2023 Nobel Edebiyat Ödülü Norveçli yazar Jon Fosse’ye verildi. 

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisinde düzenlenen toplantıda, Nobel Edebiyat Ödülü'nün "Söylenemeyenleri Dile Getiren Yenilikçi Oyunları ve Nesirleri" dolayısıyla Norveçli yazar Jon Fosse'ye verildiği duyuruldu. 

Basın açıklamasında Fosse'nin dünyada oyunları en çok sahnelenen oyun yazarlarından biri olmasının yanı sıra nesirleriyle de giderek daha fazla tanındığı anlatıldı. 

JON FOSSE KİMDİR? 

Jon Fosse, 29 Eylül 1959’da Norveç'in Haugesund kentinde doğmuştur.Bergen Üniversitesinde “karşılaştırmalı edebiyat” okuyan Fosse’nin Norveç dilinin iki yazı standardından biri olan Nynorsk dilinde yazdığı ilk romanı “Raudt, svart “(Kırmızı, Siyah) 1983’te yayımlamıştır. 

İlk oyunu “Og aldri skal vi skiljast (Ve Asla Ayrılmayacağız)" 1994’te sahnelenen Fosse; romanlar, kısa öyküler, şiirler, çocuk kitapları, denemeler ve oyunları 40’tan fazla dile çevrilen Fosse, ayrıca The Daily Telegraph'ın yaşayan en iyi 100 dahi listesinde 83. sırada yer almıştır. 

Fosse, “Andvake” üçlemesiyle 2015 İskandinav Konseyi Edebiyat Ödülü'ne layık görülmüştür. 

NOBEL EDEBİYAT ÖDÜLÜ 

Nobel Edebiyat Ödülü, 1901-2023 yılları arasında 116 kez verildi. Orhan Pamuk 2006'da Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanarak Nobel alan ilk Türk yazar olmuştu. 

Editör: Buse Ceren Balta