Yaşam Vadisi'nin açılışında parktan çok, vadide yer alan Rauf Denktaş anıtı gündeme damga vurdu.

Anıtta heykeltıraş Azmi Sekban tarafından, KKTC'nin kuruluş öyküsü de canlandırılmıştı. İşte bu anlatımların bir parçasında Makarios'un da bulunduğu bir rölyef kullanılınca tartışma başladı. 

Alperen Ocaklarından destek

Anıtla ilgili açıklama yapan Alperen Ocakları, “Makarios'un heykeli dikilmemiştir” ifadelerini kullarak, heykeli tartışmaya açanlarla ilgili olarak da “Bir bardak suda fırtına koparılması kısır bir siyasi polemik oluşturma gayretinden öteye geçmez” ifadelerine yer verdi. Açıklamada kabartmanın tarihi olarak Türkiye’nin ve Kıbrıs Türk halkının kazanımının olduğunu gösteren bir tarihi anlaşmadan alındığına dikkat çekilerek, “Belediyenin yaptığı tek bir heykel değil Kıbrıs ve Denktaş'ın yakın tarihimizdeki başarıyla neticelenmiş mücadelesini anlatan bir kompozisyondur.” denildi.

İşte o açıklama:

“Beylikdüzü Alperen Ocaklarımızın Kültür - Sanat birimi bahse konu olan konsepti yerinde incelemiş ve şu sonuçlara varmıştır:

1) Makarios'un heykeli dikilmemiştir.

2) Makarios, internette de rahatlıkla ulaşılabilecek BM görüşmelerinden bir fotoğraf karesinin kabartmasında yer almaktadır.

3) Fotoğraf karesinde Makarios'un karşısında Rauf Denktaş'ın masaya yumruğunu vurduğu hali yer almaktadır.

4) Kabartması yapılan fotoğraf karesi Türklerin adada Rumlarla eşit haklara sahip diğer topluluk olduğunun kabul edildiği görüşmelere aittir. Ayrıca o görüşmelerde alınan kararlar 1974 Kıbrıs Barış harekâtının da uluslararası hukukî dayanağını oluşturması bakımından Makarios'un değil Türklerin bir başarısıdır.

5) Buna göre kabartmanın Makarios'u methetme, yüceltme kastı taşımasının tarihi gerçeklerle bağdaşması mümkün değildir.

6) Ayrıca kabartmanın altında "BİR TOPLULUKTAN BİR DEVLET KURDU" ibaresi açıkça yer aldığına göre bir bardak suda fırtına koparılması kısır bir siyasi polemik oluşturma gayretinden öteye geçmez.

7) Konseptin en önünde Rauf Denktaş merhumun heykeli vardır. Bahsi geçen kabartma bu heykelin solundadır.

8) Denktaş heykelinin sağ tarafında ise KKTC ve Tükiye bayraklarını taşıyan Türk askerlerinin kabartmaları yer almaktadır.

9) Belediyenin yaptığı tek bir heykel değil Kıbrıs ve Denktaş'ın yakın tarihimizdeki başarıyla neticelenmiş mücadelesini anlatan bir kompozisyondur.

10) Siyasetin kısır tartışmalar ve tezviratlarla yürütüldüğü ülkemizde hakkaniyet maalesef siyasî tarafgirlik nedeniyle bu mevzuda da arka planda kalmıştır.

Sonuç olarak: Bahse konu olan konseptte eleştirilecek, Türk'ü ve tarihini tehzil edecek herhangi bir husus olmamakla birlikte bunun tam aksi yönünde bir mesaja yer verilmiştir. Din, vatan, millet, tarih adına yapılan eleştirilerin tamamı sun'î ve siyasî maksatlıdır."

Osman Yıldırım

Beylikdüzü Alperen Ocakları İlçe Başkanı”

Ülkü Ocaklarından Tepki

Parkta yapılan Rauf Denktaş heykelinin yan tarafındaki Başpiskopos Makarios'un  heykelinin yapılmasınaİstanbul Ülkü Ocakları  tepki gösterdi.

İstanbul Ülkü Ocakları, Beylikdüzü Yaşam Vadisi parkına gelerek, burada heykelin yapılmasını protesto etti.

Konuyla ilgili kısa bir açıklama yapan İstanbul Ülkü Ocakları İl Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım, heykelin Kıbrıs Türklerine, orada Kanlı Noel’i yaşamamış insanlara yapılmış büyük bir hakaret olduğunu söyleyerek, “Bunun sanatla bir ilgisi yok. Sanat adı altında Türk düşmanlığı vardır. Sanat bu işin kılıfıdır. Makaryos gibi elinde onlarca Türk’ün kanı bulunan bir adamın heykelini yapmak tek kelimeyle gaflettir. Bilinçli yapılmışsa da ihanettir. Hele Hele Sayın Kılıçtaroğlu’nun 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda burayı açmış olması ise vahimdir. Bunun bir izahı yoktur. Bu heykel buradan kalkmalı” dedi.

Yıldırım’ın bu açıklamasının ardından gruptakiler, Makarios'un heykeline Kıbrıs’taki kanlı Rum katliamlarını simgelemesi için kırmızı boya attı. Grup ayrıca, İngiliz Valisinin heykelini de katliamları görmemezlikten gelmesi dolayısıyla siyaha boyadı.
Grup atılan sloganların ardından sessizce dağıldı.

Editör: TE Bilişim