Mümin sadece Rabbinden korkar. Zamana göre davranmaz, günah-haram ikilisinde muhataba göre acaba demez, hadis uydurmaz ve uyduranı manen perişan eder.

Peki, günümüzde öyle mi?

Bu aralar içimiz buruk. Üç aylara girdik ancak manevi havası kalplere ne ölçüde sinmiş şüpheli. Bugün bile ikircikli davranışlar devam ediyor.

Basit bir örnek, Kerkük'e Barzani’nin bayrakları asıldı. Barzani’nin (!) meclisi, Türklerin ve Arapların karşı çıkışına rağmen bir karar aldı ve işi oldu bittiye getirdi. Maalesef bir de-facto ile üstüne yatma riski var.

Tarih hep Türk’ün aleyhine tekerrür ediyor. Kerkük’te Türkler dışlanıyor ancak demokratik refleksini ve mesajını dünyaya vermek üzere sokağa çıkan kimse yok.

Mısırda öldürülen kız çocuğu önemliydi ve Türkiye’de ağıtlar yakıldı, mitingler yapıldı, Rabia işaretleri o günden sonra her alanda başlar üzerinde dalgalandı, sembolleşti.

Peki ya Kerkük?

Kerkük Türk şehri değil de Arap şehri olsaydı merak ediyorum Türkiye Müslümanları yine sessiz kalır mıydı? Filistin’de, Mısır’da burnu kanayana gösterilen yakınlık neden Türk’e gösterilmez. Yoksa oradakileri kendimizden görmüyor musunuz? Yoksa biz ırkçı değiliz kolaycılığına mı kaçacaksınız? Madem öyle neden ayrım yaparsınız?

Başlıktaki soru çok mu ağır? Buyurun bir araştırmadan bazı alıntılar yapalım.

George Washington Üniversitesi’nden, S. S. Rehman ve H. Askari uluslararası akademik bir dergide (Global Economy Journal) “İslam Ülkeleri Ne Kadar İslami?” adlı bir makale yayınlamış. Bu makale, İslami uygulamaları benimseyen ülkeler ve İslam ülkesi olmayanlar da dahil edilip, "İslamilik Endeksi" araştırması 208 ülkeyi kapsamıştır.

208 ülke ayrı ayrı; ekonomi, hukuk, yönetim, siyasi haklar ve insan hakları bakımından İslami kriterlerle ne kadar uyumluluk gösteriyor, ne kadar "İslami" yaşıyor ölçütünde değerlendirilmiş.

Bu prensiplere uyan ilk 32 ülke arasında İslam ülkesi yok. Maalesef... Müslüman ülkelerden Malezya ancak 33’üncü sıradadır. İlk sırada ise Hristiyan bir ülke var, İrlanda.

Sıralamayı görmek ister misiniz?

Bilgi olsun diye sadece on ülkenin sırasını yazacağım.

  1. İrlanda                                                  6- Yeni Zelanda

16- Amerika Birleşik Devletleri                      21- Japonya

33- Malezya                                                 42- Kuveyt

71- Türkiye                                                 91- Suudi Arabistan

129- Mısır Arap Cumhuriyeti                  208- Grönland

İstiklal Marşımızın şairi merhum Mehmet Akif Ersoy batıyı görünce, “Yaşayışları var dinimiz gibi, dinleri var yaşayışımız gibi” veciz sözünü boşuna dememiş. Yine şair, yazar İsmet Özel de, “Bu ülkede hak yemek sol elle yemek yemek kadar dikkat çekmedi” sözünde haksız sayılmaz.

Es-selam olsun, ves-selam olsun, has-kelam olsun Kerkük’ü ananlara ve mübarek üç aylara Hayır duasıyla girenlere…