Bişkek, 2 Kasım /Kabar/. Kırgızistan Ulusal Bankası, Yusuf Has Hacib'in doğumunun 1000. yıl dönümü onuruna 1 Kasım’dan itibaren gümüş koleksiyon parayı bastı. Bunun hakkında Kırgız Ulusal Bankası Başkan Yardımcısı Lada Orozbayeva “Kabar” ajansında düzenlediği toplantı sırasında açıkladı.

Lada Orozbayeva’ya göre, gümüş para İslam dünyasının en önemli şair, düşünür, devlet ve bilim adamlarından Yusuf Has Hacib'in, 1000. doğum yıl dönümüne ithaf edildi.

Yusuf Has Hacib’in Türk halklarının kültürüne önemli katkıda bulunduğunu belirten Orozbayeva, “Kırgız Ulusal Bankası tarafından hazırlanan gümüş para Kırgızistan halkının birliğinin güçlendirilmesine, ülkenin tarihi ve kültürel mirasının geliştirilmesine amaçlanmıştır.” diye kaydetti.

Bin adet basılan paranın üzerinde Yusuf Has Hacib, Burana Kulesi, Tanrı Dağı ve Kaşgar kentindeki anıtın resimleri, sekizgen şeklindeki paranın çevresinde "mutluluk veren bilgi" anlamına gelen Kutadgu Bilig'den bir kesite yer verildi.

Yusuf Has Hacib, Türk-İslam tarihi ve kültürü açısından son derece önemli olan “Kutadgu Bilig” siyasetnamesini yazmıştır.

Editör: TE Bilişim