Star'da yer alan habere göre, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün İçişleri Bakanlığı’nın komisyona gönderdiği belgelerde, Gülen’e devlet tarafından sağlanan hizmet ve iltimasların çok uzun yıllar öncesine dayandığı ortaya çıktı. Gülen’e, usulsüz yeşil pasaportun ve polis korumaların ANAP Hükümeti dönemlerinde verildiği belirlendi.

USULSÜZLÜK YAPILMIŞ

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yazısında, ilkokul mezunu olan Gülen’e emekliye ayrılmış olmasına rağmen ‘görevdeki emsalleri örnek gösterilerek’ ve 7 Kasım 1990 tarihinde ‘yeşil pasaport’ verildi. Üstelik pasaport başvurusunda Gülen’in imzası bulunmuyordu. O dönem Emniyet Genel Müdürlüğü, memuriyet derecesi daha alt seviyelerdeyken istifa eden Gülen’e ‘görevde olan emsalleri 3. derece kadrodan 3. derecesinin 1. kademesinden maaş almaktadır’ gerekçesiyle TR-A 108450 seri numaralı hususi damgalı yeşil pasaport verdi. Gülen’in imzası pasaportun üzerinde de yoktu. O tarihte iktidarda ANAP Hükümeti ve vardı ve Başbakan Yıldırım Akbulut, İçişleri Bakanı ise Abdülkadir Aksu’ydu.

TEHDİT EDİLDİĞİ İDDİASI

FETÖ’nün elebaşı Fethullah Gülen, 1996’da basın yayın organlarında adının geçmesi ve İBDA-C terör örgütünün hedefi olduğu iddiasıyla İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden koruma istedi. 14 Mayıs 1996 yılında Gülen’e devlet tarafından koruma tahsis edildi. O dönem de, kısa süre iktidarda kalan ANAP Mesut Yılmaz Başbakanlık koltuğunda oturuyordu.

İçişleri Bakanı ise Ülkü Güney’di. HUKUK MÜCADELESİ VERİLDİ Gülen’e usulsüz yeşil pasaport verilmesi ve polis koruma tahsis edilmesi, yıllar sonra AK Parti Hükümeti döneminde açılan soruşturmalar ile gündeme geldi.

Gülen’in yeşil pasaportunun iptali için 2011 yılından itibaren uzun bir yargı mücadelesi yaşandı. Danıştay tarafından iptal edilen yeşil pasaportun ardından verilen normal pasaporta ilişkin Gülen’in yaptığı itirazlarla uzayan yargı süreci, 2015’te sonuçlandırılarak Dışişleri Bakanlığı tarafından ABD Dışişleri Bakanlığı’na iletildi

Editör: TE Bilişim