Tesiste çalışmayı yapan elektrikçi Kemal Dursun ise gözaltına alındı.
Yapılan soruşturmada ilk belirlemelere göre, izin için belediyeye başvuruda bulunulmadan havuzda tadilat yapıldığı, facianın da metal ayakları havuzun içerisinde olan metal tramplenle elektrik kablosunun teması sonucu meydana geldiği ortaya çıktı. Daha önce pansiyon ruhsatı olan işletmenin fuhuş nedeniyle mühürlenince, havuz yapılarak aquaparka dönüştürüldüğü belirtildi.

KAÇAK AKIM RÖLESİ YOK
Dün, Akyazı İlçesi Kuzuluk Mahallesi'nde bulunan, 58 yaşındaki Mehmet Kaya'nın işletmeciliğini yaptığı aquaparktaki havuzun çevresinde yenileme çalışmaları yapılırken, serinlemek için suya giren 17 yaşındaki Gökay Yıldırımgenç elektrik akımına kapılıp yardım istedi. Ona yardım etmek isteyen işletme sahibi Mehmet Kaya, oğlu Kadir Kaya, yeğeni 16 yaşındaki Mert Kaliç ve 15 yaşındaki Nurullah Ünlütürk de suya girince, hepsi de elektrik akımına kapılarak yaşamlarını yitirdi.
3'ü çocuk 5 kişinin yaşamını yitirdiği havuz faciası sonrasında Akyazı Cumhuriyet Savcılığı aquaparkta inceleme yaptı. İnceleme sırasında, olayın, havuz ve çevresinde Ramazan Bayramı öncesinde bakım ve ilaveler yapılması sırasında çevredeki kablolardan birinin metal ayakları havuzun içerisinde olan metal tramplene teması sonucu meydana geldiği belirlendi. İşletmede böyle durumlarda elektriği kesecek kaçak akım rölesinin olmadığı tespit edildi.
Cumhuriyet Savcısının talimatı üzerine havuz ve çevresi, jandarma olay yeri inceleme ekipleri tarafından fotoğraflandı ve görüntülendi. Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş'un talimatı üzerine Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü ve Akyazı Belediyesi tarafından aquapark mühürlendi.

ELEKTRİKÇİ GÖZALTINA ALINDI
Facianın yaşandığı biri küçük iki havuzun bulunduğu aguaparkta elektrik işini yapan elektrikçi Kemal Dursun jandarma tarafından gözaltına alındı.
Elektrikçi Dursun'un, metal ayakları suyun içerisinde bulunan metal tramplenin yanında bulunan kabloların izolasyonunu yeterince yapmadığı öne sürüldü. Dursun'un sorgusunun ardından  adliyeye sevk edilmesi bekleniyor.

TADİLAT PROJESİ
Facianın meydana geldiği aquparkın 2014 mahalli idareler seçimiyle kapatılan Kuzuluk Belde Belediyesi'nden 2012 yılında ruhsatlandırıldığı belirlendi. Akyazı Belediye Başkanı Hasan Akcan, işletmenin 2012 yılında 'yüzme havuzu ve eğlence merkezi' ruhsatını aldığını söyledi. Yaklaşık 5 yıldır bölgede havuz olarak faaliyet gösteren ve gençlerin gittiği küçük ölçekli tesiste ruhsat dışında yapılacak düzenleme ile ilgili olarak Akyazı Belediyesi'ne yapılmış 'tadilat projesi' başvurusu olmadığı öğrenildi.
Tesisin açılışından sonra çeşitli tarihlerde ilaveler yapıldığı belirlendi. Soruşturma kapsamında da tesisin ruhsat alınırken durumunu gösteren projenin Akyazı Belediyesi'nden istenileceği bildirildi.

ESKİDEN PANSİYONDU
İşletmecisi Mehmet Kaya ve oğlunun yaşamını yitirdiği aquaparkın bulunduğu binanın yaklaşık 15 yıllık bina olduğu daha önce bölgede kaplıca suları olması sebebiyle pansiyon olarak işletildiği öğrenildi.
Ancak pansiyonun jandarma denetimi fuhuş nedeniyle mühürlenmesi sonrasında işletmecinin pansiyonculuğu bırakıp havuz açtığı belirlendi.

CENAZELER GÖZYAŞLARIYLA TOPRAĞA VERİLDİ
Havuzda elektrik akımına kapılarak yaşamlarını yitiren 5 kişinin cenazeleri, Adli Tıp Kurumu'ndan alınarak Akyazı'ya getirildi. Akyazı Hastane Mahallesi'nde yaşayan işletme sahibi Mehmet Kaya ile oğlu Kadir Kaya'nın cenazeleri, Yeşildirek Camii'nde öğle namazının ardından kılınan cenaze namazından sonra aile kabristanlığında toprağa verildi.
Olayın en küçük kurbanı 13 yaşındaki Gökay Yıldırımgenç'in cenazesi öğle namazından sonra Şose Mahallesi Merkez Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından aile mezarlığında toprağa verildi. Gökay'ın yakınları cenazede sinir krizi geçirdi. Ağabeyi "Sen gitmeseydin de ben gitseydim" diyerek ağladı.
15 yaşındaki Nurullah Unlutürk'ün yaz tatilinde aquaparkta çalışarak harçlığını çıkartmaya çalıştığı belirtilirken, cenazesi, Boztepe Mahallesi Camii'nde öğle namazına mütakip kılınan cenaze namazı sonrası aile mezarlığında toprağa verildi.
İşletme sahibi Mehmet Kaya'nın kız kardeşinin oğlu olduğu öğrenilen 17 yaşındaki Mert Kaliç'in de yaz tatilinde aquaparkta çalıştığı belirtilirken, onun cenazesi de Gazi Süleymanpaşa Camii'nde öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlandı. Gazi Süleymanpaşa Camisi'ndeki törene Ak Parti Sakarya milletvekilleri Ayhan Sefer Üstün ve Mustafa İsen, İl Jandarma Komutanı Albay Emin Dursun, Akyazı Kaymakamı Ömer Kalaylı ve çok sayıda kişi katıldı.

HAVUZ FACİASINDAN YARALI KURTULAN GENÇ O ANLARI ANLATTI
Aquaparkta facianın yaşandığı gün temizlikçi olarak işe başlayan 20 yaşındaki Zafer Kerim korku dolu o anları anlattı. Akyazı Devlet Hastanesi'ndeki tedavisinin ardından taburcu olan Zafer Kerim, "İşe başladığım ilk günümdü, temizlik yapıyorduk. Yerleri yıkamak için havuzun baş tarafına geçtik. Nurullah Ünlütürk havuza atladı 'Boğuluyorum' diye bağırıyordu. Biz de şaka yapıyor diye yaklaştık onun yanına, işin ciddi olduğunu anlayınca havuzun sağ tarafından dolaştım koşarken tişörtümü çıkardım, o sırada Gökay Yıldırımgenç tramplenin üzerindeydi. Sağ tarafında da Mert Kaliç vardı. Diğer iş arkadaşlarım da koştu. Havuza atladım elektrik akımına kapıldığım için bir şey yapamadım. Benim kurtuluşum Allah tarafından. Amacım kurtarmaktı ama öyle bir şey olmadı. Kendimi zar zor dışarı attım. Ben elektrik akımına kapıldığımda kafam suyun üzerindeydi ve bağırdım 'Girmeyin elektirik var' diye. Ondan sonra çıktım havuzun kenarına, o arada işletme sahipleri Kadir Kaya ve Mehmet Kaya onlar da kurtarmak için havuza atladılar. Onlar da elektrik akımına kapıldılar ve kurtulamadılar" dedi.

ODA: AKIM KORUMA CİHAZLARI ÇOK KISA SÜREDE ELEKTRİĞİ KESER
Elektrik Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Sakarya Temsilciliği, jandarmanın olay yerinde yaptığı ilk incelemede işletmede kaçak akım rölesinin mevcut olmadığının tespit edildiğini belirterek, şu yazılı açıklamada bulundu:
"Elektrik şokuna maruz kalındığında artık (kaçak) akım koruma cihazları çok kısa bir sürede elektriği keser. Artık akım koruma cihazı gibi insanları ölümcül elektrik çarpılmalarından koruyan ve standartta belirtilen ilgili alanlarda yangına karşı da bir koruma sağlayan bu cihazın dahi kullanılmamış olması, diğer teçhizat ve ekipmanların da istenilen standart ve şartlarda olmadığı ihtimalini akla getirmektedir. Ayrıca etrafta birçok kablonun olması ve TV görüntülerine de yansıyan havuz kenarında suya karşı hiçbir koruması olmayan priz uzatma kablosu görüntüsü, bu tür bir ekipmanın suyla teması sonucu bir elektrik kaçağının meydana gelmiş olması ihtimalini güçlendirmektedir. Bunun gibi donanımların hangi bölgelerde ve ne tür koruma sınıfında olacağı standartlarda belirtilmiştir ve devrelerin prizleri ve bu donanımların kontrol düzenlerinde, bu donanımın sadece yüzme havuzunda insanlar bulunmuyorken kullanılabileceği ve bu tür uyarıcı yazıların da o ekipmanların olduğu yerlere dikkati çeken bir uyarı yazısı asılması da gerekmektedir. Benzer tehlikeler süs havuzlarında da bulunmaktadır. Odamız tarafından izin verilmesi durumunda kaza mahallinde inceleme yapılarak eksik ve hatalar tespit edilecek ve kamuoyu ve yetkililer ile paylaşılacaktır. Benzer kazaların bir daha yaşanmaması için bir an evvel benzer tesislerin uzman kurumlara periyodik kontrollerinin yaptırılması ve eksikler tamamlanıncaya kadar da bu tür tesislerin çalıştırılması önlenmelidir."
 

Kaynak: dha