Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan, facebok hesabından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hitaben yazdığı yazıyı yayınladı. Yazısında adli tatilin kaldırılması talebinde bulunan Gençcan şunları kaydetti:

"Bildiğiniz üzere Hukuk Mahkemeleri Kanunu'nun 102'nci maddesine göre adli tatil, her yıl 25 Temmuz'da başlar, 31 Ağustos'ta sona erer. Yeni adli yıl 1 Eylül'de başlamaktadır. 20 Temmuz gününe kadar çıkan kararların yazımı ve imzalanması için en geç 13 Temmuz'da müzakereleri kesmek ve adli tatilde dosya okunması istenemeyeceğinden, en erken 8 Eylül'de müzakerelere başlamak zorunda kalmaktayız.

Açıkladığım sebeplerle yaklaşık 2 ay boyunca Türkiye'de mahkemeler çalışmamaktadır. Çıkarılacak olan Kanun Hükmünde Kararname hükmü ile Hukuk Mahkemeleri Kanunu'na aşağıdaki hükmün eklenmesini istiyorum; 'Hukuk Mahkemeleri Kanunu 102-104 maddeleri ile adli tatile gönderme yapan maddeler yürürlükten kaldırılmıştır.'

Gerekçe, Türkiye'de bu kadar yoğun dava bulunmasına rağmen yaklaşık 2 ay tatil yapmak adalet bekleyenlere yapılan açık bir haksızlıktır. Yargı mensupları yıllık izinlerini herhangi bir zamanda hizmeti aksatmayacak şekilde kullanmalıdır, kullanabilir. Adli tatilin hiçbir gerekçesi bulunmamaktadır. Adli yıl açılış törenleri her yeni yıl başında ilk mesai günü gerçekleştirilmelidir. Yaklaşık iki ay zorunlu ara verme sebebiyle davalarının sonuçlanmasını bekleyen vatandaşların mağdur edildiği inancındayım.

Bu değişiklik derhal yürürlüğe girerse iki ay boyunca adalete zorunlu ara verilmeyeceğinden dava dosyalarının bir an önce sonuçlanması ile toplum ve aile barışına çok büyük bir katkı sağlamış olacaksınız. KHK ile acilen düzenleme yapılması halinde adalete ara vermelerin sonsuza kadar önüne geçilmiş olacaktır."
 

Kaynak: dha