Avukat Kemal Uçar, 12 Eylül 1980 darbesi gerçekleştiği sırada, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri komutanları ile Genelkurmay 2. Başkanı Yaşar Güler'in üsteğmen rütbesinde emir komutaya uygun şekilde darbenin içinde olduklarını söyledi.

80 ihtilalinde Akar ve kuvvet komutanları darbenin içindeydiler

Kemal Uçar açıklamasında, "80 ihtilalinde Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal, 3. ana jet üssünde 131. filoda kol uçuşçusuydu. Emir komutaya uygun bir darbede emir komutanın içerisindeki bir üsteğmendi. Deniz Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Bülent Bostanoğlu, TCG Sultanhisar savaş firkateyninde harekat subayıydı. Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak, Genelkurmay Başkanımız Hulusi Akar, 2. Başkanımız Yaşar Güler, muhtelif birliklerde bölük, takım ve batarya komutanlığı subaylığı yapmışlar. Ben de diyorum ki, o duyguyu yaşamış insanlarsınız, ordunun en tepesindesiniz, şuanda bu üsteğmenlerin, yüzbaşıların ne suçu var, askerin arkasında durun biraz. Terör saldırısı var diye çıkardılar. Gerçekten darbe yaptığını söyleyen var zaten" diye konuştu.

Kemal Uçar Türk ordusunun kuruluşunu Hun İmparatorluğu dönemine kadar götürerek, "2226 yıldır gösterdiği kahramanlıklarla adını tarihe altın harflerle yazdıran Türk Silahlı Kuvvetleri'ne son 10 yıldır Yunanlılar, İngilizler bile terörist diyemedi bizim dediğimiz kadar" şeklinde bir ifade kullandı.

Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal sanık olarak ifade versin

Kemal Uçar ayrıca paraşüt eğitimini darbeye hazırlık diye yorumlayan iddianameye değindi. Uçar, paraşüt eğitimi emrinin Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal tarafından verildiğini söyledi. 

Uçar, "Suçlamada aşağıda açık kimliği yazılı Hava Harp Okulu alay komutanının paraşüt eğitimi adı altında darbeye teşebbüs etmek için Harbiyeli öğrencileri Ankara'ya gönderdiği tespit edilmiştir diyor. Suçlama bu. Ben de dedim ki, iddia makamı bu iddiasının arkasındaysa, korkmadan bu iddiasını sürdürecekse, o emri veren kişi Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal. Yazılı emir var. Ama aylar önce. Bu bir suçsa, suçlamanın arkasındaysanız o zaman buraya sanık olarak Abidin Ünal gelsin. Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal gelsin desin ki, bu emir benim yazılı emrim darbeyle alakası yok, aylar öncesinden yapılan bir programlama bu" diye konuştu.
 

Editör: TE Bilişim