Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, İstanbul'daki ünlü gece kulübü Reina'da 39 kişiyi katleden DEAŞ'lı terörist Abdulgadir Masharipov ve Meram İlçesi'nde emniyet güçleri tarafından yapılan operasyon sonucu ölü ele geçirilen 5 DEAŞ’lı teröristin Konya’da emlakçılardan kiraladıkları evlerde kaldıklarını hatırlattı.

Emlakçılar Odası olarak  olarak özellikle FETÖ olaylarından sonra aranan kişilerin ve teröristlerin kiralama yapmalarından dolayı üyelerini dikkatli olmaları için uyardıklarını ve sürekli olarak bilgilendirdiklerini ifade eden Altınay, ''Oda üyelerimiz kiralama yapmak için gelenlerin önce kimlik bilgilerini, sonra kefillerini alıyor. Ayrıca kira kontratlarını yaparak tahliye taahhütnamelerini hazırlatıyor. Şüphelendiği kişiler olursa en yakın emniyet birimine isim bilgelerini vererek soruşturma yaptırıyor. Şayet böyle bir sıkıntıları yoksa kiralama işlemini gerçekleştiriyoruz. Tabi burada emlakçılar kadar ev sahipleri de sorumlu oluyor’’ diye konuştu.

Altınay, İçişleri Bakanlığı’nın yapmış olduğu en son düzenlemeyle bazı illerde günübirlik kiralanan evler için otellerde olduğu gibi kiralayan kişinin bilgilerinin emniyetle bağlantılı olan bir sistemde kayıt altına alındığını kaydetti. Bu sistemin Türkiye geneline yayılması gerektiğini belirten Altınay, sistemin sadece günübirlik değil, haftalık, aylık ve yıllık olarak kiralayan kişiler içinde uygulanması gerektiğini söyledi. 

Altınay, '' Hem Konya’da, hem de Türkiye genelinde günübirlik, haftalık, aylık veya uzun süreli kiralamalarda emlak ofislerinin mağdur olmaması için emniyet birimlerinin sistem girişi vermesinin uygun olacağını düşünüyorum. Bu sistem aktif hale getirildiği zaman nasıl otelde konaklama yapan bütün şahısların bilgileri emniyete düşüyorsa emlakçıların yaptığı kiralamalarda emniyet tarafından takip edilebilir. Aranan şahıslara da anında işlem yapılabilir. Biz bütün emlak ofislerinde bu sistemin uygulamaya geçilmesini istiyoruz.’’ dedi.

Bu şekilde bildirim yapmamanın emlakçılar ve ev sahipleri için cezai müeyyidesinin bulunduğuna da dikkat çeken Altınay şöyle konuştu:
''İçişleri Bakanlığımızın yayınladığı genelge doğrultusunda günlük kiralama yapıp da bildirim yapmayan emlak ofisleri için birincide 5 bin liranın üzerinde para cezası uygulanıyor. İkinci kez tekrarlanırsa ceza miktarı 10 bin liranın üzerine çıkıyor. Şayet ısrarla devam edip de terör örgütü üyelerine, aranan FETÖ mensuplarına kiraya vermeye devam ederse terör suçu işlemiş gibi yargılama başlatılıyor’’ dedi.
Altınay, emlakçıların yanı sıra ev sahiplerinin de evlerini kiralarken sorumlu olduğu dikkat çekti.

Kaynak: dha