İtalya’da yaklaşık 2 bin yıl önce patlayan Vezüv Yanardağı’yla ilgili çalışma yapan arkeologlar, ölen bir kişinin kimliği ile ilgili ilginç detaylara ulaştı.

1980'lerde Herculaneum'da bulunan 300 insan iskeletinden ‘26 numara’ ile tanımlanan kalıntıların sıradan bir askere ait olduğu varsayılıyordu.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, yapılan son yapılan araştırmaların ardından, bu iskeletin, yanardağ faaliyeti sırasında kurtarma görevine katılan üst düzey bir subaya ait olduğu düşünülüyor.

26 numaralı iskelet olarak tanımlanan kalıntıların, 40 ila 45 yaşında bir kişiye ait olduğu değerlendiriliyor.

Bu alandaki 300 diğer iskelete yakın bir noktada tespit edilen teknenin, bu kişileri kurtarmak için beklediği de düşünülüyor.

‘KURTARMA OPERASYONA KATILAN BİR SUBAY OLABİLİR’

Arkeolojik alanda çalışma yapan Francesco Sirano, 26 numaralı iskeletin çevresinde tespit edilen parçalardan, bu kişinin sanılandan daha önemli biri olabileceği sonucu çıkardıklarını söyledi.

Ansa haber ajansına konuşan Sirano, "Napoli körfezinin bu bölgesindeki köy ve villa evlerde yaşayanları kurtarmak için 'Yaşlı Plinius' tarafından başlatılan operasyona katılan bir subay olabilir" dedi.

Arkeologlar, iskeletin üzerinden çıkan 12 gümüş ve iki altın sikkenin bu sava temel teşkil ettiğini söylüyor. Bu miktar Praetorian Muhafızları olarak bilinen elit askerlerin bir aylık maaşı idi.

YEĞENİ TARAFINDAN KAYIT ALTINA ALINDI

Romalı bir donanma komutanı olan Yaşlı Plinius ve askerleri, Herculaneum'ın yukarısındaki Misenum limanında demirliydi. Aynı zamanda doğa tarihi üzerine yazıları olan Yaşlı Plinius'un, Vezüv Yanardağı patlaması sırasındaki ölümü, yeğeni Genç Plinius tarafından kayıt altına alındı.

Tarihçi Tacitus'a yazdığı mektuplarda, Genç Plinius, amcasının ölümünü şöyle anlatıyor:

“Gemiler sahile yanaşırken, kül bulutu daha sıcak ve yoğun bir hal aldı. Bulutun devamını, alevle kömürleşmiş, siyah, kızgın kayalar takip etti. Amcam bir an için kaptanın tavsiyesi ile geri dönmeyi düşünse de sonra devam etmeyi tercih etti.”

YAŞAM 15 DAKİKA İÇİNDE SONA ERDİ

Herculaneum ve yakınındaki Pompeii kentleri bu patlamada yok olmuştu.

Milattan sonra 79 yılında yaşanan patlamadan, insanlar, üzerlerine 80 kilometre hızla gelen erimiş lav ve kızgın haldeki volkanik külden kaçamadılar. Pompeii’de yaşamın 15 dakika içinde sona erdiği düşünülüyor.

Ölen yaklaşık 2 bin kişinin büyük kısmı, ‘piroklastik akıntı’ adı verilen bu olgunun etkisiyle nefessiz kalarak hayatlarını kaybetti.

Vezüv Yanardağı, M.S. 79 yılında patlamadan önce yaklaşık 800 yıl boyunca belirgin bir faaliyet göstermemişti.

Editör: TE Bilişim