Dinleme tapelerine göre Deniz Baykal, bir yıl önce eski Çevre Bakanı Erdoğan Bayraktar'dan arazisi için bakanlığın 'plan ücreti ve kentsel dönüşüm payı' kapsamında istediği 5 milyon liranın indirilmesini istemiş.

Cumhuriyet gazetesinde Aykut Küçükkaya imzalı habere göre, dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında hazırlanan fezlekede yer alan ve Adalet Bakanlığı’na gönderilen yasal dinleme kaydına göre Deniz Baykal, bir arazi için bakanlığın “plan ücreti ve kentsel dönüşüm payı” kapsamında istediği 5 milyon TL’nin indirilmesi için ricacı oluyor.

Bu rica tam 1 yıl önce 3 Eylül 2013 tarihinde 17 Aralık operasyonu kapsamında gözaltına alınan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekânsal Planlama Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman’la, Bakan Bayraktar arasındaki telefon konuşmasında dinlemeye takılıyor.

Bayraktar, bürokratı Kahraman’a, “Bu Selçuk Akıltopu’nun işi sende miydi? Şimdi buraya geliyor Deniz Baykal aradı beni de. O nedir 5 milyon mu istemişsin ondan bağış?” diye soruyor. Bürokrat Kahraman da, Bakan Bayraktar’a, “Plan ücreti 2 altı yüz civarında bi 2 civarında da şey istedik bakanım kentsel dönüşüm katkı payı istedik galiba” diye yanıt veriyor.

Bunun üzerine Bayraktar, “Ama diyor 5 milyon etmez orası diyor Deniz Baykal... Yani olmazsa şeyi bu kentsel dönüşüm hesabına yatıracağı paraya kaldırabilirsin veya azaltabilirsin” diyerek Baykal’ın ricası için talimat veriyor. Bürokratı da Bayraktar’a, “Tamam tamam tamam bakanım” diye yanıt veriyor.

BAYKAL NE DEDİ?

Dinleme kayıtlarıyla igili Cumhuriyet gazetesine konuşan Deniz Baykal, konuşmada geçen arazinin Kaş’taki bir arazi olduğunu söyledi. İndirim talebinde bulunmadığını söyleyen Baykal, “Yasal olarak ödenmesi gereken miktar ödenmiştir. Yasal gereklerin dışında bir talep var ise o talep yerine getirilmemiştir” dedi. Dinleme kayıtlarında geçen Selçuk Akıltopu, Baykal’ın baldızının oğlu. Baykal ve Akıltopu’nun Antalya Kaş’ta ortak bir arazisi bulunuyor.

Editör: TE Bilişim