Son günlerde yaşadığımız Hollanda ile Vatanımız Türkiye arasında meydana gelen gerilim, hiç şüphesiz hepimizi olumsuz yönde etkileyecek. Gerek Türkiye'deki siyasilerin gerekse Hollanda'daki siyasetçilerin yapmış oldukları sert açıklamalar, Hollanda'da yaşayan biz Türkleri zor durumda bırakacak gibi görünüyor.

Devletler arasındaki bu tür gerilimler, krizler genelde ırkçıların ve bu tür olaylardan prim toplamak isteyen provekatörlerinde işine gelir. Oluşan boşluktan istifade etmek, fesadlandıkları ve düşmanlık besledikleri insanları zor durumda bırakmak için gerekli girişimlerde bulunurlar. Öte yandan Devlet Politikaları yüzünden normalde birbiriyle hiçbir sorunu olmayan insanlar, birbirlerinden şüphelenirler ve paranoya halleri yaşarlar.

Türkiye'de Referandumda 'Evet' lehinde oy çıkmasını sağlamak, Türkiye'de yaşayan insanlara ''Bakın Avrupa, ABD bile bizimle uğraşıyor.'' algısını oluşturmak için populist yaklaşımlarda bulunan siyasetçiler, Avrupa'da-Amerika'da yaşayan Türklerin ne tür zorluklarla karşı karşıya kalabileceğini maalesef öngörmüyorlar. Ve sorumsuz açıklamalarla  sırf siyasi ikbal sağlamak adına adeta ateşe benzin döküyorlar.

Hollanda'da Wilders'in partisinden oy devşirmek adına sert söylemler kullanan mevcut İktidar partisininde bu durum işine geliyor. Ve karşılıklı diplomatik krizden siyasi rant sağlamaya çalışanlar yüzünden Avrupalılarla biz Türkler arasında sosyal-ekonomik-kültürel problemler açığa çıkıyor.

Kısacası bu sorumsuz siyasetçiler yüzünden ister Türk ister Avrupalı olsun her insan olumsuz etkileniyor.

Bu tür günlerde sağduyulu olmak, yaşadığımız ülkelerin kanunlarına-nizamlarına uymak, sorumsuz siyasetçilerin populist yaklaşımlarından etkilenmemek çok önemlidir.

Sonuçta Türkiye bizim vatanımız ve elbette Türkiye aleyhinde yapılan/yapılacak olan her yayın, her açıklama hepimizi rahatsız eder, edecektir.

Ama fotoğrafı bir bütün olarak görmekte elzemdir.

Düşünsenize 5 Milyondan fazla suriyelinin yaşadığı ülkemizde Esad çıksa ''Kazlıçeşme'de miting yapmak istiyorum.'' dese, Türk Hükümeti buna izin verir mi ? 

Bu demokratik bir hak mıdır ? 

Kesinlikle Esadla Cumhurbaşkanımızı kıyaslamıyorum.

Ancak algı açısından düşündüğünüzde Hollanda'ya 'Nazi kırıntısı' yakıştırması yapmanında demokrasi ve özgürlüklerle bağdaşmadığı açıktır.

Etkiler herzaman tepkilere yol açar. Bizlere düşen ise bu siyasi çıkar ve rant ortamında sağduyulu yaklaşmak olacaktır kanaatindeyim.

Yaşanan gerilimin ardından son derece olumlu ve müsbet açıklamalar yapılmalı, Türk STK'ları bu noktada doğru bir duruş sergilemelidir. Hollanda Türk Federasyonunun yapmış olduğu son açıklama önemli bir örnek teşkil etmiştir.

Bu açıdan Sayın Başkanı ve Federasyon yetkililerinide canı gönülden kutluyorum.

Selam ve Dua ile.