Sizden farklı bir çevrede büyüdüm,sizden farklı bir eğitim aldım bayım. Annem,babam dostlarım da farklıydı. 

Size öğretilenlerden farklı şeyler öğrendim. Geçirdiğim hastalıklar,yaşadığım sevinçler bile sizden farklıydı.

Anamın ninnilerini,babamın azarlarını ise  hiç söylemiyorum. Ne anam annenize benzerdi,ne babam babanıza…

Onun için istesem de bayım sizin gibi düşünemiyorum.

Bayım,sizden farklı bir şehirde büyüdüm.Şehrimin dağları,taşları,yemyeşil ovaları, semasında uçan kuşları,  acılı,çileli insanları farklıydı.Kışı kış,yazı yazdı.Sizin gibi günde dört mevsim yaşamadık bayım.İnsanlar yaşadıkları toprağa benzerler. 

Soya çekim gibi bir de toprağa çekim vardır.

Topraklarımız farklı bayım, sizin gibi düşünemiyorum,bayım.

Bayım, ben sanata düşkünüm, siz ise siyasete…Şu kainattaki sanata bakınca başım dolanır.Sanatkarının kudretini, yüceliğini anlamaya çalışırım. O büyüklük insanda tevazu ve  mahviyet olarak tecelli eder. Siz ise yönetmeye çalışırsınız. 

İnsanları gütmek insana gurur olarak döner.

Kibirle tevazu birbirini anlamaz bayım.

Ben insanların farklılığına  inanırım bayım, hiç birinin hiç biri gibi olmadığına,hiç birinin hiç birine benzemediğine…

Onlardaki farklılığı –ilahi nizamın –bir tezahürü olarak görürüm.Bütün insanlar birbirine benzeseydi  hayat olmazdı bayım. Siz ise herkesi bir kalıba sokmaya çalışıyorsunuz.Tek renkli bir dünya düşlüyorsunuz..

İnsana değil, sadece kendinize inanıyorsunuz.

Biz istesek de,  aynı şeyleri düşünemeyiz bayım.

Bayım, ben insanlara acırım.  Zalime de acırım,mazluma da… Zalimin sonsuzluk aleminde kendini yakmak için biriktirdiği ateş,mazlumun 

Bu alemde yandığı ateş beni de yakar. Benim dinim bana acımayı,merhameti telkin eder. Benim Rabbimin rahmeti gazabını aşmıştır. Benim peygamberim rahmet peygamberidir.Ben acırım bayım,ayağı seken köpeğe de acırım,kuzusunu kurt kapmış koyuna da… Ben, acımayanların acınacak duruma  düşeceğine inanırım. Ben merhamet etmeyenlere merhamet edilmeyeceğini bilirim.

Bunun için bayım istesek de aynı şeyleri düşünemeyiz,bayım.

Biliyorum bayım,sizin gibi düşünmeyenlere tahammülünüz yoktur. Sizi eleştirenler için yüreğinizde bir cehennem taşırsınız.

Hakimleriniz,savcılarınız,hapishaneleriniz,hücreleriniz vardır.

Herkesin sizin gibi düşünmesini, her yaptığınızı beğenmesini istersiniz. Elimde değil bayım, bazı şeyleri beğenir,bazılarını beğenmem. Kötüye iyi,iyiye kötü demem. Her yapılanı onaylamak kula kulluktur bayım. Ben kula kul olmam .

Onun için istesek de aynı şeyleri düşünemeyiz bayım.

Bayım, Yüce Tanrı insanı yaratmış,özgür bırakmıştır. Cennet-Cehennem, günah-sevap özgür olduğumuz için vardır. Rabbimiz doğru yolu göstermiş, bizi vicdanlarımızla baş başa bırakmıştır. İradesi elinden alınanın sorumluluğu yoktur bayım. Tanrı’nın serbest bıraktıklarını iradesizleştirmek Tanrı’nın buyruklarına  karşı gelmektir.

Onun için sizden farklı düşünüyorum bayım.

Bayım, farklılık bir Tanrı yasasıdır.

Tanrıya inanan onun yasalarına boyun eğer.

Bu ilahi yasaya boyun eğin bayım…

Farklı olsak da bir ortak nokta buluruz belki bayım….