Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, 19 Haziran 2016'da yapılan olağanüstü genel kurulunun iptaline ve bu genel kurulda alınan tüm kararların yokluğunun tespitine karar verdi.

Böylece MHP'li muhaliflerin kurultayda aldıkları kararlar geçersiz oldu.

 19 Haziran 2016’da yaptıkları kurultaya karşı, genel merkeze yakın isimlerden Üst Kurul delegesi, eski milletvekili Cemal Enginyurt’un açtığı davanın bugün karara bağlandı.

Davada genel başkan adayları Meral Akşener, Sinan Oğan, Koray Aydın ve Ümit Özdağ lehine karar çıkması durumunda yeniden olağanüstü kurultay hazırlığı gündeme gelebilecekti.

MHP’li muhaliflerin 19 Haziran 2016’da yaptığı olağanüstü tüzük kurultayında MHP Tüzüğü değiştirilmiş ve seçimli olağanüstü kurultay kararı alınmıştı.

Meral Akşener'den açıklama 

Meral Akşener konuyla ilgili ilk değerlendirmesinde, "Kongre iptal oldu. Tam 10 dakikada dava bitti. 10 dakikada verilecek bir karar için bir yıl beklendi. 700 delegenin iradesi yok sayıldı. Adaletin ruhuna El Fatiha" dedi.

MHP'den ilk açıklama

Habertürk TV Ankara Haber Müdürü Aysun Torun'un haberine göre; MHP yönetiminden karar ilişkin ilk açıklama geldi. Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, "Tarla kongrelerden sonuç alınamayacağını belli çevrelerin öğrenmesi lazım." dedi.

SİNAN OĞAN: ADALET DEYİNCE AKLIMA ARTIK... 

Sinan Oğan da karara şu sözlerle tepki gösterdi. 

"Geçtiğimiz yıl yaptığımız kurultay AKP'nin talimatlandırılmış Hakimlerince iptal edildi. Kurultay kararları yok sayıldı. Bu karar göstermiştir ki, Türkiye'de Adalet iktidarın emrindedir. Adalet Hakimlerin vicdanları yerine Hükumetin talimatıyla yapılıyor. Dün FETÖ'nün emrine giren Adalet bugün AKP'nin emrindedir. Bugün en acil konu Adalet'i iktidar ve FETÖ tahakkümden kurtarmaktır. Adalet'i tahakkümden kurtarmadan Türkiye normalleşemeyecek, ülkede demokrasi sağlanamayacaktır. Talimatlandırılmış emir kulu hakimler ve mahkemeler MHP delegesinin özgür iradesinin üstünde değildir, olamaz.MHP'de Ülkücü İrade'yi hakim kılana ve Türkiye'de de Adaleti tesis edene kadar mücadelemiz sürecektir. Türkiye'de "Adalet" kelimesini görünce artık benim aklıma bir partinin isminin içindeki bir kelime ve komşumuz Adalet teyze geliyor.."

Ümit Özdağ'dan tepki

Ümit Özdağ da mahkeme kararına ilişkin tepkisini "Türkiye'de adaletin olmadığını biliyorduk. 10 dakikada verilen MHP kurultayının iptali kararı sadece adaletin olmadığı gerçeğinin altını çizdi." ifadeleriyle dile getirdi. 

KORAY AYDIN : KARAR VİCDANLARI YARALAMIŞTIR

Koray Aydın da Twitter'dan ilettiği mesajlarında kararı şöyle yorumladı: 

"Ülkücü iradenin haklı talepleri karşısında, parti yönetiminin tutumu ve nihayetinde yargının bugün verdiği karar vicdanları yaralamıştır. Olağanüstü kurultay taleplerinin haksız şekilde engellenmesi, sadece Ülkücü Hareket için değil, Türk demokrasisi için de büyük kayıptır. Partiiçi demokrasiye darbe vuran ve hak arama yollarını tıkayan tutum ve kararlar, Türk siyasetinde kötü birer emsal olarak anılacaktır."

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Mahkemenin bugün verdiği kararla yaklaşık 1 yıldır beklenen ve 700'den fazla delegenin destek verdiği değişim süreci mahkeme eliyle durdurulmuş oldu. MHP'de olası bir genel başkan değişimi ihtimali ortadan kalktı. 19 Haziran 2016 Kurultayı'nda alınan kararlar tamamen geçersiz sayıldı. 700'den fazla delegenin vermiş olduğu imzalar mahkeme eliyle dikkate alınmamış oldu.

Mahkeme kararı

Editör: TE Bilişim