerimiz kalkıp bize, 'Her gün kent merkezine 33 kilometre uzaklıktaki, Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından açılan Hayvan Pazarı'na gideceksiniz' diyor. Buna can mı dayanır, para mı? Günde 2 hayvanı götürmek istesek en az 120 lira ayda 3 bin 600 lira ulaşım masrafı. Sadece kendimiz gitsek günde 20 liradan ayda 600 lira eder. Kimse bu kadar para kazanmıyor ki. Biz besiciler kent merkezine 7 kilometre uzaklıktaki Laz Komu Mevkii'ndeki yeri hayvan pazarı olarak kullanlanmak istiyoruz." 

"ET AMBARINA İTHAL ET GELİYOR"
Yanlış politikalar sonucu hayvancılığa bölgede büyük bir darbe vurulduğunu öne süren Bingöl, şöyle devam etti:
"Bir zamanlar et ambarı olan Erzurum'a artık ithal et geliyor. 1980-90 yılları arası Erzurum'un dört tarafı ve dağları büyükbaş hayvanlarla doluydu. Hayvan sesleri, çobanların geceleri yaktıkları fenerler büyük bir zevk verirdi. Hepsi yok oldu. Bir zamanlar önünde yerli ırkın uzun kuyruklar oluşturduğu Et ve Süt Kombinası şimdi TIR'larla ithal hayvan getiriyor. Modern besi ve kesim tesisleri vardı. Hepsinin kapısına kilit vuruldu. Yüreğimiz kan ağlıyor. Bu kötü gidişe 'dur' demek için mutlaka hayvancılık organize sanayisinin kurulması lazım. Ortadoğu ülkelerinin büyük bölümünün et ihtiyacını Erzurum'dan karşılıyorduk. Şimdi adını bile duymadığımız ülkelerden hayvan ithal ediyoruz. Yazık, günah. Besiciliğe sahip çıkılırsa Doğu'da işsizlik sonucu çözülür."

Kaynak: dha