"TÜRKLÜK ANAYASADAN KALDIRILMALI"

Hür Dava Partisi (Hüda-Par) Sözcüsü Sait Şahin, "Mevcut anayasa ile Kürtlerin varlığı hala resmi bir dil ile inkar ediliyor. 'Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türktür' ifadesi Kürdün inkarıdır, bunun kaldırılması lazım." dedi.



MİLLİYETÇİLİK MİKROPTUR

Kürt sorununun Jön Türk düşüncesine dayandığını belirten Şahin, Kürtleri inkar politikasının Cumhuriyet ile birlikte sistematik hale geldiğini şu sözlerle savundu:

"Kürtler bu ülkede sorun değildi. Devlet, bu ülkede Kürtleri sorun haline getirdi. Batı'ya giden Jön Türk düşüncesindeki insanların milliyetçilik mikrobuyla Anadolu topraklarına, Osmanlı topraklarına dönmesinden sonra, devlet idaresinde geliştirmiş oldukları, milliyetçilik hastalığıyla Kürtleri inkar, Kürtleri dışlama, Kürtleri baskılama politikalarının Cumhuriyet'in kurulmasıyla birlikte sistematik bir hal alması, rejim politikasına dönüşmesiyle oluşmuş bir sorundur. Devletin soruna dönüştürdüğü Kürtler üzerinden, PKK da bir sonuç olarak ortaya çıkmıştır."

Son dönemde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk üzerinden yürütülen tartışmalarla ilgili soruyu da yanıtlayan Hüda-Parlı Şahin, Atatürk döneminin tartışılması gerektiğini söyledi.

Şahin, "Atatürk tartışılmalıdır, Atatürk tartışılmayacak bir kutsal değildir. Allah'ın dışında tartışılmayacak bir kutsal yoktur. Bize göre Atatürk'ün doğru tartışılması, Atatürk'ün pratiğinin, ideolojisinin, uygulamalarının döneminin tartışılmasıdır. Bugün canımızı yakan en can yakıcı sorunların temelinde Cumhuriyet'in kuruluş ideolojisi vardır. Türkçülüğe dayanan ve Kürtleri inkar eden, asimile etmeye çalışan anlayış sorgulanmalı" diye konuştu.

Şahin ayrıca programda çözüm sürecinin başlayacağına dair duyumlar aldığını da söyledi.

Editör: TE Bilişim