Bayramiç İlçesine bağlı Daloba Köyü'nde yaşayan evli 2 çocuk babası Ahmet Okay, 40 yıldır unutulmaya yüz tutmuş nalbantlık mesleğini sürdürüyor. Kazdağları'nın eteklerinde bulunan köylerde köylüler,  arazi yapısı nedeniyle yük taşımacılığında kullandıkları hayvanlarına özen gösteriyor. Ancak, bölgede üzüm yetiştiriciliğiyle geçimini sağlayan köylüler, dağlık arazide, hayvanlarının sık sık eskiyen nallarını değiştirecek nalbant bulmakta güçlük çekiyor. Daloba Köyü'nde nalbantlık mesleğinin tek ustası olan Ahmet Okay, çevredeki köylere de hizmet veriyor. Köylülerin telefonla ulaştıkları Okay, bir hayvanın nallarını ortalama 45 dakikada çakıyor.

NALLAMANIN İNCELİKLERİ
Hayvan nallamanın dikkat ve beceri gerektirdiğini vurgulayan Ahmet Okay şunları söyledi:
"At ayağını sabit ve sıkı bir şekilde tutar. Elimizdeki keski dediğimiz aletle atın tırnağını düzgün bir şekilde keseriz. Ayağın içerindeki taş parçaları ve çürükler keskiyle iyice ayıklandıktan sonra nallama işlemine geçilir. Ayağın tırnak kısmına, ete rastlamaması için nal çivisini 45 derecelik açıyla çakarız. Tırnaktan çıkan çivilerin fazlalık uç kısımlarını kerpetenle keserek iyice bükeriz. Böylelikle nallama işlemi tamamlanmış olur."

HAYVAN SAYISI AZALDI
Nalbantlıktan ayda ortalama 400 TL kazanarak geçimini sağlamaya çalıştığını belirten Okay şöyle devam etti:
"Artık bölgede üzüm yetiştiriciliği ile köylülerin yaşamlarını geçirmeleri zorlaşmaya başladı. Daloba Köyü'nde geçtiğimiz yıllarda 150'ye yakın at ve katır bulunurken, bu sayı artık 10'a kadar düştü. Nalbantlara olan talep de bu nedenle iyice azalmaya başladı. Nalbantlıktan artık geçimimizi sağlayamaz hale geldik. 40 yıldır devam ettirdiğim nalbantlık mesleğinin son ustalarından biri olarak mesleğimi yaşatmaya çalışıyorum. Ancak, bizden sonra gelecek kuşakların nalbantlığı devam ettireceğini düşünmüyorum."


 

Kaynak: dha