Mahalle ve köy halkı tarafından adaylar arasından seçilen muhtar, azaları ile birlikte mahalle ya da köyün idari işlerini yürütür. Bulunduğu bölgenin temsilcisi olmakla birlikte görev alanı içerisine giren mahalde yasaların halka duyurulmasını da sağlar.

Muhtar Sayısı: 50.370. Başvuruda Bulunan Muhtar Sayısı: 32.130. Toplam Başvuru Sayısı: 139.160.

Muhtar maaşı ne kadardır?

Muhtar olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Muhtar maaşı 2024 verilerine göre ortalama 17.600 TL civarındadır.

Muhtar başka bir işte çalışabilir mi?

Muhtar Ek İş Yapabilir Mi? Muhtar Nasıl Ticaret Yapar?

Bilal Erdoğan'ın TÜGVA'sı Uşak’ı parsellemiş Bilal Erdoğan'ın TÜGVA'sı Uşak’ı parsellemiş

Tüzükte Belirtilmeyen Meslekler İçin Ek İş Yapma Yasağı Yoktur. Bu maddeler, muhtar seçilebilecek kişilerin mesleklerine sınırlamalar getirmekte ve muhtarlık sıfatının devam etmesi için gereken şartları belirtmektedir. Ancak, tüzükte belirtilmeyen meslekler için ek iş yapma yasağı bulunmamaktadır.

Muhtarlara sigorta mı bağkur mu?

4/1-b tanımı her ne kadar kamuoyunda bağımsız çalışan “bağkurluları” belirtmek için kullanılsa da mahalle ve köy muhtarları da açıkça bu kapsamda bulunmaktadırlar. Her ne kadar muhtarlık bir kamu görevi olsa da Kanunda 4/1-b kapsamında yer almıştır.

Muhtar silah taşır mı?

bir dönem muhtarlık yapmış olması ve benzeri gibi. her ünvandan bir silah için. harçsız silah ruhsatı düzenlenebilecektir.

Muhtar hangi renk pasaport alır?

Görevlerine devam ederken siyah pasaport kullanıyorlar. Görevlerinin bitiminde yeşil pasaporta geçiyorlar.

Siyah pasaport, devlet büyüklerine verilen pasaport türüdür. Meclis üyeleri ve bakanlar bu pasaporta sahip başlıca kişilerdir. Ayrıca bu pasaport görev bitimine kadar geçerliliğini sürdürür. Siyah pasaport sayesinde pek çok ülkeye vizesiz giriş çıkış yapılabilmektedir.

 İstanbul Muhtarlar Federasyonunun açıklamasıdır:

Tüm İstanbul Muhtarlar Federasyonu olarak buradan tüm vatandaşlarımıza uyarımızdır herkes e-devletine girsin T.C. kimlik numarası ile adresini sorgulasın. Eğer adresinde başka birileri görünüyorsa acil nüfus müdürlüklerine gidip buna müdahale etsinler, itiraz etsinler. Yarın çok geç olabilir. Şunu zannediyor olabilirsiniz, "Muhtar bizim mahallede veya evde kim olduğunu biliyor" gibi düşünce içerisinde olabilirsiniz. Ama bizim adres kaydı silme, adres kaydı yapma yetkimiz yoktur. Bu yetki tamamen nüfus müdürlüklerindedir. Adres kaydı yetkisi bize verilmesi noktasında da çağrımızı tekrar yineliyoruz. Ve devletimize bu noktada destek sağlamak için de mücadele ediyoruz.

Muhtarlar E- Devlet çıktıktan sonra, adres kaydı alma , silme  işlemleri, ikametgah belgesi verme işlemleride ellerinden alındıktan sonra 

ülkemizde özellikle şehirlerde  olmasada olur.

Muhtarların devletimizden aldıkları çok, verdikleri hiç birşey yok denecek kadar az. Muhtarlar mahallede kim yaşıyor, kim taşındı, kimin evinde kimler var bilmiyorsa ve öğrenme yetkisi yoksa, o mahalle ne kadar güvende olabilir. Ya tüm yetkileri geri verilmeli yada tamamen muhtarsız yaşam tercih edilmelidir.

Editör: Habererk Com