Tuğrul Türkeş KKTC’de TED kolejinin mezuniyet törenine ve KKTC’de devlet ve hükümet yetkilileriyle bir araya gelmek üzere bu sabah KKTC’ye gitti. Türkeş ilk olarak KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Tarafından kabul edildi. Görüşmede basına açıklama yapılmadı. Türkeş daha sonra KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber ile KKTC Meclisinde bir araya geldi. Türkeş kabulde yaptığı konuşmada, Türk Eğitim Derneği’nin yarın yapılacak mezuniyet törenine katılmak amacıyla KKTC’de bulunduğunu belirterek, TED’in KKTC’de bu yıl ilk mezunlarını vereceğini söyledi. Kendisinin de 45 yıl önce TED’den mezun olduğunu ifade eden Tuğrul Türkeş, KKTC’de bulunduğu süre içinde bazı temaslarda bulunacağını kaydetti.

Türkeş: “Türkiye olarak Kıbrıs halkının uğradığı haksız izolasyonlardan bir an önce kurtulmasını arzuluyoruz”

Türkiye olarak Kıbrıs Türk halkının uğradığı haksız izolasyonlardan bir an önce kurtulmasını arzu ettiklerini ifade eden Türkeş, Birleşmiş Milletlerin gayretini de olumlu bulduklarını kaydetti.  Türkeş, çözümü kimin istemediğinin de açıkça görülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Siber: “Müzakerelerin bir olumsuzlukla sonuçlanması halinde, izolasyon ve ambargoların kalması birincil hedef olması gerek”

KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber de, Kıbrıs’ın gündeminin her zamanki gibi sıcak olduğuna işaret ederek, Kıbrıs müzakerelerinin yeni bir boyuta geçtiği bir dönem olduğunu söyledi. Son olduğu söylenen devrenin ne getireceğinin hep birlikte görüleceğine dikkat çeken Siber, Meclisin iradesi doğrultusunda Meclis Başkanlığının da olayları izlediğini belirtti. Bugün BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin iki tarafa vereceği belgenin önemine işaret eden Siber, belgeyi merak ettiklerini kaydetti. Geçmişten bugüne Kıbrıs Türklerinin çözüm yönünde ortaya koyduğu pozitif algının, dünya tarafından değerlendiriliyor olması temennisinde bulunan Siber, müzakerelerin olumsuzlukla sonuçlanması halinde sonuçların objektif olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Siber, dünya kamuoyu ile Birleşmiş Milletlerin bu durumda çözümsüzlüğün faturasını yine Türk tarafına kesmemesi gerektiğini vurgulayarak, müzakerelerin bir olumsuzlukla sonuçlanması halinde, izolasyon ve ambargoların kalkmasının da birincil hedef olması gerektiğini belirtti. İki toplumlu, iki bölgeli, siyasi eşitliğe dayalı bir çözüm modelinin ise büyük arzuları olduğunu ifade eden Siber, “50 yıldır tartışılan bir çözüm modelinin artık yeteri kadar tartışıldığına inanıyoruz. Çözüme ulaşılmaması durumunda da nedeninin somut olarak ortaya konması ve belki farklı bir çözüm modeline zemin yaratılması uyun olacak diye düşünmekteyim. Hayırlı olsun” dedi.

Kıbrıs işlerinden sorumlu Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş daha sonra ise KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün tarafından kabul edildi.

Kaynak: dha