Son ankete göre AKP, son 4 yılda İstanbul'da tam 9 puan kaybetti.

Anket, İstanbul seçmenin oy tercihlerini anlamak üzere, Ocak ayının ilk iki haftasında 20 ilçede 4 bin 280 yüz yüze görüşme yöntemiyle yapıldı.

Sonuçlara göre İstanbul, Türkiye’den farklılaştı. Cumhur İttifakı’nın İstanbul’da ciddi oranda oy kaybettiği görüldü. AKP’nin 2018’de 42,4 olan oy oranı yüzde 35,4’e kadar gerilemiş. Aynı dönemde CHP’nin oy oranı ise 26,7’den 36,2’ye yükselmiş.

Aynı dönemde Türkiye genelinde yapılan araştırmada Cumhur ittifakı %53.7’den %45.8’e düşerek 7.9 puan kaybederken, ittifakın oy kaybı İstanbul’da daha fazla: 9.5 puan.

TEAM'in açıklamasına göre İstanbul’da AKP 2018’den bu yana düzenli olarak oy kaybederken, CHP yükselişte. CHP, Türkiye genelinde oylarını %26.4’e, İstanbul’da ise %36.2’ye yükseltmiş.

İSTANBUL’DA CUMHUR İTTİFAKI’NIN KAN KAYBI ARTIYOR

TEAM’ın anketinden çıkan sonuçlar İstanbul’un Türkiye’den farklılaştığını gösterdi. Sonuçlarla ilgili yapılan değerlendirmede şu ifadeler kullanıldı: “Eskiden, Türkiye’nin her yerinden göç almış olan İstanbul’da seçmenler büyük ölçüde Türkiye genelindeki seçmenlerin eğilimlerine benzer bir fotoğraf verirdi. Bu değişmiş. İstanbul’da Cumhur İttifakının destek kaybı Türkiye’ye göre daha yüksek. Bir başka deyişle, geçmişte AK Parti’yi ve MHP’yi destekleyen seçmenlerin kanaatleri İstanbul’da Türkiye geneline göre daha yüksek oranlarda değişmiş.”

ERDOĞAN'IN KAYBI 9.1 PUAN

Erdoğan 2018 seçimlerinde Türkiye genelinde tüm seçmenlerin (geçersiz oy atan ve oy kullanmayanlar dahil) %44.4’ünün oyunu almıştı (İstanbul’da %43.3). Erdoğan’a destek %6.5 puan azalarak %37.9’a geriledi. İstanbul’da Erdoğan’ın kaybı %9.1 puan (%43.3’den %34.2’ye). AKP 2018 seçmeninin %78.6’sını, MHP ise %58.2’sini koruyabilmiş.

Cumhur ittifakı İstanbul’da 2018 seçmeninin %22’sini kaybetmiş. İttifak işsiz, Kürt, daha az dindar, Üniversite mezunu ve öğrencisi, orta alt gelir grubu, daha Atatürkçü ve daha genç olan seçmenlerde daha fazla kayıp yaşıyor.

İMAMOĞLU'NA DESTEK ARTTI

Ekrem İmamoğlu 23 Haziran desteğini artırmış. Bugün 23 Haziran’daki gibi iki adayın öne çıktığı bir seçim olursa, İmamoğlu seçmenlerin %56.5’inin oyunu alıyor.

Araştırmaya göre seçmenler bu dönemki İBB yönetimini, önceki yönetimden daha başarılı buluyor. Seçmenlerin %52.9’u bu dönem daha iyi derken, daha kötü diyenlerin oranı %23.5.

Ankete göre İBB’nin projelerine seçmenin takdiri yüksek. Seçmenin İBB’ye takdirinde sosyal politika alanı öne çıkıyor. En beğenilen projeler arasında Anne-kart, yeni doğum paketi, halk ekmek, öğrenci desteği ve askıda fatura geliyor.

Taksi tartışmasında İstanbullular büyük oranda İBB yönetimini haklı buluyor.

İstanbullular Kanal İstanbul projesine karşılar. %55.9 yapılmasını yanlış buluyor. Yapılmasına destek verenlerin oranı %23.7.

Editör: TE Bilişim