Parazit: bir canlıya bağımlı yaşayan, üzerinde yaşadığı canlıya zarar veren canlı organizmadır. Parazitler musallat oldukları canlıların besinlerine ortak olur, onların zayıf düşmelerine, hasta olmalarına neden olurlar. Birçok hastalığın tek sebebidirler. Kısaca parazitleri başkalarının sırtından geçinenler olarak da tarif edebiliriz.

             Siyasi parazitlere gelince; herhangi bir siyasi yapının fikir ve dünya görüşüne inanmadığı halde, o siyasi yapıdan beslenen, o yapıya musallat olan, o yapıdan nemalanmaya çalışan, hiçbir katkı sağlamadan musallat olduğu yapıda saltanat sürenler kastedilmektedir.

            Siyasi parazitler bulundukları siyasi yapıda idealist siyasetçileri sevmezler. Onlardan uzak durur, idealist’leri aşağılar, onları rencide edici söylemlerden uzak durmazlar. İftira ve karalama kampanyaları düzenlerler. Sırtından nemalanamadığı her türlü canlıdan nefret ederler. Dolayısı ile birbirlerine benzer parazitler, birbirlerinin sırtında geçinir, siyasi yapıyı idealistlerden arındırıp, ele geçirmeye çalışırlar.

             Menfaatlerinin dışında, hiçbir değer yargısına sahip olmayan parazitler, kapı-kapı dolanır, her siyasi yapıda beslenebilecekleri yer arar, konuşlandıkları yerleri kendileri gibi kirletir, fitne ye sebep olurlar. Zaman-zaman birçok siyasi yapıda kopan siyasi kıyametin temelinde esas sebebin siyasi parazitler olduğunu düşünmekteyiz. Siyasal yapının bu asalaklardan temizlemenin çok zor olduğunu biliyoruz. Ancak en azından siyasal yapıyı idare eden mevki ve makamlardan temizlenebileceğini düşünüyoruz.

             Her devrin ve dönemin adamı olabilen siyasi parazitler, kendilerini pazarlamada sınır tanımadıklarını her alanda gözlemliyoruz. Bazen camii cemaatinin en ön safında huşu içinde el açıp bu gerzekleri nasıl kandıracağını duasını ederken, bazen bir cenazenin ön safında gözleri yaşlı ağlamaktadırlar. Bazen konuşmasını yapan bir liderin ardından kameralara poz verip el sallarken, bazen de vurguncu soyguncu ve arsızlarla aynı lideri devirme planlarına ortak olmaktadırlar. Kahpeliği yaşama biçimi haline getirmiş bu parazitler, her dönem ve devirde siyasi yapılarda önemli mevki ve makam bulabilmeleri bize siyasi yapıların nedenli bozulmuş, dejenere olmuş ve değerini yitirmiş olduğunu göstermektedir.

              Ülkemiz, cumhuriyet ve demokrasinin sağlam ve sağlıklı temeller üzerinde yükselmesi için; Türk siyasetini siyasi parazitlerden arındırmak, siyasetimize çeki düzen vermek zorundayız. Yoksa yarın un çuvalları içinde çıkabilecek olan dolar’ları “cami derneğine yardım” şeklinde açıklamak zorunda kalabilirsiniz.

Hüseyin ÖZCİHAN