16 Nisan referandumunun en çarpıcı sonuçlarından biri de Kürt seçmenin tercihi oldu. Ağırlıklı olarak "Hayır" oyu çıksa da HDP tabanında yaşanan kayma, "Evet" oylarının yükselmesine neden oldu.

Ağrı, Van, Hakkari, Şırnak, Siirt, Bitlis, Muş, Tunceli, Bingöl, Diyarbakır, Batman, Mardin ve Şanlıurfa'da "Evet" oyu yaklaşık 450 bin arttı.

Bu sonuçlar AKP'nin HDP'nin tabanından "Evet" oyuna yönelik yüzde 1'lik bir seçmen desteği aldığı anlamına geliyor.

İktidar'ın seçim boyunca Batı'da ve İç Anadolu'da MHP'den, Doğu ve Güneydoğu'da Hizbullah'ın siyasi ayağı Hüda-Par'dan ve Barzani'den aldığı destekle gelişen bu süreç sonunda, Hakkari, Şırnak gibi HDP’nin neredeyse tek parti olduğu bazı illerde ise AKP'de temsil edilen “Evet” oyları yüzde 25’in üzerine çıkarak HDP açısından sürpriz yaptı.

Ağırlıkla Kürtlerin yaşadığı iller HDP’nin yanında duruşunu değiştirmedi ve “Hayır” dedi. Ancak bölgede HDP'den yaşanan oy kaymaları Türkiye genelindeki "Evet" oylarına önemli katkı yaptı.

Referandumda Diyarbakır’da seçimlere katılım oranı yaklaşık yüzde 4 oranında geriledi. Bu oran HDP oylarına düşüş olarak yansıdı. “Hayır” oyları yüzde 67, “Evet” oyları ise yüzde 32 oldu. 1 Kasım seçimlerinde Diyarbakır’da katılım oranı yüzde 84 iken HDP yüzde 72, AKP ise yüzde 21 oranında oy almıştı.

Mardin'de 1 Kasım seçimlerinde ise HDP’nin oyları yüzde 68, AKP'nin oyları ise 28,5 oldu. Referandum sonuçları ise HDP cephesinde kaybı beraberinde getirdi. Katılımın yüzde 82 olduğu “Hayır” oyları yüzde 59, “Evet” oyları ise yüzde 40,9 olarak gerçekleşti.

Bingöl'de 1 Kasım seçimlerinde yüzde 64 alan AKP, referandumda “Evet” oyları açısından yüzde 73'lük oranı yakaladı. 1Kasım'da HDP'nin yüzde 29 aldığı ilde bu durum “Hayır” oylarına yüzde 3'lük düşüşle yüzde 26 olarak yansıdı.

Van da HDP cephesinde toplanan “Hayır” oylarının neredeyse katılım oranındaki düşüş kadar gerilediği illerden biri oldu. 1 Kasım seçimleri ile karşılaştırıldığında katılım oranı yüzde 81’den yüzde 75’e düştü. 1 Kasım seçimlerinde HDP yüzde 65, AKP yüzde 30 oy almıştı. Referandumda “Hayır” oyu yüzde 57 oldu. “Evet” oyları ise yüzde 42 çıktı.

Ağrı’da katılım 1 Kasım seçimlerine kıyasla yüzde 4 oranında geriledi ve referandumda yüzde 71 olarak gerçekleşti. “Hayır” oyları ise HDP’nin oyunun yüzde 14 altına düştü yüzde 56 oldu. “Evet” oyları ise yüzde 43.4 olarak gerçekleşti. HDP'nin kaybettiği kadar oyun "Evet" cephesine geçtiği illerden biri de Ağrı.

Hakkari'de ise oy dağılımı “Evet”i temsil eden AKP lehinde değişti. “Hayır" yüzde 68,5, “Evet” ise yüzde 31 oldu.

Şırnak'ta 1 Kasım'da, HDP yüzde 85, AKP yüzde 11 oranında oy aldı. Referandumda şehir genel olarak “Hayır” oyu kullandı ama HDP oy kaybetti. HDP’nin temsil ettiği “Hayır” oyları yüzde 14 geriledi ve yüzde 71’de oldu. “Evet” oyları ise yüzde 28.59 çıktı.

Muş'da 1 Kasım seçimlerinde HDP şehirdeki seçmenin yüzde 61'inin oyunu alarak birinci parti olmuştu. AKP'nin oyu ise yüzde 33 olarak gerçekleşmişti. Muş'ta referandumda şehrin tercihinin değiştiği görüldü. "Evet" oyları yüzde 50,6, "Hayır" oyları ise yüzde 49,3 oldu.

Bitlis'te "Evet" oyu yüzde 59, "Hayır" ise yüzde 40 çıktı. 1 Kasım'da oy oranları HDP'nin yüzde 49, AKP'nin ise yüzde 43'tü.

Siirt'te "Evet" cephesi lehine oy değişimi yaşanan bölge illerinden biri oldu. 1 Kasım seçimlerinde şehirde HDP  yüzde 58 oy alan, AKP yüzde 36 oy almıştı. Buna göre HDP'ye oy veren seçmen sayısı 81 bin 700, AK Parti'ye oy veren seçmen sayısı ise 51 bin 400'dü. Referandumda "Hayır" oyları yüzde 52 ile önde çıktı. Bu ilde HDP'nin oy kaybı 74 bin olarak gerçekleşti.

Editör: TE Bilişim