Askeri ve Tıp Fakültesi Hastanesi raporlarına göre askerlerin yemekten zehirlenmedikleri, yaklaşık 40 dereceyi bulan sıcak havalar nedeniyle rahatsızlanmış olabileceği değerlendirildi.

Karaağaç Mahallesi'nde bulunan 54'ncü Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'na bağlı Korgeneral Celalettin Alkoç Kışlası'nda 2 Temmuz gecesi 14 er ve erbaş, akşam yemeğinin ardından rahatsızlandı. Karın ağrısı, bulantı ve kusma şikayeti görülen askerlerden 8'i Edirne Sultan 1'nci Murat Devlet Hastanesi'ne, 6'sı ise Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılarak serum tedavisi uygulandıktan sonra taburcu edildi. Olayın ardından başlatılan ön incelemede kışla mutfağında yapılan yemeklerden ve sudan tahliller için örnekler alındı. Tekirdağ'ın Çorlu İlçesi'ndeki 5'nci Kolordu Komutanlığı ve Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde askerlerin rahatsızlanmasına ilişkin inceleme yapılarak rapor hazırlandı.

Raporlarda kışla içerisinden farklı birliklerden 14 erbaş ve erin domates çorbası, patlıcan kebap, nohutlu pirinç pilavı ve cacıktan oluşan akşam yemeğinin ardından 15 dakika ile 1 saatlik süreçte rahatsızlanmaya başladığı kaydedildi. Rahatsızlanan personelin bir kısmı öğle yemeğinin tamamını, bir kısmının ise hiç yemek tüketmediği, şikayetlerin herkesin tükettiği akşam yemeğinin ardından başladığı belirtildi. Yapılan inceleme sonucunda yemeklerin yapıldığı kışla mutfağına ilişkin bilgilerde personelin iş kıyafetlerinin temiz olduğu, bone, maske, eldiven kullandığı, yemekhanelerin genel tertip, düzen ve temizliğinin iyi seviyede olduğu belirtilerek soğuk hava depolarının sıcaklık değerlerinin de kayıt altına alındığı anlatıldı.

Raporlarda askeri yemekhanesinden alınan örnekler ile su numunelerinin laboratuvar analiz sonuçlarında olayın besin zehirlenmesi olmadığı kaydedilerek, "Bazı personel hava sıcaklığının yüksek olması nedeniyle güneş çarpmasına maruz kalarak halsizlik, bulantı, baş dönmesi gibi klinik bulguları gösterebileceği değerlendirilmektedir" denildi.

Kaynak: dha