ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Beyaz Saray'daki görüşmesi Türkiye saati ile 19.40'ta başladı. Görüşme yaklaşık 22 dakika sürdü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump,  Beyaz Saray'daki ikili görüşme gerçekleştirdi. Ardından iki lider, görüşmeye ilişkin basın mensuplarına açıklama yaptı.

"Sayın Trump'ı seçimlerde elde ettiği tarihi zafer için kutluyorum"

Konuşmasına  Trump'a teşekkür ederek başlayan Erdoğan, "Sayın başkan değerli dostum, değerli basın mensurları sizleri en kalbi doygularımla  selamlıyorum. Trump'a ve ekibine şahsım ve ekibime gösterdikleri ilgiden dolayı şahsım milletim adına Şükranlarımı iletiyorum. Sayın Trump'ı seçimlerde elde ettiği tarihi zafer için kutluyorum.

"İlişkilerimizi güçlü tutmamız, karşılıklı çıkarlarımız yanında küresel barış ve istikrar için de önemli"

Erdoğan, "Az önce ikili bir görüşme gerçekleştirdik. Köklü geçmişe dayanan ve stratejik ortaklık düzeyine erişmiş olan Türkiye ABD ilişkilerinin  mevcut durumunu ele aldık. Türkiye ile ABD arasındaki bağlar, demokratik değerler ve müşterek menfaatler temelinde gelişmiştir. Aramızdaki ilişkileri güçlü tutmaz karşılıklı çıkarlarımız yanında küresel barış ve istikrar için de önemlidir" dedi.

"Ziyaretimizin tarihi bir dönüm noktası teşkil edeceğine inanıyorum"

Erdoğan, "Bölgemizin içinden geçtiği bu çalkantılı dönemde özellikle iki ülkenin göstereceği yakın işbirliği her zamankinden çok daha büyük önem kazanmıştır. Amerika ile BM, NATO ve G-20 gibi kilit kuruluşlar içinde zaten yakın işbirliği içindeyiz. Önümüzdeki süreçte bu platformlar başta olmak üzere her alanda diyalog ve dayanışmamızın daha da arttırmanın kararındayız. Ziyaretimizin bu kapsamda tarihi bir dönüm noktası teşkil edeceğine inanıyorum" diye konuştu.

"Tüm terör örgütlerine karşı müşterek bir dayanışma ortaya koymamız önemli"

Erdoğan, "Görüşmelerimizin geleceğimize yönelik çok daha büyük kazanımlar elde edeceğimize fırsat tanıyacağına inanıyorum.  Ekonomi, ticaret, enerji ve savunma sanayi alanlarındaki işbirliğini arttırma noktasında hem fikiriz. DEAŞ başta olmak üzere, bölgemizdeki tüm terör örgütlerine karşı müşterek bir dayanışma ortaya koymamız büyük önem ifade etmektedir. Ortak geleceğimizi tehdit eden terör örgütlerine karşı ayrım yapmadan mücadele etmekte kararlıyız" diye konuştu. 

Kritik görüşme 20.07'de sona erdi. Trump ve Erdoğan ortak basın açıklaması düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bölgemizin geleceğinde terör örgütlerine yer yoktur. Özellikle YPG/PYD terör örgütünün hangi ülke tarafından olursa olsun muhatap olarak alınması bu konuda küresel düzeyde verilen mutabakata kesinlikle uygun değildir" dedi, FETÖ konusuna değindi. Baş başa görüşmenin ardından heyetlararası arası görüşme düzenlenecek, ardından iki lider öğle yemeği yiyecek.

Trump ve Erdoğan Beyaz Saray'daki baş başa görüşmenin ardından ortak basın açıklaması düzenledi. İki liderin sözleri şöyle:

TRUMP'IN AÇIKLAMALARI

Erdoğan’ı konuk etmekten şeref duyuyorum. Türkiye komünizmle savaşta önemli bir ülkeydi. Sovyetlere karşı efsanevi bir varlık gösterdiler. Onların muhteşem cesareti Kore’deki bizim unutmadıklarımızdandır. Şu anda terörle mücadelede ortak bir düşmanımız var ve beraber çalışmak istiyoruz.

Türk halkına desteğimizi sunuyoruz. Türkiye’yi terörle mücadelede PKK DAEŞ gibi terör örgütlerine karşı destekliyoruz. Tüm bu yaşananlar insanlık vicdanını yaralıyor Suriye’deki şiddet.

Barışçıl bir sonuç için gerçekleşen çabaları takdir ediyoruz.

Diyalog ve dayanışmamızı devam ettireceğiz. Bu ziyaretimiz tarihi bir dönüm noktası teşkil edecek.

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI

Bir kez daha Sayın Trump'ı seçimlerde elde ettiği başarıdan dolayı kutluyorum. 

Köklü geçmişe dayanan Türkiye-ABD ilişkilerinin mevcut durumunu ele aldık. Aramızdaki ilişkileri güçlü tutmamız, küresel barış için de önemlidir. 

Bölgemizin içinden geçtiği çalkantılı dönemde, iki ülkenin göstereceği ilişki her zamankinden daha önem kazanmıştır.

Esasen ABD ile BM, NATO ve G20 gibi kilit kuruluşlarda yakın bir ilişki içerisindeyiz. Önümüzdeki süreçte bu alanlar başta olmak üzere diyaloğu arttırma kararındayız.

Bu ziyaretimiz tarihi bir dönüm noktası teşkil edeceğine inanıyorum. Bu görüşmelerin büyük kazanımlar elde edeceğine inanıyorum. 

Ekonomi, enerji ve savunmada işbirliğini artacak.

DEAŞ başta olmak üzere bölgemizdeki tüm terör örgütlerine karşı koymalıyız.

Bölgemizin geleceğinde terör örgütlerine yer yoktur. Özellikle YPG/PYD terör örgütünün hangi ülke tarafından olursa olsun muhatap olarak alınması bu konuda küresel düzeyde verilen mutabakata kesinlikle uygun değildir. Aynı şekilde terör örgütlerinin faaliyetlerini bahane ederek bölgenin etnik yapısını değiştirmeye çalışanlara da müsaade etmemeliyiz. 

Sayın Başkan'a 15 Temmuz darbe girişiminin faili FETO terör örgütü konusundaki beklentilerimizi de açıkça ifade edeceğim.

Suriye ve Irak'ta atabileceğimiz ortak adımları değerlendirdik. Trump'ın seçim zaferi yeni beklentilere , umutların filizlenmesine yol açmıştır.

 Bugün temelleri atılan yeni dönemin hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Sayın Başkan'a nazik daveti ve konukseverliği için teşekkür ediyorum. Kendisini de ailesi ile birlikte Türkiye'ye davet ediyorum.

TRUMP: TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİMİZİ KİMSE YENEMEYECEKTİR

ABD Başkanı Donald Trump soru cevap kısmında ise, "Türkiye ile ilişkilerimizi kimse yenemeyecektir" açıklamasında bulundu.

20.07 Kritik görüşme sona erdi.

19.42 ABD Başkanı Trump görüşme öncesinde yaptığı açıklamada " Sayın Erdoğan'ı ağırlamak büyük bir onur. Erdoğan ile uzun ve zorlu görüşmemiz olacak. Başarılı geçeceğini de biliyorum. Türkiye ile başarlı ve güçlü ilişkilerimiz var. Bundan sonraki süreçte de daha iyi bir seviyeye getireceğiz. Görüşmenin sonrasında da bir öğle yemeği yiyeceğiz." dedi.

19.40 Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Trump Beyaz Saray'da biraraya geldi.

19.39 Cumhurbaşkanı Erdoğan Beyaz Saray önüne geldi.

19:34 Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın biraz sonra Beyaz Saray'da olması bekleniyor.

19:32: Beyaz Saray önünde hem Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sevgi gösterisinde bulunan Türkler hem de terör örgütü yandaşları toplandı. ABD polisi de Beyaz Saray önünde. 

19:18: Cumhurbaşkanı Erdoğan şu anda Beyaz Saray içindeki konukevi Blair House'da... Birazdan çıkıp sokağın karşısına geçecek ve Trump tarafından törenle karşılanacak.

CUMHURBAŞKANI BLAIR HOUSE'DA KALDI

ABD’nin YPG'yi silahlandırması, Suriye, FETO lideri Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iade edilmesi gibi konuların ele alınacağı görüşme öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan Beyaz Saray’ın karşısındaki, yabancı devlet adamlarının ağırlandığı Blair House’da kaldı. Görüşmenin 20 dakika sürmesi öngörülüyordu. Kritik görüşmenin ardından iki lider Rooosevelt Salonu’nda ortak basın açıklaması yapacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, öğle yemeğine de Beyaz Saray’da Trump ile birlikte yiyecek. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beyaz Saray programının ardından, Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği’ne geçecek ve burada ABD’li kanaat önderlerini kabul edecek. Daha sonra elçiliğin Balo Salonu’nda, ABD’nin önde gelen şirketlerinin CEO’larını ve fon yöneticilerini kabul edecek. İki günlük Washington programını Salı akşamı tamamlayacak olan Erdoğan’ın Türkiye saati ile 03:15’te, Washington Askeri Hava Üssü’nden, Türkiye’ye hareket etmesi öngörülüyor.

ABD BASININDA DA GENİŞ YER BULDU

Merakla beklenen Erdoğan'ın Trump ile görüşmesi ABD basınında geniş yer buldu.Gazetelerde öne çıkan başlıklarda Trump'ın Suriye'de YPG'yi silahlandırma planına Ankara'nın tepkisi ve Türkiye'nin FETÖ lideri Gülen'in ABD'den sınır dışı edilmesi talebi yer alıyor. 

Washington Post gazetesi başyazısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Washington'a 'kabul edilmesi zor bir talep listesiyle geldiğini' savundu. Haberde "Trump bu taleplere doğrudan hayır demeli, aynı zamanda Türk lideri rotasını değiştirmesi konusunda uyarmalı" dedi.

Foreign Policy dergisi de terör örgütü PKK'nın Suriye kolu YPG'nin silahlandırılması ve Fethullah Gülen'in sınır dışı edilmesi talebini irdelemiş. Derginin "YPG'yi silahlandırmak ABD-Türkiye ilişkilerinde tabuta son çiviyi çakar mı?" sorusuna şöyle yanıt vermiş: "Muhtemelen hayır (…) ABD yönetimi, Kürtleri silahlandırmaya durduk yerde karar vermedi. Askeri yetkililer, Rakka'nın geri alınmasının gerekli olduğunu uzun zamandır söylüyordu. Freedom House'dan Nate Schenkkan, Foreign Policy'ye bu adımın iki yıllık bir çalışma sonucu çıkmış olabileceğini söylüyor."

 "Türkiye, Kuzey Irak'ta PKK'nın kalelerinden Şengal'e saldırı düzenleme karşılığında Rakka'yı ABD ve Suriyeli Kürt müttefikleriyle takas edebilir" ifadelerini kullanan Foreign Policy, ABD'nin Fethullah Gülen'in ülkedeki ağına baskı uygulaması talebinin de 'takasın parçası olabileceğini' savunmuş.

CUMHURBAŞKANI DÜN AKŞAM GELDİ

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, özel uçak "CAN" ile dün TSİ 23.50'de Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti Washington'a geldi. Erdoğan, Andrews Hava Üssü'ne gelişinde ABD Protokol Genel Müdür Vekili Rosemerie Pauli ile Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç tarafından karşılandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Milli Savunma Bakanı Fikri Işık da Washington'a geldi.

Editör: TE Bilişim