Tunceli'de polisleri taşıyan bir helikopterin düştüğü iddia edildi.

12 kişinin bulunduğu belirtilen helikopterin akıbetiyle ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.

Helikopterde 2 hakim, 7 polis, 3 personelin olduğu bildirildi. Arama-kurtarma çalışmaları sürüyor.

Tunceli'de düşen Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ait polis helikopterinin saat 13.30 sıralarında radardan kaybolduğu belirtiliyor. Helikopterdeki hakimlerin seçim kurulunda görevli olduğu öğrenildi. Diyarbakır'dan bir askeri ekip ile 10 kişilik AFAD ekibi de helikopterle Tunceli'ye gönderildi.

Diyarbakır'dan kalkan Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ait Sikorsky S-70 Blackhawk tipi helikopter ile Tunceli'deki görev uçuşu sırasında saat 11.30’da telsiz teması kesildi.

Tunceli ile Ovacık arasında irtibatı kesilen helikopterde 7'si polis, 2'si hakim ve 3'ü personel olmak üzere 12 kişinin bulunduğu belirtiliyor. Helikopterdeki hakimlerin seçim kurulunda görevli olduğu öğrenildi.

Diyarbakır’dan kalkan helikopteri aramak için irtibatın kesildiği nokta olan Ovacık’ın Çambulak Mevkii’ne, Diyarbakır'dan bir askeri ekip ile 10 kişilik AFAD ekibi gönderildi.

Tunceli'de içinde 1'i hakim, 1'i asker 7'si polis, 3'ü mürettebat olmak üzere 12 kişinin bulunduğu helikopterin düştüğü belirtiliyor. Bölgeye çok sayıda arama kurtarma ekibi sevk edildi. Mürettebatın 122'yi arayarak yaralılar olduğunu bildirdiği öğrenildi.

Tunceli'de düşen Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ait polis helikopterinin saat 13.30 sıralarında radardan kaybolduğu belirtiliyor. Helikopterdeki hakimlerin referandumda ilçe seçim kurulunda görevli olduğu bildirildi.

Diyarbakır'dan bir askeri ekip ile 10 kişilik AFAD ekibi de helikopterle Tunceli'ye gönderildi.

Yapılan ilk açıklamada ise Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ait Sikorsky S-70 Blackhawk tipi helikopter Tunceli’de görev uçuşu sırasında bugün saat 11.30'da telsiz teması kesildiği belirtildi. Helikopterde ilk bilgilere göre aralarında hakim ve polislerin de bulunduğu 10'u aşkın kişinin bulunduğu belirtildi. Diyarbakır'dan kalkan helikopter ile, yoğun sis ve yağmurun olduğu Ovacık'ın Çambulak Mevkii'nde irtibat kesildiği kamuoyu ile paylaşıldı. 

TUNCELİ VALİLİĞİ'NİN AÇIKLAMASI

Helikopterin düştüğü Ovacık'ın Çambulak mevkiinde yoğun sis ve yağmurun olduğu belirtiliyor. Helikopterin düşüşüyle ilgili Tunceli Valiliği'nden yapılan açıklamada kazanın olumsuz hava koşulları nedeniyle meydana geldiği belirtiliyor.

Tunceli Valiliği tarafından kaza ile ilgili yapılan açıklamada şöyle denildi:

18 Nisan 2017 günü saat 11.40 sıralarında Pülümür İlçemizden havalanan Sikorsky tipi polis helikopterinden kalkışından yaklaşık 10 dakika sonra sinyal alımı kesilmiştir. Söz konusu helikopterde 7 polis memuru, 1 hakim, 1 astsubay ve 3 mürettebat olduğu değerlendirilmektedir. Helikopterin olumsuz hava şartlarından dolayı düştüğü değerlendirilmekte olup, bölgeye çok sayıda arama kurtarma ekibi sevk edilmiş olup gelişmelerden kamuoyuna bilgi verilecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

YOĞUN SİS VAR
Bölgede yoğun sisle birlikte görüşün kısıtlı olduğu öğrenildi. Uzmanlar, muhtemel düşük görüş şartları nedeniyle kazanın gerçekleşmiş olabileceğine dikkat çekti.

ARAMA EKİPLERİ SEVKEDİLDİ

Helikopterin, Sarıgül Köyü kırsalında düşmüş olabileceği belirtilirken, bölgeye çok sayıda arama kurtarma ekibi sevk edildi. Diyarbakır'dan havadan, Elazığ ve Erzurum'dan ise karadan AFAD ekipleri bölgeye sevk edildi. Yine Diyarbakır'da bulunan 8'inci Ana Jet Üssü'nden arama kurtarma çalışması yapan CN235 tipi uçak ile Malatya'dan 2 S-70 tipi arama kurtarma helikopteri bölgeye gönderildi. Ayrıca E-7T Barış Kartalı Havadan İhbar Kontrol (HİK) uçağı da düşen helikopterlerden sinyal almak için uçuyor. Ancak bölgede etkili olan yağış ve sis nedeniyle helikopterler alçak irtifada uçuş yapmakta zorlanıyor.

YOLDA HEYELAN OLDU
Arama kurtarma ekipleri karadan helikoptere ulaşmak için çalışmalarını sürdürüyor. Ancak Sarıgül Köyü'ne giden yolda yine yoğun yağmur nedeniyle heyelan meydana geldi. Buraya da iş makineleri sevk edildi. Ekiplerin bölgeye ulaşma çalışmaları sürüyor.

S-70’LERİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Amerikan Sikorsky şirketinin imalatı S-70 Black Hawk tipi helikopterler, genel maksat amaçlı kullanılıyor. Uçuş ekibi 2 pilot ve bir teknisyenden oluşan helikopter 18 tam teçhizatlı asker taşıyabiliyor. Tam yüklü 7 bin 375 kilogram ağırlıkla havalanabilen helikopter, 592 kilometre menzilli. Saatte 296 kilometre hıza çıkabilen S-70’ler 5 bin 790 metre yüksekliğe kadar yükselebiliyor.

Olay yerine ulaşan timlerden gelen bilgiyi aktaran İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Timlerimiz helikopterin yere çakıldığını ve ters döndüğünü gördüler. 12 vatan evladımızın hayat belirtileri olup olmadığını kontrol ettiler. Maalesef 12 evladımız hakkın rahmetine kavuşup şehit olmuşlardır" dedi.

Son dakika: Tunceli'de düşen Sikorsky S-70 tipi Blackhawk helikopterdeki 7 polis, 1 hakim, 1 astsubay ve 3 personel şehit oldu. Helikopterin düştüğü yere en yakın olan Kocatepe Jandarma Karakolundan olay yerine giden 2 askeri timin, enkaza ulaştığı ve helikopterde bulunan 12 kişinin şehit olduğu bilgisini Tunceli Valiliğine bildirildiği öğrenildi. Bölgeden gelen ilk bilgilere göre helikopterin enkazı kara saplanmış şekilde bulundu. Yoğun sis ve kar nedeniyle kara ekiplerinin enkaza ulaşmakta zorluk yaşadığı duyurulmuştu. Pülümür Belediye Müslüm Tosun, "Olay kesinlikle kaza. Sisten ötürü bir kaza, görünen o" dedi.

İÇİŞLERİ BAKANI ACI HABERİ VERDİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "12 kişilik yolcu artı mürettabatla birlikte saat 11:35 itibariyle Tunceli Pülümür dağ yolundan kalkışını gerçekleştirdi. Ondan önce hem Kartal ve hem Nazımiye’den gerekli personelleri aldı ve Tunceli Pülümür dağ yolundan kalktıktan sonra da 11:43’te kendisiyle tüm irtibatlar kesildi. Yerin Sarıgül köyü etrafında olduğu tespit edildi. 2500 metre yükseklikte gerek hava koşullarının hem kar hem yoğun yağmur hem de ilk önce 1 kilometreden başlayan ve 300 metreye kadar düşen görüş mesafesi darlığı yüzünden helikopterle gidilemedi. 2,5 saatlik tırmanma sonucunda, İl Jandarma Komutanımız Tekin Aktemur, 4 timimiz uçağın enkazına 16:34 sıralarında ulaştılar" diye konuştu.



Bakan Soylu, "Helikopterin yere çakıldığını ve ters döndüğünü gördüler. 12 vatan evladımızın hayat belirtileri olup olmadığını kontrol ettiler. Maalesef 12 evladımız hakkın rahmetine kavuşup şehit olmuşlardır" dedi.

GÖRGÜ TANIKLARI ANLATMIŞTI

Tosun helikopterin nasıl düştüğünü şöyle aktarmıştı: "Köylüler helikopterin 1-2 sorti yaptığını, sendelediğini ifade ediyorlar. Helikopterin tekrar devam ettiğini, görüş alanının dışına çıktığını söylüyorlar. Köylüler, helikopterin inişe yeltendiğini ve tekrar yükseldiğini anlatıyorlar. Kocatepe köyünün arka kısmı Ovacık ilçesi. Bölge sarp ve kayalık bir alan, halen karla kaplı" 

2 helikopter, Tunceli'de düşen helikopterin enkazına ulaştı

NELER YAŞANDI?

PÜLÜMÜR'DEN HAVALANDI

Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı Diyarbakır’daki Havacılık Şube Müdürlüğü’ne bugün Tunceli’den gelen talebin ardından, saat 11.40 sıralarında kalkan Sikorsky S-70 Blackhawk tipi genel maksat helikopteri, 3 mürettabatıyla ilk olarak Tunceli kent merkezine gitti. Buradan 1 hakimi alan helikopter, daha sonra Nazimiye İlçesi’ne geçti. Buradan komiserlik sınavına girecek polisleri alan helikopter, yine aynı sınava girecek polisleri almak üzere Pülümür İlçesi’ne geçti. Buradan da polisleri alan helikopter, Ovacık İlçesi’nden de polisleri almak üzere saat 11.40’ta, 1 hakim, 1 astsubay ve 7 polisi aldıktan sonra tekrar havalandı.

10 DAKİKA SONRA BAĞLANTI KESİLDİ

11.40'da kalkan Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ait Sikorsky S-70 Blackhawk tipi helikopter ile Tunceli'deki görev uçuşu sırasında saat 11.50 sıralarında telsiz teması kesildi.


Kahreden haber... Kar yağışı ve yoğun sis altında süren çalışmalarda enkaza ulaşıldı. Helikopter kara saplı halde bulundu.

7 POLİS, 1 HAKİM, 1 ASTSUBAY, 3 PERSONEL

Tunceli ile Ovacık arasında irtibatı kesilen helikopterde 7 polis, 1 hakim, 1 astsubay ve 3 personel olmak üzere 12 kişinin bulunduğu belirtiliyor. Polislerin Özel Harekat Şube Müdürlüğü'nde görevli olduğu, hakimin ise referandumda ilçe seçim kurulunda görev yaptığı belirtildi. Helikopteri aramak için irtibatın kesildiği nokta olan Ovacık’ın Çambulak mevkiine, Diyarbakır'dan bir askeri ekip ile 10 kişilik AFAD ekibi gönderildi. Ayrıca Barış Kartalı erken uyarı ve kontrol uçağı da yer tespiti için bölgeye yönlendirildi.

HELİKOPTERDEKİLERİN İSİMLERİ

Helikopterde, Hakim Onur Alan, Polis memurları Ekrem Dereli, Sadettin Demir, Candaş Kaplan, Mesut Özdemir, Ahmet Cihan Kilci, Hasan Yıldırım, Azam Gündede, Komiser Pilot Abdullah Ortanca, Polis memuru teknisyen Murat Ködük, sözleşmeli pilot Dilaver Karsavuranoğlu’nun olduğu iddia edilmişti.

VALİLİK'TEN İLK AÇIKLAMA

Helikopterin düştüğü Ovacık'ın Çambulak mevkiinde yoğun sis ve yağmurun olduğu belirtiliyor. Helikopterin düşüşüyle ilgili Tunceli Valiliği'nden yapılan açıklamada kazanın olumsuz hava koşulları nedeniyle meydana geldiğinin değerlendirildiği açıklanmıştı. Açıklamada "18 Nisan 2017 günü saat 11.40 sıralarında Pülümür ilçemizden havalanan Skorsky tipi Polis Helikopterinden kalkışından yaklaşık (10) dakika sonra sinyal alımı kesilmiştir. Söz konusu Helikopterde (7) Polis Memuru (1) hakim, (1) Astsubay ve (3) mürettebat olduğu değerlendirilmektedir. Helikopterin olumsuz hava şartlarından dolayı düştüğü değerlendirilmekte olup, bölgeye çok sayıda arama kurtarma ekibi sevk edilmiş olup gelişmelerden kamuoyuna bilgi verilecektir" denilmişti.

YOLDA HEYELAN OLDU

Arama kurtarma ekipleri karadan helikoptere ulaşmak için çalışmalarını sürdürüyor. Ancak Sarıgül Köyü’ne giden yolda yine yoğun yağmur nedeniyle heyelan meydana geldi. Buraya da iş makineleri sevk edildi. Ekiplerin bölgeye ulaşma çalışmaları sürüyor.

112'YE GELEN YARALI VAR İDDİASI DOĞRU ÇIKMADI

Arama çalışmaları sürerken helikopterin mürettebatından bir kişinin 112’yi telefonla arayıp, "7 yaralımız var" diyerek yardım istediği iddia edilmişti. Tunceli Valilik yetkilileri, helikopter kazasıyla ilgili bölgedeki bir karakoldan "7 yaralı var" diye teyid edilmemiş bir bilginin 112’ye aktarıldığını,ÿbasınla paylaşılan bu bilginin, yapılan araştırma sonucu doğru olmadığını söyledi. 

TUNCELİ İL SAĞLIK MÜDÜRÜ: BİZE ÇAĞRI DÜŞMEDİ

Tunceli İl Sağlık Müdürü Sercan Özaydın, Tunceli'de irtibat kesilen helikoptere ilişkin "Bölge itibarıyla 112 çağrısının komşu illerimize de düşmüş olma ihtimali var. Bingöl, Erzincan ve Erzurum ile müşterek değerlendirdik, 112 komuta merkezine olay yerinden düşen bir çağrı yok. Olay yerine dair hiçbir çağrı almadık." dedi.

Özaydın, Tunceli'de polis helikopteriyle irtibatın kesilmesinin ardından 112 komuta merkezine herhangi bir çağrı gelmediğini belirtti. 

Basında çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Özaydın, "Bölge itibarıyla 112 çağrısının komşu illerimize de düşmüş olma ihtimali var. Bingöl, Erzincan ve Erzurum ile müşterek değerlendirdik, 112 komuta merkezine olay yerinden düşen bir çağrı yok. Olay yerine dair hiçbir çağrı almadık." diye konuştu. Özaydın, bölgeye sağlık ekiplerinin de sevk edildiğini dile getirerek "Biz olay duyulduktan 1 dakika sonra 1 Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), 7 tane cip ve ambulans ile 30'u aşkın personelimizle olay yerine ulaşmaya çalışıyoruz." dedi.

Amerikan Sikorsky şirketinin imalatı S-70 Black Hawk tipi helikopterler, genel maksat amaçlı kullanılıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılan helikopterde, uçuş ekibi 2 pilot ve bir teknisyenden oluşuyor ve  helikopter 18 tam teçhizatlı asker taşıyabiliyor. Tam yüklü 7 bin 375 kilogram ağırlıkla havalanabilen helikopter, 592 kilometre menzilli. Saatte 296 kilometre hıza çıkabilen S-70ler 5 bin 790 metre yüksekliğe kadar yükselebiliyor.

Editör: TE Bilişim