19 Nisan 2017 Çarşamba günü henüz itirazlara karar vermeden önce Yüksek Seçim Kurulu’na yapılan başvuruda özetle şöyle denildi:

“TAM KANUNSUZLUK” İÇEREN BİR KARAR VERDİLER,

ADİL VE TARAFSIZ KARAR VERME YETKİ VE YETENEKLERİNİ KAYBETTİLER

“Hukuk Muhakemeleri Kanunu hakimin reddi müessesesini düzenlemiştir. Bu husus genel bir hükümdür. Hakimlerin yargıda görevli olup olmadıklarına bakılmaksızın bu yol her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı tarafından kullanılır. YSK 16 Nisan 2017 tarihinde gerçekleştirilen referandum sonuçlarına etki edecek hukuku anlamda “tam bir kanunsuzluk” içeren bir karar vermiştir. Kurul kendisini ‘yasa koyucu’ yerine koyarak 298 Sayılı Kanunun 98 ve 101. Maddesini reddederek değiştirmiştir. Bunu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına, 298 Sayılı Kanuna ve Hukuk Muhakemeleri Kanununa aykırı olarak karar vermiş ve kamuoyuna açıklamıştır. Söz konusu karar nedeniyle Türk Ceza Kanununun 257 maddesinde anılan görevi ihmal suçunu işlemişlerdir. 298 Sayılı Kanunun 98. Maddesinde belirtilen mühürsüz zarfların ve 101. Maddesinde bahsedilen mühürsüz oy pusulalarının geçersiz olduğu açıkça belirtilmiş olmasına rağmen, Yüksek Seçim Kurulu almış olduğu mühürsüz zarf ve oy pusulalarının geçerli olduğuna dair 16 Nisan 2017 tarih ve 560 Sayılı kararla, hem kendi meşruiyetini, hem de referandumun meşruiyetini ortadan kaldırmıştır. Yüksek Seçim Kurulu üyeleri, almış oldukları kanunsuz ve hukuksuz kararlarla; geçersiz sayılması gereken oyları da geçerli sayarak referandumun güvenirliğine gölge düşürmüşler, iktidarın güdümüne girerek tarafsızlıklarını yitirmişler ve böylece adil ve tarafsız karar verme yetki ve yeteneklerini kaybetmişlerdir. Bu nedenle referandumla ilgili itirazlara karar vermeden önce Yüksek Seçim Kurulu heyetinin reddini arz ve talep ediyoruz.”

Nuri Okutan ve İsmail Ok, reddi heyet başvurularını imzaladıkları ayrı ayrı ve ortak dilekçeyle 19 Nisan 2017 tarihinde referanduma ilişkin iptal başvuruları karara bağlanmadan YSK’ya faksla ve ayrıca elden ulaştırdılar.

Edinilen bilgilere göre başvuruyu gündemine alan YSK’dan henüz bir cevap verilmedi ve herhangi bir açıklama da yapılmadı.

OKUTAN VE OK ‘REDDİ HEYET’ TALEPLERİNİ AYRICA HSYK’YA DA BİLDİRDİLER

Bu arada Isparta Milletvekili Nuri Okutan ve Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, YSK üyeleri için “reddi heyet” başvurusunda bulunduklarını Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na da (HSYK) bir dilekçeyle 19 Nisan tarihinde faksla ve akabinde posta yolu ile bildirdiler.

Milletvekilleri Nuri Okutan ve İsmail Ok, HSYK’ya ayrı ayrı yaptıkları bildirimde şu ifadelere yer verdiler:

“Yüksek Seçim Kurulu, 16 Nisan 2017 Tarihinde yapılan referandum oylaması devam ederken, 298 Sayılı Kanunun 98 ve 101. Maddesini “tam kanunsuzlukla” yorumladığını geçmişte vermiş olduğu emsal kararlara dayanarak tespit etmiş bulunuyorum. Konuya ilişkin tarafsızlığını kaybetmiş ve hukuksuzluğu kanıtlanmış olan Yüksek Seçim Kurulu Başkan ve üyelerinin tamamını usulüne uygun şekilde 19 Nisan 2017 Tarihinde (bugün) itibariyle reddettim. Bilgilerinize arz ederim.”

Editör: TE Bilişim