Övür yazısında “Meclis'te oluşan bu negatif tablonun sokağa nasıl yansıdığını bir süre sonra daha net göreceğiz. Şimdiki duruma gelince... Optimar Araştırma Şirketi'nin yaptığı son araştırmada sadece yeni sisteme yönelik halkın genel tutumu değil, özele inerek etnik ve dini eğilimler de ölçüldü. ‘Anayasa değişikliğiyle parlamenter sistemden, başkanlık veya cumhurbaşkanlığı sistemine geçilmesini destekliyor musunuz?’ sorusuna verilen cevap genel durumu gösteriyor: Evet, yüzde 53.6, Hayır 46.4…” ifadelerine yer verdi.

AKP’LİLERİN KAÇI HAYIR DİYOR

Övür yazısında araştırmaların sonucunu şöyle yazdı:

“Bu oyların partilere göre dağılımı da bir hayli ilginç... MHP seçmeni ortadan ikiye bölünmüş durumda. Yüzde 41.8 evet derken yüzde 40.8 hayır diyor. Yüzde 17.8'le en yüksek kararsız da yine MHP'de. AK Partililerin yüzde 8.8 hayır derken, kararsız oranı yüzde 10.9. Evet cephesine göre Hayır cephesinde durum daha net. En ilginci de HDP seçmeni. Evet de yok kararsız da. Yani hayır oranı yüzde 100.

Optimar Araştırma şirketi Genel Müdürü Hilmi Daşdemir bu durumu şöyle değerlendiriyor: ‘En siyasallaşmış seçmen kitlesinden söz ediyoruz, şaşırtıcı değil.’”

“ÇANTADA KEKLİK DEĞİL”

Sabah yazarı Övür ayrıca yazısında şu ifadeleri kullandı:

“Araştırma etnik ve mezhep tavırları açısından da ilginç ipuçları veriyor. Türk-Kürt oy dağılımında evet veya hayırlar arasında uçurum yok. Birbirine yakın. Ama Sünni ve Alevi oy dağılımı çok farklı. Alevilerde yüzde 10 evet, yüzde 80 hayır yüzde 10 da kararsız var. Sünnilerde evet oranı yüzde 49, hayır yüzde 37.

Bu tabloya göre referandumda Cumhurbaşkanlığı sistemi geçer görünüyor ama bu oran çok düşük. AK Parti ve MHP'nin oy toplamı kadar olmasa da en az yüzde 60 civarında bir oyla referandumun geçmesi gerekiyor. Aksi halde hukuken sorun olmasa da siyaseten tartışılır. Bu yüzden AK Parti için referandum çantada keklik değil.”

Editör: TE Bilişim