2. Dünya Savaşı’nın iki yıl kısaldığını biliyor muydunuz? Nasıl mı?

İşte Almanların müthiş şifreleme sistemi Enigma'yı çöpe yollayan, bugün kullandığımız bilgisayarların temelini oluşturan ünlü matematik dâhisi ve kriptolog Alan Turing’in savaşı kısaltan müthiş hikayesi…

İngiltere’de 1912 yılında dünyaya gelen Alan Mathison Turing etkileyici bir çocuktu. Okumayı kendi kendine üç haftada sökmüştü.  

Kitaplara çok düşkündü ve matematiğe kafayı takmıştı. Hesaplama dahi yapmadan problemleri anında çözebiliyordu. Bu yüzden öğretmenleri Turing’in kopya çektiğini düşünüyordu.

BİLGİSAYAR SOYUT BİR ÇALIŞMANININ YAN ÜRÜNÜ OLARAK ORTAYA ÇIKTI

Üniversiteden yüksek onur derecesiyle mezun oldu. Günümüz bilgisayarlarının temelini de bu zeki adam attı. Matematiğin temelini oluşturan soyut bir problem üzerinde çalışıyordu. Bilgisayar bu araştırmanın yan ürünü olarak ortaya çıktı. 

Turing 2. Dünya Savaşı’nda ünlü Bletchley Park’a alındı ve kod kırıcılık kariyeri tam anlamıyla başlamış oldu. 

ALMANLARIN MÜTHİŞ ŞİFRELEME KODLARINI KIRDI

Burada Almanların müthiş şifreleme makinesi Enigma’nın kodlarını kırmayı başaran bir makine tasarladı. Böylece Naziler çok önemli bir avantajlarını kaybetmiş oldular. İki yıl boyunca Enigmalarının tıkır tıkır işlediğini ama şanslarının bir şekilde yaver gitmediğini düşündüler. 

Halbuki onlara savaşı kaybettiren parlak bir matematikçinin zekasıydı. 

Savaş bittikten sonra Eisenhower, savaşın en az iki yıl kısaldığını söyledi.

Editör: Yadigar Hanım