Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

"Sayın Enis Berberoğlu hepimizin bildiği yıllarını medya ve basın özgürlüğü için harcayan birisi. Şimdi hiçbir delil olmaksızın 25 yıla mahkum ediliyor. Bunu asla kabul etmiyoruz. Bu kararı verenler bu kararın altında kalacaktır. Biz yıllarımızı demokrasi için harcadık, adalet için harcadık, 20 Temmuz darbesini yapanlar adaleti demokrasiyi yok ettiler. Hakim hakim olmaktan çıktı gözünü dikmiş saraya. Bunların hiçbiri hakim değil sadece ve sadece sarayın sopası olma görevini yerine getiriyorlar.

Yarın saat 11.00'de Güvenpark'ta olacağım. Elimde sadece Adalet yazan pankart olacak. Adaletin olmadığı bir halk mı olur devlet mi olur. Güvenpark'ta olacağım ve yürüyüşüyümüzü başlatacağım."

KILIÇDAROĞLU'NDAN "TUZ YÜRÜYÜŞÜ"

Kemal Kılıçdaroğlu'nun yürüyüşünün ayrıntıları da belli oldu. CHP liderinin Ankara'dan İstanbul'a yürüyeceği öğrenildi. Genel Başkan olduğu dönemden bu yana Hindistan'ın sivil direniş lideri Gandi'ye benzetilen Kılıçdaroğlu'nun bu kararı ise Tuz Yürüyüşü'ne benzetildi.

Ayrıca 81 ilde eylemler yapılacağı öğrenilirken, CHP İstanbul İl Teşkilatı'nın da Maltepe'de Berberoğlu'nun kalacağı cezaevinin önünde nöbet tutacağı açıklandı.

GANDİ KİMDİR, TUZ YÜRÜYÜŞÜ NEDİR

Mohandas Karamçand Gandi, Hindistan ve Hindistan Bağımsızlık Hareketi'nin siyasi ve ruhani lideri. Gandi, gerçek ve kötülüğe karşı aktif ama şiddet unsuru içermeyen direniş ile ilgili olan Satyagraha felsefesinin öncüsü. Bu felsefe Hindistan'ı bağımsızlığına kavuşturmuş ve dünya üzerinde vatandaşlık hakları ve özgürlük savunucularına ilham kaynağı olmuştu.

Bu ilhamın kaynağı olan eylem ise Tuz Yürüyüşü'ydü. Gandi Hindistan'da alınan Britanya tuz vergisine karşı 1930'da yaptığı 400 kilometrelik Gandi Tuz Yürüyüşü ile ülkesinin Britanya'ya karşı başkaldırmasına öncülük etti. 1942'de Britanyalılara açık çağrıda bulunarak Hindistan'ı terk etmelerini istedi. Hem Güney Afrika hem de Hindistan'da birçok kere hapsedildi.

Gandi, Güney Afrika'da Hintlere uygulanan ayrımcılığa maruz kaldı. İlk olarak elinde birinci mevki bileti olmasına rağmen üçüncü mevkiye geçmediği için Pietermaritzburg'da trenden atıldı. Daha sonra yoluna at arabası ile devam ederken, Avrupalı bir yolcuya yer açmak için arabanın dışında basamak üzerinde yolculuk etmeyi reddettiği için sürücü tarafından dövüldü. Yolculuğu esnasında bazı otellere alınmamak gibi çeşitli zorluklarla karşı karşıya kaldı. Benzer diğer olaylardan birinde bir Durban mahkemesi yargıcı türbanını çıkarmasını emrettiğinde buna karşı çıktı.

Sosyal haksızlıklar karşısında uyanmasına neden olan bu olaylar hayatında bir dönüm noktası olmuş ve daha sonraki sosyal eylemciliğine temel oluşturmuştu. Güney Afrika'da Hintlerin maruz kaldığı ırkçılık, önyargı ve haksızlıklara doğrudan tanık olmuş ve halkının Britanya İmparatorluğu içindeki yeri ile kendisinin topluluk içindeki yerini sorgulamaya başlamıştı.

Editör: TE Bilişim