AKP hükümeti dış politikasını, başta Suudi Arabistan ve Katar olmak üzere, Ortadoğu’daki Sünni Arap ülkeler ile iyi ilişkiler oluşturmak üzerine kurmuştu. Ancak Katar, AKP’nin “kardeşlik ilişkileri” kurmak için büyük çaba gösterdiği Arap cephesi içinde, alınan “Katar topraklarında Türk askeri üssü kurulması” kararıyla bir adım öne geçmişti.

Katar’da kurulacak askeri üs, Türkiye’nin ülke dışında kuracağı ilk askeri üs olacaktı. Üste 600’e yakın Mehmetçik konuşlandırılması bekleniyor. Üssün tüm masraflarının ise Katar tarafından karşılanacağı AKP hükümetinin TBMM’ye sunduğu anlaşmada yer alıyordu.

Katar ve Türkiye arasındaki işbirliği, Katar Emiri’nin 2014’teki ziyareti sırasında ivme kazanmaya başlamış, son aylarda ise bu ivmelenişini artırarak devam ettirmişti. Yıl sonunda Trabzon’da bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad El Tani, enerji, turizm, inşaat, savunma ve güvenlik alanlarında bir dizi yeni anlaşma imzalarken; Türkiye’nin Katar’a toplam tutarı 2 milyar doları bulan ihracat yapmaya hazırlandığı belirtilmişti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan da şubat ayında Doha’ya yaptığı ziyarette Katar’ın her zaman Türkiye’nin kara gün dostu olduğunu belirtmiş ve “Biz Katar’la bölgedeki tüm sorunlara aynı pencereden bakıyoruz. Türkiye ile Katar'ın bu derece yakın işbirliği içinde olması bölgenin geleceği açısından da çok önemli” diye konuşmuştu.

Körfez ülkeleriyle birlikte Şii İran’a karşı çıkan ancak Suriye’deki krizin çözümü için Moskova ve Tahran’la birlikte masaya oturan Türkiye’nin, uzun yıllardır derin bağlara sahip olduğu Suudi Arabistan ile son yıllarda ekonomik ve askeri bağlarını güçlendirdiği Katar arasındaki gerilimde nasıl bir tercih yapacağı, önümüzdeki günlerde bölgede gelişmelerin ne yönde olacağını da etkileyecek.

Editör: TE Bilişim