Yeryüzünde yaşayan medeniyetlerin 13'üne ev sahipliği yapan  hoşgörü kenti Hatay yeni turizm sezonuna umutlu bakıyor.  Binlerce yıllık tarihi ile dikkat çeken kent yaptığı tanıtımlar ve organizelerle bu algıyı yıkarak, kente yerli yabancı turist çekmeye çalışıyor.
3 semavi dine mensup insanların kardeşçe yaşadığı hoşgörü ve medeniyetler kenti Hatay mozaik sergileme alanı bakımından dünyanın en büyük müzesi olan Hatay Arkeoloji Müzesi, Anadolu'nun ilk camisi Habib-i Neccar Camisi, dünyanın ilk mağara kilisesi, St Pierre Kilisesi, dünyanın ilk ışıklandırılan caddesi  Kurtuluş Caddesi, dünyanın en büyük yapıtlarından biri olan Titus Tüneli, Charonion (Kharon) Cehennem Kayıkçısı yapıtı, Hatay Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi gibi başlıca yapıtlarının yanı sara, binlerce yıllık tarihi ile daha önce olduğu gibi bundan sonra da turistlerin ilgi odağı olmaya çalışıyor. Dünyanın ilk müze otelinin yükseldiği kent, deniz, yayla ve inanç turizmine de ev sahipliği yapıyor.

KİMSE KORKMASIN, ÇEKİNMESİN
Hatay Turizm Derneği Başkanı Sabahattin Nacioğlu, Hatay'da bu yıl turizm sezonundan çok şey beklediklerini belirterek şunları kaydetti: "Hatay turizmi geçen yılla neredeyse aynı geçiyor. Geçen yıl istediğimiz kıvamda değildi, bu sene beklentimiz çok ama sadece yerli grupların geldiğini ve otellerdeki doluluk oranlarının çok düşük olduğunu görüyoruz, bu durum bizleri üzüyor. Medeniyet burada, buradaki kardeşliği gelip görmeleri lazım, biz Hatay halkı olarak burada güzel bir yaşantı sağlıyoruz, üç semavi dinin temsilcileri olarak kardeşçe yaşıyoruz, burada herhangi bir olay, herhangi bir huzursuzluk kesinlikle yok. İnsanlar gelip şehrimizi görebilir. Hatay'a gelen kültürü, kardeşliği görüyor, sıcakkanlılığı görüyor, hiç kimse korkmasın çekinmesin, herkes rahatça Hatay'a gelebilir.

HATAY'DA SAVAŞ YOK
Hatay Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Yetişen ise, Hatay'da bir savaş olmadığını belirterek, tüm vatandaşları beklediklerini söyledi. Son 6-7 yıldır Suriye'deki savaşın Hatay turizmini çok etkilediğini belirten Yetişen, kentin tanıtımı ve savaş algısını ortadan kaldırmak için Türkiye'deki tüm gazeteciler cemiyeti başkanlarını Hatay'da ağırladıklarını hatırlattı. Suriye'deki iç savaşın Hatay ile bir ilgisinin olmadığını savunan Yetişen şu değerlendirmeyi yaptı:
"Suriye'deki olayların bir kısmı da Hatay'da oluyormuş gibi bir algı var. Hatay'a bomba düştü dendiğinde insanlar şehir içinde falan zannediyor, aslında sınır bölgesindeki köylerin kullanılmayan topraklarında olan olay bunlar. Ama tabi bunları anlatabilmek de yerel yönetimlere, siyasetçilere ve milletvekillerine düşer. İnsanları bu konuda aydınlatmamız lazım Hatay'la ilgili. Mesela ben Hatay Gazeteciler Cemiyet Başkanı olarak bu konuda geçen sene Türkiye'deki tüm cemiyet başkanlarını burada ağırladık, sırf bu algıyı yıkmak için. Hatay'da savaş var mı, Hatay savaşın neresinde?  Hatay'da savaş yok, herkesi bekliyoruz turizm açısından."

TATİLCİLER NE DİYOR?
Hatay'ı gezmek için gelen Seda Önal ise, Hatay'ın çok güzel bir şehir olduğunu belirterek, "Eskişehir'den geldim burayı görmeye, Hatay'a gideceğiz dediğimde, etrafımızdakiler 'orada savaş var, savaştan etkilenmiyor mu' gibi yorumlarda bulundular. İnanılmaz bir 4 gün geçirdik ve doyamadık, kesinlikle insanların korkmadan gelip görmesi ve tecrübe edinmesi gereken bir yer. Biz memnun kaldık, herkese burayı tavsiye ediyorum" dedi. Tatilcilerden Uğur Berkay Tamer da şöyle söyledi:
"Bu kadar harika bir şehri, medeniyetlerin beşiği olan bir şehri gezmekten çok gurur duyduk, Hatay'a gideceğim dediğimde arkadaşlarım biraz çekingen davranıyordu, sınır şehri olduğu için tehlikeli olabilir denildi. Ancak geldim gördüm, insanları çok sıcak, tarihi yerleri harika."

Kaynak: dha