Hasan Akar tutuklanarak cezaevine gönderildi.  

"Atatürk'ün  hatırasına alenen hakaret etme" ve "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçlarından hakkında yakalama kararı bulunan ve 43 gündür firari olan Hasan Akar Bakırkòy Adliyesi'ne gelerek teslim oldu.

Hasan Akar adliyeye öğle saatlerinde avukatıyla birlikte geldi. Bugün 18. Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karsısına çıkacak olan Akar durusma saatini bekledigi sırada kata polisler geldi. Akar polisler eşliğinde adliye içinde bulunan polis noktasına götürüldü. Hasan Akar durusma saati geldiğinde hakim karşısına çıkacak. 

Atatürk’e hakaret ettiği gerekçesiyle hakkında yakalama kararı çıkarıldıktan 40 gün sonra davanın ilk duruşmasına gelerek savunma yapan Hasan Akar kuvvetli suç ve kaçma şüphesinin varlığı gözetilerek tutuklandı. Akar, ifadesinde söylediklerinin bazı kitaplardan nakil ve üslubunun yanlış olduğunu belirterek beraatini istedi.

Sosyal medyada yayınlanan bir videoda Atatürk’ün annesi Zübeyde hanımla ilgili hakaret içeren cümleler söylediği gerekçesiyle 11 Mayıs’ta yakalama kararı çıkarılan Hasan Akar hakkında “Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret” ve “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik” suçlarından 7,5 yıl hapis istemiyle dava açıldı. 

Hasan Akar, Bakırköy Adliyesi’ne çok sayıda arkadaşı ve avukatıyla birlikte geldi. Akar’ın yakınları basın mensuplarını duruşmaya girmesine tepki gösterdi.

 "EV ORTAMIYDI, ÜSLUBUM YANLIŞTI" DEDİ 

Bakırköy 18’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşma savunma yapan Akar, 2004 yılında ev ortamında arkadaşlarla sohbet ettiği sırada çekimin yapıldığını savunarak şunları anlattı:

”Sohbet esnasında arkadaşların sorması üzerine bazı kitaplarda, belgelerde ve videolarda gördüğüm Mustafa Kemal’in sözlerinden ve icraatlarından müteessir olarak bu mana atmosferi altında dini hassasiyetimden dolayı yanıt verdim. İnsanın bazen hissi taşkınlıkları olabilir. Ben de o anda ihtiyari ve irademin dışında olarak dini hassasiyetimle söyledim. Söylediğim lafları tam hatırlamıyorum. Konuşma üslubum yanlıştı. Bazı kitaplarda böyle olduğu için konuşmamda nakil yaptım. Bu kitaplar Nutuk, Tarihi Gerçekler, Cami kıyımı, Atatürk’ün ilke ve inkılapları İslam açısından değeri”, internette dolaşan belgeler, Atatürk’ün annesi hakkında belgeler. Bu belgelerde bu şekilde geçtiği için ben beyanları o belgelerden naklettim. Ev ortamında olduğu için görüntünün çekilmesine bir şey demedim. Beraatimi istiyorum. O videolar nerede yayınlanmışsa silinmesini, yasaklanmasını istiyorum.”

PROVOKASYON OLDUĞUNU SAVUNDU

Video televizyonda yayınlandığında Kırıkhan’da olduğunu belirten Akar, videonun provokasyon amaçlı internete servis edildiğini, kendisinden müsaade istenmediğini belirtti. Akar savunmasına şöyle devam etti: “Referandumdan yaklaşık 1 ay önce biri beni telefonla arayarak Bakırköy’de bir çay bahçesine çağırdı. Gittim. Benden FETÖ aleyhindeki konuşmalarımı silmemi, 2-3 dakika da lehine konuşmamı ve referanduma hayır demem şartıyla bana bir şey yapmayacaklarını söylediler. Kabul etmedim. Kızdım kalktım başıma bu geldi.” iddiasında bulundu. 

'BASKININ DİNMESİNİ BEKLEDİK' DEDİ

Avukat Mustafa Arıboğa, müvekkilinin 20 yaşından beri dini sohbetler veren bir kişi olduğunu, 28 Şubat sürecinde işkence görüp beraat ettiğini belirtti. Avukat Arıboğa, daha önce takipsizlik kararı verilen bir suçla ilgili olarak yeniden bir soruşturmanın açılamayacağını ifade ederek, “Müvekkilim pişman ve üzgün olduğunu, üslubunun kendisine yakışmadığını ifade etmiştir. Tutuksuz yargılanmasını talep ediyoruz. Basın tarafından mahkemeye uygulanan dolaylı bir baskı var. Müvekkilimin bugüne kadar mahkemeye getirilmeyişinin basının bu haksız baskısının dinmesinin beklenmesiydi.” dedi.

FİRARİ DURUMDAYDI

Duruşmada tanık olarak dinlenen İbrahim İpekoğlu gönüllü birkaç arkadaşıyla Hasan Akar’ın sohbetlerini yıllardır sosyal medyada ve internet sitelerinde yayınladıklarını, Akar’ın Diyanet’in camilerinde psikoloji üzerine konferanslar verdiğini anlattı. Tanık İpekoğlu, Akar’ın FETÖ’yü deşifre ettiğinin ertesi günü sitelerinin çökertildiğini, aradan 10 yıl geçtikten sonra videonun tekrar yayınlanmasını kumpas olduğunu belirtti.

Mahkeme, Kanal D ile birçok televizyon kanalında 9 Mayıs 2017’de yayınlanan videonun Kanal D’den istenmesine ve videonun ne şekilde yayınlandığının, sanığın onayının alınıp alınmadığının, videonun işlem yapılmasıyla ilgili işlem yapanın kim olduğunun sorulmasına karar verdi.

Mahkeme, sanık Akar’ın suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, kuvvetli suç ve kaçma şüphesinin varlığı gözetilerek tutuklanmasına karar verdi.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 9 gün süren soruşturma sonunda hazırladığı iddianamede Akar’ın soruşturmaya konu videoda Atatürk, annesi ve babası hakkında hiçbir tarihi belgeye, gerçekliğe, delile dayanmayan, açık küfür içerecek şekilde Atatürk'ün hatırasına alenen hakarette bulunduğu anlatılmıştı.

Akar’ın "Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret" ve "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” suçlarından toplam 2,5 yıldan 7,5 yıla kadar hapsi talep ediliyor.

İDDİANAME

İddianamede şüpheli  Hasan Akar'ın  9 Mayıs 2017 tarihinde saat 19.00'da Kanal D isimli TV kanalında ana haber programında yayınlanan bir videoda  söylediği sözlere ilişkin soruşturma başlatıldığı hatırlatıldı. Polisin, şüpheli Hasan Akar'ın ifadesine başvurmak üzere adresine gittiği, adresinde bulamadığı kaydedilen iddianamede,  atılı suçların niteliği göz önünde bulundurularak şüpheli Hasan Akar  hakkında yakalama kararı çıkarıldığı anımsatıldı. İddianamede,  "Şüphelinin soruşturmaya konu videoda Atatürk, annesi ve babası hakkında hiçbir tarihi belgeye, gerçekliğe, delile dayanmayan, açık küfür içerecek şekilde Atatürk'ün hatırasına alenen hakarette bulunduğu belirtildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca aynı video ile ilgili 2017 /1331 soruşturma numarası üzerinden, videonun çekildiği alanın belli olmaması, videonun aleniyet kazanıp  kazanmadığı hususunun anlaşılamaması gerekçeleri ile kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildiği de ifade edildi. "Bu kararın Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığımız açısından bağlayıcılığı bulunmamaktadır" denilen iddianamede, suça konu videonun ulusal TV kanalında yayınlandığı ve  aleniyet kazandığı belirtildi. Dolayısıyla 9 Mayıs 2017 tarihli yeni bir suçun ortaya çıktığı ifade edilen iddianamede, "Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret" suçu açısında eylemin sübuta erdiği kaydedildi. İddianamede, şüpheli Akar'ın videosunun son kısmında "Biz toplama yapmışız, çıkarma yapmışız, biz fark ettiğimiz her şeyi  planlamışız" diyerek videoyu çekmekteki amacının itibarı suikast olduğunu, toplumun bir kesiminin sinir uçları ile oynamayı, toplumu tahrik etmeyi amaçladığını açıkça ortaya koyduğunun anlaşıldığı belirtildi. Atılı suçları işlediği belirtilen Hasan Akar'ın "Atatürk'ün  hatırasına alenen hakaret etme" ve "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmeö suçlarından 2,5  yıldan  7,5 yıla kadar hapsi isteniyor. 

Kaynak: