Seyahete çıkmadan önce bütçenizi yapabileceğiniz gibi seyahat esnasında da bütçenizi yaratabilirsiniz. Nasıl mı?

İşte ipuçları:

Hosteller ekonomik olması nedeniyle tercih sebebi: Yaş ilerledikçe insan tatilinde daha konforlu bir ortam arıyor. Ancak 20'li yaşlarda konfordan ziyade temiz bir yatak ve banyo çoğu zaman yeterli olabiliyor. Hosteller, özellikle Avrupa'daki hosteller ekonomik olmalarının yanı sıra, oldukça eğlenceli ortamlara sahip oluyorlar. Üstelik 10 kişilik ortak banyolu bir yatakhaneyi paylaşabileceğiniz gibi, özel banyolu 2 kişilik bir odada da kalabilirsiniz. Tamamen bütçenizle alakalı bir durum. Hostellerde diğer gezginlerle tanışabilir ve tahmin edeceğinizden çok daha fazla keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.

Gezerken aynı zamanda çalışabilirsiniz: Bir yandan çalışıp bir yandan gezebileceğiniz çok sayıda program var. Bu programlar kapsamında, kendinize uygun bir iş buluyor ve karşılığında yatacak yer, yemek, şanslıysanız da günlük yevmiyenizi alıyorsunuz. Skala oldukça geniş; bir otelde ya da barda çalışabileceğiniz gibi bir çiftlikte de çalışabilirsiniz. Ülkemizde bu anlamda en bilinen program Work and Travel. Ancak bu program sadece Amerika'yı kapsıyor. Bizim kastettiğimiz daha çok Workaway gibi. Burayı tipik bir iş bulma platformu gibi düşünebilirsiniz. Genelde günlük 5 saatlik çalışma koşuluyla yatacak yeriniz ve 2 öğünlük yemeğiniz karşılanıyor. İşin güzel tarafı, tek bir yere bağlı kalmak zorunda değilsiniz. Ülke değiştirdikçe işinizi de değiştirebiliyorsunuz.

Couchsurfing veya Airbnb seçeneği: Teknoloji ilerledikçe seyahatler de buna göre şekil değiştiriyor. Günümüzde dünyanın diğer ucundaki insanlarla çok rahat bağlantı kurabiliyoruz. Couchsurfing'i çoğunuz duymuşsunuzdur. Gezginlere oda (bazen sadece bir koltuk da olabilir) kiralayan bir program. İlk bakışta güvensizlik yaratıyor olabilir. Ancak siz nasıl ki kaldığınız bir otele puan verip yorum yapıyorsunuz, aynı şeyi Couchsurfing'deki ev sahipleri için de yapabiliyorsunuz. Tabi ev sahibi de sizi puanlayabiliyor. Açıkçası benim çevremde Couchsurfing'i kullanan çok kişi var, hiçbirinden olumsuz bir tecrübe duymadım. Airbnb ise yine ev ya da oda kiralayabileceğiniz başka bir platform. Ancak Couchsurfing bedava olmasına karşın, Airbnb'de belli bir ücret ödemek durumdasınız. Ev, kimi zaman size ait olabileceği gibi, ev sahibi tek bir odasını ücret karşılığında kiralıyor da olabilir. Ancak her durumda da otel konaklamasından çok daha ekonomik bir yöntem olduğunu söyleyebiliriz.

Yurt dışında okuma seçeneğini değerlendirebilirsiniz: Eğer üniversite öğrencisiyseniz ya da yüksek lisans yapmayı planlıyorsanız, bunu yurt dışında gerçekleştirmeyi düşünebilirsiniz. Üniversitelerin erasmus programlarında şansınızı deneyebilirsiniz. Eğer maddi olarak yeterli olmayacağınızı düşünüyorsanız, okulunuza bu durumu danışabilir ve dahil olabileceğiniz bir program olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Böylece hem ilerideki kariyerinize büyük ölçüde katkı sağlamış olur hem de farklı bir kültürü deneyimleme şansına erişebilirsiniz.

Seyahat uygulamalarıyla tasarruf edin: Mobil uygulamalar olduğu gibi bu konuda yararlanabileceğiniz bazı siteler de var. Ülkemizde en çok kullanılanı ise Artıway. Artıway'in anlaşmalı olduğu firmalardan, kendi sitesi üzerinden yönlenip alışveriş yaptığınızda puan toplayabiliyor ya da ödediğiniz meblağın küçük bir kısmını iade alabiliyorsunuz. Bununla birlikte İngilizce biliyorsanız birkaç uygulama da önerebilirim. Bunlardan birincisi HotelTonight. Gerçekten inanılmaz indirimli oteller bulabilirsiniz. İkincisi ise herkesin bildiği Groupon. Restoranlarda, eğlence mekanlarında, müzelerde karşınıza uygun fiyatlı seçenekler çıkabilir. Bir de ucuz uçak bileti yakalayabileceğiniz Ucuzabilet ve Skyscanner gibi sitelerden de yararlanabilirsiniz.
6 – Öğrenci / Genç İndirimlerinden Yararlanabilirsiniz
öğrenci indirimiEğer hala daha üniversite öğrencisiyseniz ya da 25 yaşınızı henüz aşmadıysanız bilin ki çok şanslısınız. Çünkü yararlanabileceğiniz çok sayıda indirim bulunuyor demek oluyor bu. İndirimli uçak bileti, yurt dışındaki tren ve toplu taşıma araçları gibi sayısız olanaktan indirimli olarak yararlanabilirsiniz. Yurt dışında olsanız bile, Türk öğrenci kartınızı göstererek indirim uygulanması konusunda ısrarcı da olabilirsiniz. Ayrıca Interrail gibi bir güzellikten de bir hayli indirimli yararlanabiliyorsunuz.

Seyahat bursları iyi bir seçenek: Seyahat bursu, ülkemizde pek çok büyük ve özel şirket tarafından gerçekleştiriliyor. Bunun için şirketler, belli dönemlerde başvuruları kabul ediyorlar. Aranılan koşullar ise benzer olmakla birlikte, firmadan firmaya değişebiliyor. Genellikle bir seyahat projesi oluşturmanız isteniyor. Çoğu firma her yıl bu burslar kapsamında tüm masrafları üstlenerek 2 ya da 3 kişiyi yurt dışına yolluyor. 20'li yaşlar en yaratıcı olduğumuz zamanlar. İyi değerlendirmek lazım.

Gönüllü çalışma seçeneği: Burada ikinci maddede bahsettiğimizden farklı olarak, bir programa dahil olmadan kendinize göre, kendi çabalarınızla bir iş bulabileceğinizi kastediyoruz. Mesela, 2 yıl önce Datça'da tatil yaparken, Nathan adında sırt çantalı Amerikalı bir gezginle tanışmıştım. Kendisi İTÜ'de yüksek lisans yapmak için Türkiye'deymiş, gelmişken de olabildiğince ülkeyi keşfetmeye çalışıyormuş. Sohbet ederken bana bir kartvizit uzattı ve istersem bana İngilizce öğretebileceğini söyledi. Yani serbest olarak kendi metoduyla ücret karşılığında İngilizce öğreterek bir yandan para kazanmaya çalışıyordu. Siz de buna benzer şeyler yapabilirsiniz. Mesela köpek gezdirebilir ya da bebek bakıcılığı yapabilirsiniz. Yeteneklerinizi kullanabileceğiniz bir alan mutlaka yakalayabilirsiniz.

Editör: Yadigar Hanım